ciąża

Moderator: moderatorzy

iwona00116
zarejestrowany użytkownik

ciąża

Post autor: iwona00116 »

Witam!!!
Chciałabym starć się z mężem o dziecko, lecz problemem jest moja choroba (czyli schizofrenia ).
Raczej nie chciałabym brać leków w ciąży, a jeśli chodzi o odstawienie ich to lekarz odradza . Ostatni epizod miałam ok 3 lat temu a biorę lek Rispolept 1mg. Co sądzicie na ten temat ?
ads

Re: ciąża

Post autor: ads »

.
Ostatnio zmieniony ndz sie 17, 2014 11:59 pm przez ads, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Iwono, poczytaj wątki w tym dziale ("Ciąża, macierzyństwo") - znajdziesz wiele odpowiedzi na Twoje pytania. Na forum urodziło się już parę dzieci, niektóre kobiety brały leki, inne odstawiły. Wszystkie dzieci urodziły się zdrowe. Dziś lekarze potrafią tak dobrać leki w ciąży, bo były jak najmniej szkodliwe dla dziecka.
Powodzenia!

Pozdrawiam.m.
maajutka
zaufany użytkownik

Post autor: maajutka »

No ja tez biore rispolept tylko 2 mg,tez niedlugo zaczne starac sie o dziecko. Nie wiem czy brac leki w czasie ciazy czy odstawic ,mialam tylko jeden epizod 2 lata i 7 miesiecy temu .
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

O tym, czy i jakie powinnaś brać leki w ciąży powinien zadecydować lekarz - nei Ty sama. Koniecznie się z nim skontaktuj w tej sprawie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
applejuice

Post autor: applejuice »

Ja tez chcialabym miec w przyszlosci dzieci i interesuje mnie ten temat. Epizod mialam w 2008 roku, czyli 7 lat temu. Przez ten caly czas przyjmuje olanzapine w roznych dawkach a od paru lat rowniez abilify. Czy ktoras z Was przyjmowala podobne leki w ciazy? Dawki byly rozne, bo czasem bylo gorzej a czasem lepiej. Moze nie bylo nawrotow, ale cos jakby mininawroty, po ktorych zwiekszalam dawke i stan sie wyrownywal. Wiem ze abilify jest jeszcze slabo przepadany pod katem ciazy, ale olanzapina juz chyba lepiej. Moze znacie jakies artykuly na ten temat. Bede wdzieczna za wszelkie informacje.
maajutka
zaufany użytkownik

Chcialabym zajsc w ciaze,przyjmuje rispolept 1,5mg czy moge w czasie ciazy brac ten Lek,moj psychiatra zaleca calkowite odstawienie als ja sie boje i czuje ze nie powinnam odstawiac lekow Co mam zrobic?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Przy myślach samobójczych ryzykujesz życie dwóch istnień bez leków.
Są leki nie stwarzające zagrożenia dla dziecka.
I paradoksalnie klozapol jest najbezpieczniejszy dla dziecka.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

maajutka pisze:Chcialabym zajsc w ciaze,przyjmuje rispolept 1,5mg czy moge w czasie ciazy brac ten Lek,moj psychiatra zaleca calkowite odstawienie als ja sie boje i czuje ze nie powinnam odstawiac lekow Co mam zrobic?
Znaleźć lekarza psychiatrę, która postawi Cię do pionu, żebyś w przypadku ciąży, przynajmniej na pierwszy trymestr, a jeżeli się da, to dłużej, mogła odstawić leki. Psychiatra powinien również kontrolować Twój stan i w razie potrzeby kontaktować się z ginekologiem. Znaleźć ginekologa, który poprowadzi Twoją ciążę, będzie wiedział z jaką sytuacją ma do czynienia. W naszym przypadku to nie jest hop siup, sama nie powinnaś decydować o zajściu w ciążę, bo ryzykujesz zdrowiem dziecka.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
maajutka
zaufany użytkownik

Wiem mei ze to powazna sprawa,moj LeKarz odstawia mi Po Malu leki wlasnie dlatego zebym mogla zajsc w Ciaze za pol roku mamy dojsc Do zera nie ukrywam ze bardzo sie tego boje leki biore 4lata to bardzo duzo
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

4 lata brania leków to niewiele, są tu tacy co biorą po kilkanaście albo nawet kilkadziesiąt lat. Skoro Twój lekarz widzi sens odstawiania to nie ma sensu mu się sprzeciwiać, powinno być dobrze.
maajutka
zaufany użytkownik

Dopoki biore leki LeKarz kazal mibrac doustna antykoncepcje powiedzial ze teraz nie wolno mi zachodzic w ciaze eh eh chociaz biore tylko 1,5mg ryspolitu
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

maajutka pisze:Dopoki biore leki LeKarz kazal mibrac doustna antykoncepcje powiedzial ze teraz nie wolno mi zachodzic w ciaze eh eh chociaz biore tylko 1,5mg ryspolitu
Przed chwilą pisałaś, że wiesz, że to poważna sprawa, a teraz piszesz takie coś. Rispolept to silny lek.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
maajutka
zaufany użytkownik

Wiem ze silny i ze nie zajde w ciaze na lekach ale bardzo sie boje odstawienia lekow
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Kiedyś moja dziewczyna będzie miała ten sam problem, to dla mnie cenne co piszecie.
Z chęcią poczytam.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ciąża, macierzyństwo”