Czy jesteś Makiaweliczny? - test

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tym dziale można pisać teksty wykraczające poza uporządkowaną dyskusję na konkretny temat. Nie polecam go osobom szukającym spokojnej rozmowy.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Czy jesteś Makiaweliczny? - test

Post autor: Mickey »

Wrzucam tutaj test na to, czy jesteś makiaweliczny.

Mi wyszło około 50% czyli raczej nie jestem, co myślę jest prawdą.

Test jest po angielsku.

link : http://personality-testing.info/tests/MACH-IV.php

Poniżej przetłumaczone pytania, chociaż wg mnie nie wszystkie dobrze.

Wrzucajcie swoje wyniki. 8)

Never tell anyone the real reason you did something unless it is useful to do so.
1 - Nigdy nie mów nikomu o prawdziwych powodach twojego postępowania, chyba że uznasz to za pożyteczne.

The best way to handle people is to tell them what they want to hear.
2 - Najlepszą metodą postępowania z ludźmi jest mówienie im tego co chcą usłyszeć.

One should take action only when sure it is morally right.
3 - Powinno się robić tylko to o czym jest się przekonanym, że jest moralnie słuszne.

Most people are basically good and kind.
4 - W zasadzie większość ludzi jest dobra i życzliwa.

It is safest to assume that all people have a vicious streak and it will come out when they are given a chance.
5 - Najbezpieczniej jest założyć, że w każdym człowieku tkwi skłonność do występku, która ujawni się w sprzyjających warunkach.

Honesty is the best policy in all cases.
6 - Uczciwość zawsze popłaca.

There is no excuse for lying to someone else.
7 - Dla kłamstwa nie ma usprawiedliwienia.

Generally speaking, people won't work hard unless they're forced to do so.
8 - Na ogół ludzie nie będą chcieli ciężko pracować, jeżeli nie będą do tego zmuszani.

All in all, it is better to be humble and honest than to be important and dishonest.
9 - Mimo wszystko lepiej być człowiekiem pokornym i uczciwym, niż ważnym i nieuczciwym.

When you ask someone to do something for you, it is best to give the real reasons for wanting it rather than giving reasons which carry more weight.
10 - Kiedy prosimy kogoś aby coś dla nas zrobił, lepiej jest podać prawdziwe powody naszej prośby niż takie, które mogłyby wydać się bardziej ważkie.

Most people who get ahead in the world lead clean, moral lives.
11 - Większość ludzi na wysokich stanowiskach wiedzie uczciwe i moralne życie.

Anyone who completely trusts anyone else is asking for trouble.
12 - Każdy kto całkowicie zaufa drugiemu człowiekowi prosi się o kłopoty.

The biggest difference between most criminals and other people is that the criminals are stupid enough to get caught.
13 - Największa różnica między większością przestępców a pozostałymi ludźmi polega na tym, że przestępcy byli na tyle głupi, iż dali się złapać.

Most people are brave.
14 - Większość ludzi jest odważna.

It is wise to flatter important people.
15 - Mądrze jest schlebiać ważnym osobom.

It is possible to be good in all respects.
16 - Możliwe jest bycie dobrym w każdej dziedzinie.

P.T. Barnum was wrong when he said that there's a sucker born every minute.
17 - P.T. Barnum mylił się twierdząc, że co minutę rodzi się frajer.

It is hard to get ahead without cutting corners here and there.
18 - Trudno jest się wybić nie idąc na łatwiznę.

People suffering from incurable diseases should have the choice of being put painlessly to death.
19 - Ludzie cierpiący na nieuleczalne choroby powinni mieć możliwość wyboru bezbolesnego uśmiercenia.

Most people forget more easily the death of their parents than the loss of their property.
20 - Większość ludzi szybciej zapomina o śmierci własnych rodziców niż o utracie swojej własności.
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Re: Czy jesteś Makiaweliczny? - test

Post autor: schizo11 »

Your score was 58 of 100.

This puts you in the category of the low Machs, people who will hold out for the goodness of the world and avoid manipulation. Not the people Machiavelli would approve of.

A graph of how others who have taken this have scores is below. These scores should not be taken as population norms though, the people who seek out tests of machivellianism on the internet are most likely not representative.
Nie wiem w ogóle o co w tym chodzi. Nie odpowiadałem dokładnie z namysłem tylko na szybko bo mam w dupie test, którego nie rozumiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „varia”