Urodziny w Zimie a zaburzenia schizotypowe??

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
maja500
zaufany użytkownik

Urodziny w Zimie a zaburzenia schizotypowe??

Post autor: maja500 »

Witam,
gdzieś słyszałam, że wg statystyk dużo osób urodzonych właśnie w Zimie zapada na choroby typu schizofrenia i podobne. Ponoć jest to związane z położeniem planet oraz tego jaka jest pogoda, gdy noworodek przychodzi na świat. Sama urodziłam się w Zimie. Kiedy się urodziliście?? Co o tym sądzicie?? Osobiście od zawsze interesowała mnie astrologia i te powiązania między ludźmi, ale nigdy nie umiałam i nie będę raczej umiała rysować horoskopów ;)
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Re: Urodziny w Zimie a zaburzenia schizotypowe??

Post autor: Antonio Kontrabas »

To prawda, tylko nie jest to związane z ruchem planet, tylko raczej z brakiem slonca i witamin. Jak wiadomo slonce zawiera witamine d3, której praktycznie nie ma w niczym innym, a jest konieczna do prawidłowego rozwoju. Dziecko urodzone w zimie może wlasnie mieć braki w rozwoju nie zauważalne golym okiem, które mogą rzutować na braki w rozwoju prawidłowej chemii mózgu. Jak wiadomo mozg jest glownym ośrodkiem całego organizmu, gdy orgaznim ma braki cierpi mozg. A skad w zimie wziąć witaminy - nie ma owocow, bardzo mało warzyw, przynajmniej tak było za PRL, bo teraz, to sa przynajmniej sprowadzane, choć klocilbym się co do ich jakości i zawartości w nich chemii i szkodliwych dla zdrowia neutratow.
Awatar użytkownika
lawenda
zaufany użytkownik

Post autor: lawenda »

ja też jestem urodzona w zimie, ale nie chce mi się wierzyć,że to ma znaczenie. Nawet dzieci urodzone jako wcześniaki, a te mają wiele braków i jeszcze nie wykształcone podstawowe funkcje, szybko nadrabiają za urodzonymi o czasie dziećmi.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

Prawdopodobnie nie ma to znaczenia możliwe że ma w jakimś małym procencie przypadków przy pewnych uwarunkowaniach .Ale kto to bada jak 75% pieniędzy idzie na wojsko.

No nie u nas bo u nas 50 % kasy idzie w mordę politykom. Ale pocieszę was , zapłacą za to .
Fałszywi pasterze .Kara będzie adekwatna do świadomości ...
maja500
zaufany użytkownik

Tak, z tym działaniem Słońca na nasz organizm to prawda i dlatego w okresie jesienno- zimowym wiele ludzi czuje się gorzej psychicznie, więcej śpią, są rozdrażnieni, smutni oraz jedzą więcej węglowodanów itd. Są to objawy depresji sezonowej i nie wiem szczerze mówiąc czy na takie coś wystarczą same leki antydepresyjne?? Podoba mi się też fototerapia, ale te lampy drogie są..
Antoine de Saint-Exupéry
Awatar użytkownika
Zuluz
zaufany użytkownik

Post autor: Zuluz »

Jest też teoria, że w zimie jesteśmy bardziej podatni na różne choroby wirusowe i niektórzy naukowcy mają przypuszczenia, że w okresie gdy jesteśmy niemowlakami przebyte choroby mają wpływ na późniejsze wystąpienie zaburzeń psychicznych.

Chyba nie ma na to żadnych przekonywujących dowodów, ale teoria jest rozpatrywana nadal. Przynajmniej tak mi się zdaje..
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Faktycznie, potwierdzam. Też czytałem o tym. Potwierdzone "naukowo" tzn. statystycznie. Myślę, że to latego, że "zima ma swój klimat". ;)

Wśród innych czynników wymienia się: niedowagę, wiek matki i wiek ojca powyżej 40 r.ż. Ten ostatni jednak wiąże się z zaburzeniami ze spektrum autyzmu, a to niekoniecznie ma związek ze schizofrenią.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

Astrologia jest bardzo skomplikowana , ileś tam składowych , układy różnych planet w stosunku do siebie itd. Jeśli rzeczywiście jest prawdziwą wiedzą a nie bajką ( choć o prawdziwego znawcę w tym względzie ciężko na pewno bo większość to naciągacze bo jak to sprawdzić) to jest to niesamowite. Jak człowiek siedzący na takiej zwykłej polanie mógł pojąć że układ Saturna w stosunku do Marsa przy takiej dacie urodzenia i takim a takim układzie gwiazd i planet sprawi to a to. Niesamowite. Ale pewnie to stopniowe wnioski wyciągane powoli.
Zresztą dział filozofia powinien być ciekawy i uporządkowany a na forum evot to niestety leży i kwiczy pod prawie każdym względem.
Awatar użytkownika
sophie
zaufany użytkownik

Post autor: sophie »

Też jestem urodzona w zimie. Może to też miało wpływ na to, że zachorowałam, pewnie cos w tym jest.
:icon-mrgreen: :: https://mojelinki.pl - Kreator stron ::::: https://schizo.pl - Forum Schizofrenia :: :icon-mrgreen: https://randki.cc - Randki
pSych0
zaufany użytkownik

Post autor: pSych0 »

U mnie nie dość, że zima to jeszcze wcześniak. Mam combo :)
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Słonecznik1 pisze:Zresztą dział filozofia powinien być ciekawy i uporządkowany a na forum evot to niestety leży i kwiczy pod prawie każdym względem.
Narzekasz, a sam piszesz o "astrologii", która z filozofią nie ma chyba wiele wspólnego. Nie wiem, może jestem ignorantem.

Fakt jest taki, że korelację pomiędzy urodzinami w zimie, a występowaniem schizofrenii statystycznie potwierdzono.

Tu dopiero zaczyna się filozofia. W momencie sformułowania pytania: dlaczego?

Mnie się zwyczajnie wydaje, że nikt nie lubi zimy. W dodatku malutkie dziecko, które dopiero wyszło z przytulnego brzucha raz po raz jest wystawiane np. na śnieg. Przy czym może rodzice panikują, przez co dziecko przykładowo może sobie w swej bardzo nieskiej wtedy inteligencji skojarzyć, że w brzuchu było fajniej. Rodzice nie chodzą z dzieckiem na spacery, "bo piździ", dziecku stanie się krzywda ze strony warunków atmosferycznych. Słyszałeś kiedyś miesięczne dziecko, które potrafi powiedzieć "warunki atmosferyczne"? ... Itd. Mam pisać dalej? ;)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
NNFOF
zbanowany
zbanowany

Post autor: NNFOF »

przegłosowany jest zajebisty z tym nie można dyskutować, tak po prostu jest. a kto tego nie rozumie ten jest po prostu głupi.

rozumiem, że chodzi o coś innego, utrwalenie czy coś.
ale powiedz mi przegłosowany. czy to, że dziecko ocenia '''nie trafnie" fakt, że śniegu nie lubi to znaczy, że powinno ten snieg lubić ? to znaczy że nie może go nie lubić?
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Myślę, że skoro mnie oceniłeś jako zajebistego, to również oceniłbyś tak samo swoje własne odczucia sensoryczne związane z odczuwaniem swojej własnej twarzy w zamieci śnieżnej zbombardowanej całą masa płatków śniegowych. :)
NNFOF
zbanowany
zbanowany

Post autor: NNFOF »

może napisz przegłosowany dlaczego miałeś "psychozę" 3 lata temu jak maniek założył tutaj konto?...
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik

Może napiszę, jeśli Ty napiszesz mi co sobie znowu ubzdurałeś.
Awatar użytkownika
zaisty
zaufany użytkownik

Post autor: zaisty »

Ja urodzony w grudniu, gdzie moi rodzice mieli około 40-tki no i jeszcze nachorowałem się będąc dzieckiem sporo. Także los strzelił dziesiątkę w kwestii schizofreni. Ale po latach doświadczeń traktuję schizofrenię w połowie jak dar a w połowie jak ciężar i brnę dalej.
Co do wiedzy na ten temat to doświadczenie osób chorujących pokazuje, że tak uwarzają - lecz na podciągnięcie tego pod skrzydła nauki jeszcze jest za wcześnie (za mało wiemy).
Bądź zmianą, którą chcesz widzieć w świecie.
maja500
zaufany użytkownik

Ketjow3 czemu uważasz schizofrenię za dar?? Co w tym takiego pięknego??
Antoine de Saint-Exupéry
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”