BETA BLOKERY

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

BETA BLOKERY

Post autor: miś wesołek »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Leki_beta-adrenolityczne

Krótko mówiąc. Leki, które zablokują Wam kolejny neuroreceptor. Tachykardię się liczy od pulsu 100 +/minutę. Lek przy mojej nerwowości chyba zbawienny (ale też gdy ktoś mnie nie wystawia na stres, to mieszczę się w normie... :roll: ), gdyż jeśli normalny człowiek ma ok. 75, to ja mam 85- 99 - i wtedy się na maksa cieszę (i później z tytułu ucieszenia spada do 85, jako że, są to leki działające na wielce wymownie nazwany układ współczulny nerwowy). Tak naprawdę blokują adrenalinę i noradrenalinę. Leki z grupy mogącej powodować depresję, zimne kończyny i uczucie słabości oraz mrowienia, ale wydaje mi się, że ryzyko czegokolwiek jest znacznie mniejsze, niż w przypadku blokowania/podwyższania serotoniny czy dopaminy przy pomocy tych leków, które doskonale znacie.

Redukują napięcie nerwowe. Spowalniają rytm serca. Nie są zalecane osobom, u których moment rozkurczowy serca wynosi poniżej 90 jednostek nie wiem w jakiej skali i nie chce mi się sprawdzać (np. gdy ktoś ma "ciśnienie" 90 na 50 czy 80 na 40 tym bardziej - wtedy to nie leki dla Was i najlepiej przestańcie w ogóle czytać!). W takim wypadku grożą nawet śmiercią i są absolutnie niezalecane.

Niemniej, uważam iż, mogą pomóc w stanach napięcia nerwowego i są wielce niedoceniane przez psychiatrów na przykładowo objawy nie wiem jak się już nazywały, ale chodzi o napięcie ciała, prądy, ścisk obręczy na głowie itd. Anecesytyczne? Ktoś mi podpowie? :)

I tyle.

EDIT: Z ciekawostek: podobno Bronisław Komorowski wygrał wybory prezydenckie ze ś. p. Lechem Kaczyńskim, bo był na beta blokerach.

Jak macie w domu aparat pokazujący również tętno, czyli uderzenia serca na minutę, czyli ten wynik poza ciśnieniem tętniczym od do (choć i to jest bardzo ważne), to nieśmiało pytam o wynik. :)
gówno w proszku na kijoszku
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”