Zbyszek, czy to byłeś ty?

Moderator: moderatorzy

fotex
zaufany użytkownik

Zbyszek, czy to byłeś ty?

Post autor: fotex »

W TV leciał o 23.00 film dokumentalny którego głównym bohaterem była osoba chora na schizofrenie.Całego filmu nie oglądnołem bo poczułem się senny (póżna pora dnia a raczej już nocy)Ten główny bohater to chyba był Zbyszek.Nie wiedziałem ze choroba dorwała cię w Niemczech.No chyba że to nie byłeś ty ale ktoś do ciebie podobny.
Myślę sobie
zarejestrowany użytkownik

film

Post autor: Myślę sobie »

Właściwie dzięki temu filmowi, zrozumiałem wszystko. Ja z całym zjawiskiem zacząłem mieć do czynienia podczas pobytu zagranicznego. Nie oglądałem filmu w całości i nie wiem, czy bohater również? To specyficzna sytuacja, bo w rzeczywistości obcokrajowcy dla tubylców z reguły są obiektem zainteresowania. Tą tezę potwierdzili mi swoją reakcją znajomi Niemcy, gdy spacerując któregoś ranka po wrocławskim rynku, doszli do wniosku że jest brzydko bo nie ma ludzi :) No ale w końcu nie każdy potrafi się ekscytować dorobkiem ludzkości. :)
Myślę sobie

A propos filmu

Zbyszek powiedział, że czuł się jak Bóg. Właściwie odkąd zacząłem przysłuchiwać się głosom i zastanawiać się nad sobą, przypominałem sobie pewne fakty z mojego życia, kiedy w samotności na łonie przyrody rozmyślałem o świecie, ludziach i sobie. Wtedy napisałem coś takiego:

Chciałbym być wielki
większy od Boga
Chciałbym stworzyć świat od nowa
Przyczepić doń szelki
Wtedy może nie zsunąłby się
w mroczną przestrzeń piekła
palącą pełną zimnego ciepła
Ciekawe co by było
gdybym był wielki
większy nawet od Boga
czy strąciłbym ludzkiego wroga
przy pomocy zwykłej kopiejki
Tak jak on za srebrniki
kupił kawał człowieczej psychiki
Gdybym był wielki
większy od wroga
Bo chyba nie możliwe jest
by krucha istota przewyższyła Boga.

Napisałem to w 1998 roku

Pozdrawiam
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

W tym filmie to był Zbyszek we własnej skromnej osobie :)
Awatar użytkownika
brar
bywalec

Ja nic nie widziałem

Post autor: brar »

Jeśli to był Zbyszek, to może udałoby mu się wejść w posiadanie tego dokumentu i tu albo gdzieś w necie by go udostępnił. Z chęcią bym go obejrzał.
Bóg istnieje ALE Go nie ma
Myślę sobie

MYślę sobie jeszcze raz

To była pomyłka ale cieszę że mogłem tu być. Troszkę na ten temat się dzięki temu dowiedziałem. Polecam interpretację zachowań schizotypowych, i powrót drobnymi kroczkami do rzeczywistości. Pisanie przynosi korzyści.
Pozdrawiam
Robuś
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Ja nic nie widziałem

Post autor: zbyszek »

brar pisze:... tu albo gdzieś w necie by go udostępnił. Z chęcią bym go obejrzał.
Prawa autorskie na Agencja Filmowa TVP. Staram się namówić ją żeby film był dostępny w itv do ściągnięcia, lecz jakoś mi się to nie udaje. Jeśli chcesz poprzyj moje starania dzwoniąc do itv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nasze środowisko”