Zbyszek, czy to byłeś ty?
Moderator: moderatorzy
Zbyszek, czy to byłeś ty?
W TV leciał o 23.00 film dokumentalny którego głównym bohaterem była osoba chora na schizofrenie.Całego filmu nie oglądnołem bo poczułem się senny (póżna pora dnia a raczej już nocy)Ten główny bohater to chyba był Zbyszek.Nie wiedziałem ze choroba dorwała cię w Niemczech.No chyba że to nie byłeś ty ale ktoś do ciebie podobny.
-
- zarejestrowany użytkownik
film
Właściwie dzięki temu filmowi, zrozumiałem wszystko. Ja z całym zjawiskiem zacząłem mieć do czynienia podczas pobytu zagranicznego. Nie oglądałem filmu w całości i nie wiem, czy bohater również? To specyficzna sytuacja, bo w rzeczywistości obcokrajowcy dla tubylców z reguły są obiektem zainteresowania. Tą tezę potwierdzili mi swoją reakcją znajomi Niemcy, gdy spacerując któregoś ranka po wrocławskim rynku, doszli do wniosku że jest brzydko bo nie ma ludzi No ale w końcu nie każdy potrafi się ekscytować dorobkiem ludzkości.
-
A propos filmu
Zbyszek powiedział, że czuł się jak Bóg. Właściwie odkąd zacząłem przysłuchiwać się głosom i zastanawiać się nad sobą, przypominałem sobie pewne fakty z mojego życia, kiedy w samotności na łonie przyrody rozmyślałem o świecie, ludziach i sobie. Wtedy napisałem coś takiego:
Chciałbym być wielki
większy od Boga
Chciałbym stworzyć świat od nowa
Przyczepić doń szelki
Wtedy może nie zsunąłby się
w mroczną przestrzeń piekła
palącą pełną zimnego ciepła
Ciekawe co by było
gdybym był wielki
większy nawet od Boga
czy strąciłbym ludzkiego wroga
przy pomocy zwykłej kopiejki
Tak jak on za srebrniki
kupił kawał człowieczej psychiki
Gdybym był wielki
większy od wroga
Bo chyba nie możliwe jest
by krucha istota przewyższyła Boga.
Napisałem to w 1998 roku
Pozdrawiam
Chciałbym być wielki
większy od Boga
Chciałbym stworzyć świat od nowa
Przyczepić doń szelki
Wtedy może nie zsunąłby się
w mroczną przestrzeń piekła
palącą pełną zimnego ciepła
Ciekawe co by było
gdybym był wielki
większy nawet od Boga
czy strąciłbym ludzkiego wroga
przy pomocy zwykłej kopiejki
Tak jak on za srebrniki
kupił kawał człowieczej psychiki
Gdybym był wielki
większy od wroga
Bo chyba nie możliwe jest
by krucha istota przewyższyła Boga.
Napisałem to w 1998 roku
Pozdrawiam
Ja nic nie widziałem
Jeśli to był Zbyszek, to może udałoby mu się wejść w posiadanie tego dokumentu i tu albo gdzieś w necie by go udostępnił. Z chęcią bym go obejrzał.
Bóg istnieje ALE Go nie ma
-
MYślę sobie jeszcze raz
To była pomyłka ale cieszę że mogłem tu być. Troszkę na ten temat się dzięki temu dowiedziałem. Polecam interpretację zachowań schizotypowych, i powrót drobnymi kroczkami do rzeczywistości. Pisanie przynosi korzyści.
Pozdrawiam
Robuś
Pozdrawiam
Robuś
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: Ja nic nie widziałem
Prawa autorskie na Agencja Filmowa TVP. Staram się namówić ją żeby film był dostępny w itv do ściągnięcia, lecz jakoś mi się to nie udaje. Jeśli chcesz poprzyj moje starania dzwoniąc do itv.brar pisze:... tu albo gdzieś w necie by go udostępnił. Z chęcią bym go obejrzał.