pytanie do paranoidalnych
Moderator: moderatorzy
Re: pytanie do paranoidalnych
Pisalam o remisji w rozumieniu braku psychoz, delikatne zaburzenia nastroju przez ten czas miałam. Potem zmienilam lekarke i przekonała mnie do próby odstąpienia leków pod jej kontrola. Po pół roku sie zgodzilam tylko że tej kontroli nie było. Chodziłam na wizyty, po krótkim czasie już w manii i nie było żadnej reakcji. Skończyłam po raz pierwszy na zamknięty z epizodem schizoafektywnym minimalnym. Leczylam się u tej pani jeszcze przez własną głupotę dłuższy czas i miałam długi epizod afektywny depresja/mania/mieszany/depresja gdzie zaliczyła m 2 razy oddział otwarty. Ogólnie to byl jeszcze schizoafektywny depresyjny i sporo depresji i hipomanii. Lekarke zmienilam pół roku temu. Leczę się farmako i psychoterapeutycznie
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Błedy bo z komórki autokorekta. Schizoafektywnym maniakalnym i odstawienie powinno być. Sorry!
Dzieki za odpowiedz :)no to troche przesadzilam z tym lagodnym przebiegiem,troche przeszlas...Pocieszajace jest to z tego co widze po twojej historii,ze nie kazdy epizod manii czy depresji konczyl sie psychoza,z tego co zrozumialam,i nie ládowalas na zamknietym za kazdym razem.W jakiej dawce bierzesz olanzapiné? I czy bierzesz rowniez stabilizatory nastroju?Jak przy tym z wagá?
'From day one, giving people the message that recovery is about changing our lives, not changing our biochemistry' Dr Patricia Deegan
Open Dialogue http://www.youtube.com/watch?v=QhEVs3Cu5u4
Oj tam nic nie przesadziłaś:) Fakt też jest taki, że ja wtedy w zasadzie nie chodziłam na terapię albo byłam w jej początkach, terapia też mnie trochę rzuca, ale ja mam za sobą takie doświadczenia, które mnie też skrzywiły bardzo a to jest akurat do korekty tą drogą.
Ja byłam raz na zamkniętym, to był mój najgorszy do tej pory epizod. W sumie po raz pierwszy w szpitalu wylądowałam w 2011 (styczeń), czyli po ok. 14 latach choroby. Pierwszy epizod schizoafektywny miałam w 2004 i był leczony ambulatoryjnie. Na oddziale zamkniętym byłam raz i 2 razy na oddziale otwartym terapeutycznym i, mając na uwadze leczenie i niedoleczanie, więcej się nie wybieram. Ja na Zalaście jestem w miarę stabilna. Tą roczną huśtawkę miałam na ZypAdherze, która mimo że też jest olanzapiną tylko w postaci domięśniowej w ogóle mnie nie trzymała, Zyprexa (oryginał w tabletkach) też na mnie nie działa, jakaś taka dziwna jestem:)
W tym momencie tzn. do wczoraj brałam 12,5 mg olanzapiny i 300 mg Finlepsinu (zamiennik Tegretolu, stabilizator) z tym, że Finlepsin na mnie nie działa. Olanzapiny docelowo będę brać 10mg, Tegretol przyśpiesza metabolizm i zmniejsza jej stężenie we krwi, więc mniejsza dawka może być ryzykowna. A waga? Hmm. Przez pierwsze 2 lata brania olanzapiny przytyłam z 46 do 76, potem schudłam do 53 i niestety rzuciłam palenie, a mnie wtedy waga leci. Trochę się huśtam, choć potem jak schudłam to miałam długi czas stałą wagę 55 kg, ale pod koniec 2011 rzuciłam palenie na miesiąc i przytyłam w ciągu roku 20 kg. Z tego 10 spadło na ZypAdherze, ale nadal mam lekką nadwagę, której samą dietą nie zrzucę a na ćwiczenia brakuje sił, czasu i samozaparcia.
Ale przynudzam:)
Ja byłam raz na zamkniętym, to był mój najgorszy do tej pory epizod. W sumie po raz pierwszy w szpitalu wylądowałam w 2011 (styczeń), czyli po ok. 14 latach choroby. Pierwszy epizod schizoafektywny miałam w 2004 i był leczony ambulatoryjnie. Na oddziale zamkniętym byłam raz i 2 razy na oddziale otwartym terapeutycznym i, mając na uwadze leczenie i niedoleczanie, więcej się nie wybieram. Ja na Zalaście jestem w miarę stabilna. Tą roczną huśtawkę miałam na ZypAdherze, która mimo że też jest olanzapiną tylko w postaci domięśniowej w ogóle mnie nie trzymała, Zyprexa (oryginał w tabletkach) też na mnie nie działa, jakaś taka dziwna jestem:)
W tym momencie tzn. do wczoraj brałam 12,5 mg olanzapiny i 300 mg Finlepsinu (zamiennik Tegretolu, stabilizator) z tym, że Finlepsin na mnie nie działa. Olanzapiny docelowo będę brać 10mg, Tegretol przyśpiesza metabolizm i zmniejsza jej stężenie we krwi, więc mniejsza dawka może być ryzykowna. A waga? Hmm. Przez pierwsze 2 lata brania olanzapiny przytyłam z 46 do 76, potem schudłam do 53 i niestety rzuciłam palenie, a mnie wtedy waga leci. Trochę się huśtam, choć potem jak schudłam to miałam długi czas stałą wagę 55 kg, ale pod koniec 2011 rzuciłam palenie na miesiąc i przytyłam w ciągu roku 20 kg. Z tego 10 spadło na ZypAdherze, ale nadal mam lekką nadwagę, której samą dietą nie zrzucę a na ćwiczenia brakuje sił, czasu i samozaparcia.
Ale przynudzam:)
Nie przynudzasz :)Dzieki za wyczerpujace odpowiedzi,narazie mi ciézko sie po tym pozbierac,a najgorsze to zaakceptowac siebie chorá... ale widze na tym forum ,ze sá osoby,ktore swietnie sobie radzá,co daje mi nadzieje,pozdrawiam:)
'From day one, giving people the message that recovery is about changing our lives, not changing our biochemistry' Dr Patricia Deegan
Trzymam za Ciebie kciuki. Ciężko się pozbierać, ja wiem, ja to się składałam do kupy po tym ostatnim rocznym nawrocie ponad pół roku, a i tak nie mogę powiedzieć, żebym się jakoś bardzo dobrze czuła. A zaakceptowanie choroby to dla mnie jedna z najtrudniejszych rzeczy w życiu i nadal nie akceptuję jej w 100% mimo pełnej świadomości, że to bez sensu, bo zdrowa i bez leków nigdy nie będę. Ale Tobie życzę i dobrego samopoczucia, i żeby Ci ta akceptacja przyszła łatwiej, no i mam nadzieję, że skończy się u Ciebie na jednym epizodzie!
Dzieki, bardzo mila jestes:) a i w Twoim przypadku nie mow nigdy nigdy,jest cos takiego jak pozna stabilizacja choroby.Poza tym 25 procent ludzi zdrowieje kompletnie nawet po wielokrotnych epizodach,wiec szansa,ze mozesz byc jedna z nich zawsze jest x
Dziękuję za dobre słowo. Myślę, że obie damy radę
jak przestałam brać leki tak około 2006 roku miałam jazdy jak na amfie, wprawdzie nie brałam amfy ale z opisów wiem jakie ma działanie
Piszesz o obawach odstawiennych? Długo bralas?