renta socjalna i grupa inwalidzka

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Ula26
zarejestrowany użytkownik

renta socjalna i grupa inwalidzka

Post autor: Ula26 »

Witam ponownie niestety jestem chora na schizofrenię:( i mam pytanie odnośnie renty socjalnej i grupy inwalidzkiej czy jak skonczyłam policealną szkołę w 2005 roku a od 2006 się leczę czy teraz mogę starać sie o rentę socjalną i o grupę inwalidzką ?Zaniedlugo skończę 26 lat.
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

"Renta socjalna przysługuje osobie, która:
* jest pełnoletnia oraz
* jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało:
- przed ukończeniem 18. roku życia albo
- w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo
- w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. "

cytat z http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406
Czyli jeżeli stwierdzono początek choroby w trakcie nauki w szkole, to istnieje możliwość starania się o rentę socjalną. Najlepiej spytać o to lekarza. Natomiast o samą grupę inwalidzką można się starać zawsze.
pozdrawiam
Ula26
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Ula26 »

Dziękuje za odpowiedz pozdrawiam rowniez
Awatar użytkownika
kombinator
bywalec

pytanie

Post autor: kombinator »

a ja mam pytanie do was czy z renty można wyżyć na włsny rachunek-to znaczy mieć jakiś lokum i jakieś łóżko żeby było się gdzie przespać
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

To chyba zależy od Twoich oczekiwań jeśli chodzi o lokum i ile wydawałbyś na jedzenie. Mieszkania nie wynajmiesz za rentę, tylko możesz wynająć pokój u kogoś ale o niższym standardzie za ok 200zł na miesiąc może by ci się udało, (ale raczej chcą 300zł i więcej) a jak starczy ci 300zł lub 200zł na życie na miesiąc to możesz żyć za rentę na własny rachunek. Jeśli masz już swoje mieszkanie to podobno można uzyskać pomoc socjalną na czynsz, wtedy czynsz dofinansowuje opieka a resztę przeznaczasz na życie. Ale to trudne utrzymać się samemu z samej renty wysokości 500zł. Ja na samą żywność miesięcznie wydaję ok 600zł plus czynsz 180zł, telefon 50zł, kablówka i internet 40zł = 870zł. Dlatego muszę dorabiać do renty, więc jeśli chcesz żyć na własny rachunek to przydałoby się jeszcze pracować. Może że wystarczy ci suchy chleb i woda do przetrwania :D Chleb niekrojony kosztuje ok 1zł więc to tylko 30zł miesięcznie, no więc starczy ci jeszcze na masełko (ale roślinne) i pasztetową :D
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Awatar użytkownika
Maser
zaufany użytkownik

Post autor: Maser »

Ja uważam że jest niemożliwe wyżyć za rentę socjalną tj 470zł.
Po opłaceniu czynszu rachunków, nie wystarcza pieniędzy na żywność, ubrania itd.

Za rente zusowską owszem np 1000zł. to już są środki za które można w miarę spokojnie wyżyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”