Zachowania osob chorych na schizofrenie
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Zachowania osob chorych na schizofrenie
Od niedawna mam kontakt z osobą chora na schizofrenię , nie zawsze rozumiem jej zachowania, zwłaszcza tzw."spychologii", tzn.wie (no chyba wie, bo nie powiem na 100%) ,że ma coś zrobić( np.przygotować dla swojego dziecka wodę do mleka), ale nie robi tego, czeka aż zrobi to ktoś inny . Dlatego nazwałam to "spychologią" , bo pewne sytuacje powtarzają się nagminnie i wygląda to na zepchnięcie roboty na innych , zwłaszcza ,że wie ,że moze na nich liczyć i widzi ,ze latają wokół niej i dziecka. Czy takie zachowanie to wynik choroby??? Czy swoistej "chytrości" i odpowiedniego "ustawienia się w życiu" - niech inni skaczą nade mną ,a ja popatrzę???
Ja już jestem za głupia i nie mam pojęcia.... Jak jest u Was??? Jak sobie z tym radziliście???
Ja już jestem za głupia i nie mam pojęcia.... Jak jest u Was??? Jak sobie z tym radziliście???
Re: Zachowania osob chorych na schizofrenie
Ostatnio zmieniony pn wrz 17, 2007 11:08 am przez ', łącznie zmieniany 1 raz.
Hm... ja tez nie jestem pewna, czy "spychologie" wystepuja jako typowy objaw tej choroby, choc niewatpliwie stany depresyjne warunkuja takie, a nie inne zachowania. Musze przyznac, ze moj Gruby raczej nie uprawia takich praktyk, zwlaszcza jesli sie go poprosi o pomoc, nigdy nie odmawia, jesli zas chodzi o oczekiwanie na obsluge, ktore to najbardziej daje sie we znaki po szczegolnie silnych nawrotach, sadze, ze jest ono po czesci wynikiem zwyklego wygodnictwa. Wie, ze moge za niego cos zalatwic (praktycznie wszystko), podac, uprac, uprasowac, ze moge zrobic to JA, ze on nie musi. Trudno jednak ocenic na ile jest to zwykle wygodnictwo ze strony osoby, o ktorej piszesz, a na ile stan depresyjny, w ktorym czlowiek obojetnieje nawet na krzyk wlasnego dziecka.
-
Grawitacjo, też nie należy we wszystkim wyręczać chorego. Każdy dzień musi się mu przypisać choć troszkę obowiązków...
Musi wiedzieć, że coś też trzeba robić, bo to popawia samopoczucie chorego. Drobna rzecz, ale musi...
Czasami choroba nie pozwala na więcej...
Pozdrawiam milusio i wspieraj swojego chorego, bo bardzo tego potrzebuje ...
Musi wiedzieć, że coś też trzeba robić, bo to popawia samopoczucie chorego. Drobna rzecz, ale musi...
Czasami choroba nie pozwala na więcej...
Pozdrawiam milusio i wspieraj swojego chorego, bo bardzo tego potrzebuje ...
-
Jeżyku, jeżeli jesteś zdrowy, a byś popatrzył jak osoba chora opiekuje się małym dzieckiem , to od razu spontanicznie ruszasz do pomocy, bo żal tego malucha. A odpowiedzialności nie nauczysz w ciągu tygodnia... A nawet dla przykładu z codziennymi porządkami nie udawało się jej nauczyć odpowiedzialności , a do tych spraw to już ja się nie pchałam... i co? Nie sprzątała , bo nie chciało się i tyle...
- savior
- bywalec
- Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł
Re:
albo takie zaćpanie "lekami", że człowiek nie jest w stanie normalnie funkcjonować, nie mówiąc juz o pracy czy hobby. Ja przez parę lat, jakby to zsumować, leżałem w łóżku często do popołudnia, nieraz nawet do 17{!} ale oczywiście to choroba postępuje zmienili mi na solian i powoli zaczeło sie normalizować. Co to za leczenie, kiedy cały czas się śpi? nie nazwałbym leczeniem czegoś takiego.zbyszek pisze:trudno ocenić: lenistwo i zrzucanie na innych to dość popularne przywary nie zależne od choroby, z drugiej strony przy schizofrenii częste są depresje, w przypadku których chory rzeczywiście nie może zebrać się do działania, lub urojenie, które go w jakiś sposób od pomocy innym odpychają.
Podjąłem wyzwanie, lecz poniosłem klęskę. Jestem intelektualnym dnem i nigdy tego nie zmienię. Wracam do swojej samotni.
Ostatnio zmieniony śr sty 26, 2011 5:28 pm przez debil, łącznie zmieniany 1 raz.
Debilem jestem i źle mi z tym.
- savior
- bywalec
- Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł
Wypisz sobie cele na kartce i rozbij na podcele. Realizuj małymi krokami.