Zaczynamy od siebie

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Zaczynamy od siebie

Post autor: Kamil Kończak »

Indyjska przypowieść mówi, że pewien chłopiec jadł za dużo słodyczy. Rodzice próbowali temu przeciwdziałać na różne sposoby, ale bez skutku. Ojciec postanowił zaprowadzić go do pewnego starca słynącego z mądrości, który mieszkał w odległej wiosce, aby mu przemówił do rozumu. Kiedy jednak przyszli i ojciec wyłuszczył przyczynę wizyty, starzec od razu powiedział: „Przyjdźcie do mnie jutro o tej samej porze”, po czym znowu zapadł w medytacyjny trans. Cóż było robić? Ojciec z synem poszli z powrotem, aby następnego dnia stawić się przed starcem o tej samej godzinie. Starzec powiedział: „Młody człowieku, to bardzo niezdrowo jeść zbyt dużo słodyczy. Koniecznie musisz przestać”. I zamilkł. Na to oburzony ojciec: „I to wszystko? Nie mogłeś mu tego powiedzieć wczoraj i nie narażać nas na podróż w tę i nazad?” Starzec odrzekł: „Widzisz, problem polega na tym, że ja też bardzo lubiłem i nadużywałem słodyczy. Do wczoraj. Bowiem, aby móc poradzić twojemu synowi, musiałem sam, chociażby na jedną dobę, pozbyć się nałogu”.

I właśnie na tym polega cały problem. Zanim damy dobrą radę naszemu synowi lub córce, podopiecznemu w szkole czy podwładnemu w pracy, wypada, abyśmy sami spełniali nasze własne oczekiwania w stosunku do tych osób. Inaczej mówiąc, najpierw musimy być tacy, jakimi chcielibyśmy widzieć naszych bliźnich. Bo czy to nie jest jasne, że nie będzie zbytnio przekonywujący palący nauczyciel, który usiłuje odwieść od palenia swoich uczniów? Albo ojciec krzywiący się przy każdym kieliszku, który na naiwne pytanie dziecka odpowiada: „Widzisz kochanie jakie to niedobre, a tatuś musi?” Już nie mówiąc o tym, co ten tatuś potem wygaduje i wyczynia przed oczami dziecka – jaki daje mu przykład!

Więcej na : http://www.knowacz.pl/ksiazki/listkiewi ... z_0101.htm
Druga trudność polega na tym, że często, pomimo posiadania tej unikalnej zdolności rozróżniania, nie możemy sobie poradzić z rozróżnianiem. Pomiędzy dobrem a złem jest tyle odcieni, że w pewnym momencie zatraca się granica, co jest naprawdę dobre, a co naprawdę złe, a zwłaszcza wtedy, gdy w jakiejś społeczności panuje etyczno-moralny chaos. Potrzeba pewnej wprawy, żeby dostrzec, że coś nie jest całkiem białe, całkiem uczciwe, całkiem w porządku. W grę tutaj wchodzi również – a właściwie przede wszystkim – ego, czyli poczucie swojego „ja”, które jest filtrem, pryzmatem załamującym promień prawdy i rzeczywistości, dając nam na przeciwległej ścianie miraż, iluzję, nieprawdziwą refleksję. Ego jest czynnikiem osobistym każdego z nas, który filtruje prawdę (lub kłamstwo) tak, jak MY tego chcemy, czyli skrzywia ją na NASZĄ indywidualną modłę, przedstawiając ją w takim świetle, jak NAM pasuje i jak NAM się podoba. W związku z tym dla Kowalskiego prawda Nowaka może być kłamstwem i vice versa. Mongoł (podobno) uważa za przysmak zieloną herbatę okraszoną zjełczałym masłem z kobylego mleka, Francuz zajada się żabami i ślimakami, a Polak nie może żyć bez kiszonych ogórków i kapusty, które inne nacje uważają za niejadalne, zepsute produkty.

Wobec tego wielu z nas nasuwa się prosty wniosek, że prawda nie istnieje – że jest jeszcze jedną, a właściwie główną iluzją tego świata. Niektórzy uważają, że skoro nie ma jakiejś prawdziwej, uniwersalnej prawdy, która mogłaby służyć jako wzorzec, to każdy może mieć swoją własną, przez siebie wyimaginowaną prawdę i może według niej żyć i postępować.

Aby świecić przykładem i tworzyć wzorzec do naśladowania, musimy zacząć poszukiwać w sobie tego, co zostało tak dawno temu zlekceważone i zapomniane. Zacznijmy od dziś, od teraz. Zapada zmierzch i zbliża się wieczór – zamiast włączyć telewizor z następną porcją ruchomych, kolorowych nonsensów, nie zapalajmy światła, lecz posiedźmy przez chwilę zastanawiając się nad minionym dniem. Zapytajmy siebie, swojego sumienia, czy wszystko było dzisiaj w porządku? Czy wszystko, co powiedzieliśmy było prawdziwe, czy było potrzebne i czy było grzeczne? Czy nasze zachowanie czasami nie skrzywdziło lub uraziło kogoś? Czy ten lub ów interes był naprawdę i całkowicie uczciwy? Czy nasze myśli były czyste, a nasze nastawienia i uczucia przyjazne? W dawnych czasach to podsumowanie przeżytego dnia nazywało się „rachunkiem sumienia”, dziś nazywa się to inteligentnie „introspekcją”, zajrzeniem w siebie i wyciągnięciem wniosków, co być może będzie nam w stanie pomóc jutro popełnić mniej życiowych pomyłek, być bardziej prawdomównym, uczciwym i szczerym w stosunku do siebie i bliźnich.
Ostatnio zmieniony pt sty 10, 2014 6:21 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Zaczynamy od siebie

Post autor: the end »

Od siebie zmieniać świat należy zacząć.
nic
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

No i chyba "tylko" to można zrobić :) Im więcej takich osób w społeczeństwie tym takie dobre wzorce promieniują na innych. Przecież żyjemy w globalnej wiosce - np. w internecie różne rzeczy rozprzestrzeniają się lotem błyskawicy, powstają coraz to nowsze mody, trendy o których ludzie szybko się dowiadują.

Oczywiście najlepiej sprzedaje się tandeta, to co płytkie, nie sprzyjające refleksji lecz rozrywce.
Warto jednak zmieniać siebie i dawać dobry przykład. Nie tylko muzyka lecz nasza własna kultura osobista łagodzi obyczaje. Inteligencja - której prawdziwy blask świeci wtedy, kiedy wyeliminujemy negatywne emocje, oczyścimy własną osobowość, poczucie humoru, autoironia, dystans do samego siebie i do świata.

Im więcej prawdziwych ludzi, którzy coś robią bez kalkulacji, przeliczania wszystkiego na to co otrzymają w zamian tym lepiej. Ludzie w dzisiejszych czasach jak powietrza łakną przecież prawdy, otwartości, zrozumienia. Jednak dzisiejszy świat pokazuje im, że nie warto, że dobro się nie opłaca więc koło się zamyka. Rozgrzeszają się i usprawiedliwiają, że przecież wszyscy tak robią to i ja mogę.

Nie lepiej więc wzrosnąć ponad ten świat i jego "zasady" gdzie wszyscy czują się w podobnym stopniu ubrudzeni - gdzie jedno zło drugie legitymuje w jednym wielkim pędzie donikąd?

the formless."

the end
zaufany użytkownik

Taki pęd donikąd to zakała naszej cywilizacji. A jest tyle dobrych rzeczy jakie dała nam natura. Choćby wolność.
nic
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Zmienić siebie a czy to skuteczne ?
Mam tak duże problemy z sobą przysłaniają mi wszystko to tak jakby ktoś zabił Ci żonę dzieci poczym kazał dostrzegać negatywne cechy charakteru i zemieniać siebie.
Mam sposób na życie który mi się mocno wyrył w sercu i kiedy schizofrenia próbuje mnie wepchnąć na inną drogę idą takie iskry złości że aż mi pikawa z klatki próbuje wyskoczyć.
Chciałbym założyć własną działalność gospodarczą robić to co lubię i POMAGAĆ LUDZIOM! choćbym miał do tego interesu dopłacać połowę dochodów. Ilu ludzi jest takich którzy nie mają szans tylko przez to że ludzie są uprzedzeni ?. Wystarczy zobaczyć na chorych na schizofrenię. Wyrozumiałość i tolerancja.
Jeśli kogoś coś boli mocno boli to czy chce czy nie koncentruje się na tym bólu i ten ból wpływa na jego życie zachowanie i samopoczucie i jak tu zmieniać siebie ?.
Zobaczcie sami kiedy się uderzycie i zwijacie z bólu i kiedy ktoś do was mówi powinniście być skoczniejsi zwinniejsi to zastanawiacie się nad tym ?. Wtedy nic nie dociera oprócz tego że boli. Wszystko jest do dupy kiedy nie kroczy się swoją ścieżką.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Tak to już jest, że z bólu i cierpienia hartuje się moc człowieka. Jeśli taki schizofrenik przeżyje swoje piekło, próby samobójcze - odrodzi się na nowo jak feniks z popiołów to czy jest coś co może go potem złamać?

Bez względu na to co nas spotkało nie ma innej drogi niż zapomnieć to co było, wybaczyć wszystkim, oczyścić się z tego co negatywne aby bez tego balastu iść do przodu, móc normalnie żyć.Kiedyś trzeba w sobie to wszystko puścić.

Pewne rzeczy trzeba po prostu zaakceptować bo brak akceptacji jeszcze bardziej nas pogłębia. Przecież tylko Ty możesz to w sobie zmienić. Może to nie jest Tobie pisane. Twierdzisz, że chcesz pomagać innym a nie pomogłeś jeszcze sobie...Niestety - jeśli w nas samych jest chaos, jeśli sami nie posiadamy wystarczających kwalifikacji - zawodowych, mentalnych, osobowościowych to nie ma możliwości abyśmy komuś pomogli - a możemy zaszkodzić. To nie rozum pcha nas wtedy w różne sytuacje ale nasze dumne ego, które nie rozróżnia realności od ułudy.

the formless."

F20
bywalec

Wszystko mieni mi się tak że nie wolno spychać człowieka z jego drogi bo wtedy dopiero są kłopoty.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Jeśli czyjaś drogą jest niszczenie samego siebie to nikt go z tej drogi nie zawróci - niestety każdy jest kowalem własnego losu. Brutalne ale do bólu prawdziwe...

the formless."

F20
bywalec

Kamil Kończak pisze:Jeśli czyjaś drogą jest niszczenie samego siebie to nikt go z tej drogi nie zawróci - niestety każdy jest kowalem własnego losu. Brutalne ale do bólu prawdziwe...
Nie, to nie ta droga :).
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

To dobrze :) Po co się szarpać z życiem? Kopać z koniem czyli własnym umysłem, który robi nam takie nieprzyjemności? Czy nie lepiej go ujarzmić poprzez akceptację, pokorę i przeprogramowanie go na to co dobrem, pozytywne, prowadzące nas do harmonii? Wiem, że trudno to zrobić kiedy nazbierało się w nas tak wiele mroku ale kiedyś warto zacząć iść w kierunku jasnej strony...

the formless."

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Mroku nie ma sensu trzymać w sobie, najlepiej go w coś ukierunkować i wyrzucić.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
the end
zaufany użytkownik

Trzeba rozświetlać ciemność.
nic
F20
bywalec

Kamil Kończak pisze:To dobrze :) Po co się szarpać z życiem? Kopać z koniem czyli własnym umysłem, który robi nam takie nieprzyjemności? Czy nie lepiej go ujarzmić poprzez akceptację, pokorę i przeprogramowanie go na to co dobrem, pozytywne, prowadzące nas do harmonii? Wiem, że trudno to zrobić kiedy nazbierało się w nas tak wiele mroku ale kiedyś warto zacząć iść w kierunku jasnej strony...
yop tylko umysł pcha nie w tą stronę :(.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Ale skąd wziąć światło?
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
the end
zaufany użytkownik

Jesteś światłem.
nic
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Jest też ciemne światło (emanuje nim próżnia).
the end
zaufany użytkownik

Prawda.
nic
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Właśnie z próżni składa się w większości człowiek, odległości pomiędzy atomami są olbrzymie.
the end
zaufany użytkownik

Ale mamy świadomość.
nic
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Świadomość jest tworem wtórnym, pierwotną cechą jest inteligencja.
Już elektrony same z siebie wiedzą jak tworzyć odpowiednie związki chemiczne, są inteligentne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”