Co to jest osobowość narcystyczna ?.
Moderator: moderatorzy
Co to jest osobowość narcystyczna ?.
Co to dokładnie znaczy ?.
Tzn. ja wiem, ale może nie wiem wszystkiego i chciałbym się dokształcić.
Tzn. ja wiem, ale może nie wiem wszystkiego i chciałbym się dokształcić.
-
- zaufany użytkownik
Re: Co to jest osobowość narcystyczna ?.
Może pocztaj ksiązki na temat narcyzmu. Stamtąd najwięcej się dowiesz.
Dziękuję. Jestem w bibliotece, więc mogę poszukać książek.
Człowiek z osobowością narcystyczną nie odczuwa empatii, skupia się na sobie, chociaż jest raczej towarzyski (chodzi o to, że w towarzystwie jest skupiony na sobie, inni ludzie potrzebni są mu do tego, by mógł czuć ich aprobatę, w ich reakcjach na własną osobę przegląda się jak w lustrze). Osoby narcystyczne mogą mieć chwiejne poczucie własnej wartości, pokazywać na zewnątrz swoją wyższość przy jednoczesnym braku pewności siebie. Podobno większość narcystycznych chciałoby "spojrzeć na siebie z zewnątrz, oczami innych".
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
zupełnie nie jestem towarzyska a jednak mam osobowość wybitnie narcystyczną
Narcyzmu można się pozbyć, nieustannie się zmieniamy. Wczoraj byliśmy kimś innym niż jesteśmy w tym momencie. Myślę, że byłem osobą narcystyczną w przeszłości dziś już nią nie jestem i nie chce patrzeć na siebie oczami innych. Nie jest dobrze przywiązywać się do tego typu diagnoz. Diagnozy są powierzchowne, w głębi nas tkwi potencjał który wymyka się takim kategoriom. Jeśli zaklasyfikujemy kogoś w ten sposób to umknie nam prawdziwy obraz tej osoby.
Czyli lepiej nie szufladkować... Cholercia... stereotypy tak ułatwiają życie...
- Catastrophique
- bywalec
Też tak czasami o sobie myślę.Gehenna pisze:zupełnie nie jestem towarzyska a jednak mam osobowość wybitnie narcystyczną
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
-
- zaufany użytkownik
Narcyz wcale nie musi być towarzyski. Jestem socjofobicznym, introwertycznym narcyzem.
Dlatego napisałam "jest raczej towarzyski" bo pewnie są wyjątki. Jednak generalnie to osoby z tymi dwoma zaburzeniami osobowości - narcystycznym i histrionicznym są najbardziej nastawione na kontakt z ludźmi (w porównaniu z resztą zaburzeń) i dążą do bycia w centrum uwagi.
-
- zaufany użytkownik
Lubią być w centrum uwagi, błyszczeć przed ludźmi, ale może się to objawiać że tak powiem skrycie, bo ktoś jest nieśmiały, ale na przykład czaruje otoczenie jakimś swoim urokiem osobistym albo nieśmiałością właśnie.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Osobowość narcystyczna jest łagodną odmianą psychopatii.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Tutaj jest ciekawy artykuł:
http://www.psychologia.edu.pl/czytelnia ... emocy.html
http://www.psychologia.edu.pl/czytelnia ... emocy.html
Może być narcyz pewny siebie... i może być narcyz niepewny siebie ( tak jak ja sam ). Obie te osobowości szukają potwierdzenia w otoczeniu.
Z tym, że pewny siebie bywa narcyz piękny fizycznie, np. bardzo piękna, noszona na rękach przez mężczyzn, przyzwyczajona do męskich hołdów kobieta, może w dalszym życie przejawiać cechy narcystyczne ( bo np. jej się coś sporo razy " upiekło " z powodu urody ), natomiast niepewny siebie narcyz brzydki/średnio ładny- to np. ja sam.
Narcyz brzydki/średnio ładny czasem miewa wyrzuty sumienia/wstyd, bywa poukładany, dojrzały... ale zbyt skromny, nie umie się " sprzedać ", jest niepewny siebie, z niską/niestabilną samooceną. Z kolei narcyz piękny bywa przebojowy, zaradny, ambitny, ale też zbyt pewny siebie, arogancki, zarozumiały, za bardzo chce dominować.
Oba typy bywają snobami.
Z tym, że pewny siebie bywa narcyz piękny fizycznie, np. bardzo piękna, noszona na rękach przez mężczyzn, przyzwyczajona do męskich hołdów kobieta, może w dalszym życie przejawiać cechy narcystyczne ( bo np. jej się coś sporo razy " upiekło " z powodu urody ), natomiast niepewny siebie narcyz brzydki/średnio ładny- to np. ja sam.
Narcyz brzydki/średnio ładny czasem miewa wyrzuty sumienia/wstyd, bywa poukładany, dojrzały... ale zbyt skromny, nie umie się " sprzedać ", jest niepewny siebie, z niską/niestabilną samooceną. Z kolei narcyz piękny bywa przebojowy, zaradny, ambitny, ale też zbyt pewny siebie, arogancki, zarozumiały, za bardzo chce dominować.
Oba typy bywają snobami.