Derealizacja
Moderator: moderatorzy
Derealizacja
Witam! Od ponad roku cierpie na nerwice natrectw oraz zespol derealizacyjno-depersonalizacyjny. Na te druga przypadlosc lekarz przepisal mi Zolafren (lek na schizofrenie). Mam wrazenie, ze swiat sie zmienil diametralnie, stal sie inny, obcy. Wydaje mi sie, ze odkrywam jego tajemnice, ze wiem wiecej niz inni ludzie i przez to jestem niejako lepszy od nich. Nie moge pojac rzeczy, ktore dotad byly czyms, nad czym sie nie zastanawialem, np: wydaje mi sie, ze fakt iz czlowiek zyje jest czyms nie do pojecia, jest czyms niezwyklym. Ogolnie caly swiat stal sie taki niezwykly, momentami nie wiem gdzie ja w ogole zyje, trace kontakt z rzeczywistoscia... Czy to moze byc poczatek schizofrenii?
hajt
powinieneś chyba zgłosić się do lekarza. możesz mu zasugerować to, co osobiście mnie dziwi: dlaczego przepisał Ci TEN lek (rzeczywiście stosowany głównie przy leczeniu schizofrenii), a diagnozę postawił inną. zespół, o którym piszesz może mieć wiele wspólnego ze schizofrenią, być jednym z jej symptomów lub występować jako samodzielna jednostka.
pozdr. Ewa
powinieneś chyba zgłosić się do lekarza. możesz mu zasugerować to, co osobiście mnie dziwi: dlaczego przepisał Ci TEN lek (rzeczywiście stosowany głównie przy leczeniu schizofrenii), a diagnozę postawił inną. zespół, o którym piszesz może mieć wiele wspólnego ze schizofrenią, być jednym z jej symptomów lub występować jako samodzielna jednostka.
pozdr. Ewa