Proste przepisy wege
Moderator: moderatorzy
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Proste przepisy wege
Zachęcam do dzielenia się - może sam skorzystam
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
Re: Proste przepisy wege
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 4:51 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
To samo możesz zrobić z fasoli lub grochu. Groch ro zgotowany sam się zmienia w pure, które można doprawić i podawać na kanapkach. Fasoli trzeba pomóc
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Polecam jeszcze kotlety z selera:
1) seler obierz
2) pokrój na plastry
3) obtaczaj w jajku wymieszanym z solą i bułce tartej
4) smaż na gorącym tłuszczu
Smacznego
Pozdrawiam.m.
1) seler obierz
2) pokrój na plastry
3) obtaczaj w jajku wymieszanym z solą i bułce tartej
4) smaż na gorącym tłuszczu
Smacznego
Pozdrawiam.m.
Nie będe dośc oryginalny, polece zupe pomidorową
^^włoszczyzna,makaron lub ryż,olej, liść laurowy,ziele angieslkie,koncentrat pomidorowy,przyprawy^^
*obrać warzywa wrzucić garnka, posolić jedna łyżka stołowo, dodac ziele angielskie oraz liść laurowy,
nastepnie wlać 4-5 łyzek oleju słonecznikowego, po jakims czasie dodać ryż badz makaron(mozna ugotowac tez osobno,osobiscie zupa wtedy wychodzi lepiej), gotowac około 1 godziny, wyjać warzywa można je poszatkować i dodać do zupy bądz zjeść ugotowane, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i możemy zupe jeszcze podgotowac kilka minut wedle woli, polecam dodanie jakiś przypraw na koniec zioła prowansalskie,bazylie swieża badz ususzoną, curry badz cokolwiek masz *
To tyle przepis prosty,tani,dobry dla żołądka ... często z niego korzystam
^^włoszczyzna,makaron lub ryż,olej, liść laurowy,ziele angieslkie,koncentrat pomidorowy,przyprawy^^
*obrać warzywa wrzucić garnka, posolić jedna łyżka stołowo, dodac ziele angielskie oraz liść laurowy,
nastepnie wlać 4-5 łyzek oleju słonecznikowego, po jakims czasie dodać ryż badz makaron(mozna ugotowac tez osobno,osobiscie zupa wtedy wychodzi lepiej), gotowac około 1 godziny, wyjać warzywa można je poszatkować i dodać do zupy bądz zjeść ugotowane, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i możemy zupe jeszcze podgotowac kilka minut wedle woli, polecam dodanie jakiś przypraw na koniec zioła prowansalskie,bazylie swieża badz ususzoną, curry badz cokolwiek masz *
To tyle przepis prosty,tani,dobry dla żołądka ... często z niego korzystam
The Less You Know, The Better
Pomidorowa najlepiej smakuje przyrządzana na bazie rosołu, ale nijak to się ma do wegetarianizmu.
Naleśniki na słodko polecam. Mogą być bez jajek. Chyba że jajka są vege. Ale bez jajek się objedzie.
Naleśniki na słodko polecam. Mogą być bez jajek. Chyba że jajka są vege. Ale bez jajek się objedzie.
Nie jadłem od wieków, najlepiej jeszcze odgrzewana na drugi badz trzeci dzien, tzw. ryżowaMakaron pisze:Pomidorowa najlepiej smakuje przyrządzana na bazie rosołu, ale nijak to się ma do wegetarianizmu
Jednak po wersji pomidorowej- wegetarianskiej czuje się lżej
The Less You Know, The Better
- moi
- moderator
- Kontakt:
Owszem można zrobić naleśniki bez jajek w wersji wegańskiej. Dodaje się wtedy chyba mąki sojowej, jako "zlepiacza" - musiałabym odnaleźć ten przepis.Makaron pisze: Ale bez jajek się objedzie.
Pozdrawiam.m.
Ja robiłem z dodatkiem mleka, ale krowiego, to pewnie już niewegańskie W każdym razie można się obyć bez jajek. Ciasto wtedy jest bardziej gumowate: woda/mleko/mąka. Jeśli doda się do tego sody oczyszczonej wychodzą pulchne, ale wówczas podpada już to pod pankejki, tak zwane naleśniki amerykańskie.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
moi pisze:Owszem można zrobić naleśniki bez jajek w wersji wegańskiej. Dodaje się wtedy chyba mąki sojowej, jako "zlepiacza" - musiałabym odnaleźć ten przepis.Makaron pisze: Ale bez jajek się objedzie.
Pozdrawiam.m.
Będę wdzięczny za przepis bo nie jem jajek.
Kurde, jaki znawca - szacuneczekMakaron pisze:ale wówczas podpada już to pod pankejki, tak zwane naleśniki amerykańskie.
Akurat jem produkty mleczne - to się nazywa laktowegetarianizm.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
Makaron, przecież zupę można zrobić na bazie kostki warzywnej.Makaron pisze:Pomidorowa najlepiej smakuje przyrządzana na bazie rosołu, ale nijak to się ma do wegetarianizmu.
Proponuję przepis na smaczną surówkę z selera.
Bierze się selera, obiera go i uciera na grubej tarce. Do niego dodaje się utartą czerwoną kapustę- nie w zbyt wielkich ilościach, aby nie zdominowała sałatki. Potem bierze się około cztery łyżki śmietany, sok z połowy cytryny (chyba że jest jakaś wielka) i kilka łyżeczek cukru. Składniki trzeba dokładnie wymieszać i w ten sposób powstaje całkiem smaczna sałatka.
Polecam.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie.
Od dawien dawna nie używam tych kostek - psują mi smak, poza tym są jednąjojo pisze:Makaron, przecież zupę można zrobić na bazie kostki warzywnej.Makaron pisze:Pomidorowa najlepiej smakuje przyrządzana na bazie rosołu, ale nijak to się ma do wegetarianizmu.
wielką chemią. Podobnie nie używam przypraw w rodzaju wegety, za to sporo czystych przypraw suszonych, oregano, bazylii, kminek bardzo lubię, curry i wielu innych.
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 4:52 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Szkoda, że skasowałaś, bo właśnie zaczęłam robić i chciałam coś sprawdzić...
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
.
Ostatnio zmieniony pt sty 01, 2016 4:51 pm przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Zrobiłam. Nie miałam soczewicy i orzechów włoskich, zamiast nich dałam słonecznik. Ciekawy smak, ale zjadłam z mięsem i sosem czosnkowym. Dzięki.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
.
Robiłam ostatnio:
Surowy kalafior starłam na grubych oczkach tarki.
Dodałam jogurtu naturalnego, sól, pieprz. I tyle.
Surowy kalafior starłam na grubych oczkach tarki.
Dodałam jogurtu naturalnego, sól, pieprz. I tyle.
No more death
Achtung, achtung wegetarianie i weganie - w biedrze jest tofu za 3.19.
Właśnie ukręciłam majonez wegański.
Właśnie ukręciłam majonez wegański.