Czy ryspolit pomaga na depresję?

risperidon

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
iwonaburgunda
zarejestrowany użytkownik

Czy ryspolit pomaga na depresję?

Post autor: iwonaburgunda »

Bo ja biorę od 2 miesięcy około i zauważyłam, że wyciszył mi głosy, lęki, zniknęły urojenia prześladowcze, ale mam dalej depresję, coraz większą anhedonię, nic mi się nie chce, nic mnie nie cieszy, ciągle jestem smutna i zdołowana, a na pozytywne rzeczy zamiast uśmiechem reaguje płaczem. Czy Ryspolit też na to powinien działaś czy raczej on nasila depresję?
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik

Re: Czy ryspolit pomaga na depresję?

Post autor: think »

Ja brałam Rispolept przez około rok i podobnie do Ciebie wyciszył mi objawy psychotyczne, ale i o depresji nie było mowy. Czułam się na nim po prostu dobrze. Przeczytałam na Wikipedii, że wykazuje działanie aktywizujące, więc jeżeli masz depresję to prawdopodobnie nie po nim.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Awatar użytkownika
iwonaburgunda

To sama nie wiem już co robić, bo biorę ten lek, dawki nie chcę zwiększać, bo boję się tycia, zresztą na te objawy typu głosy, omamy mi pomógł, ale depresja pogłębia się u mnie z dnia na dzień. Brałam kiedyś dwa antydepresanty - Fluoksetynę i Parogen, ale po obu miałam myśli samobójcze i napady lęku, niedawno próbowałam Asertin i też nie podszedł, do tego dostałam piekącą wysypkę.
Zastanawiam się czy jest jeszcze jakiś dobry antydepresant, żebym zaproponowała lekarzowi? Zastanawiałam się nad Efectinem (wenlafaksyna). Czy ktoś z Was stosował może ten antydepresant?
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Brałam rispolept na początku leczenia. Najgorszy lek. Mimo antydepresantów, ciągle byłam w depresji. Miał wiele skutków ubocznych. Pomogła zmiana leków. Ale na powrót silnych emocji i napędu życiowego trzeba było jeszcze długo poczekać.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Kid17
zaufany użytkownik

Post autor: Kid17 »

Ja baralam Rispolept jak mnie tylko zdiagnozowano - okropny lek, w ogole nie pomagal - objawy wciaz sie utrzymywalay i depresja tez nie mijala.. Teraz na depresje biore Aurex - nie moge powiedziec ze to jakis cudowny lek, ale w jakims stopniu lagodzi objawy...
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.
Awatar użytkownika
iwonaburgunda

A tak się zastanawiam,
bo mam dietę, jem bardzo mało węglowodanów i chwilami czuję się bardzo senna, jakbym miała zapaść w śpiączkę, a kiedyś jak stosowałam taką samą dietę to tak nie miałam.
Czy to może być wina Rispoleptu (biorę w dawce 0,5mg lub 1mg/wieczorem)? Czy on obniża dodatkowo cukier? Bo też jak ćwiczę, to mam mniej energii i siły na to wszystko. Czy to może bardziej od tej depresji psychotycznej?
ODPOWIEDZ

Wróć do „rispolept”