leki a zdrowe odzywianie
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
leki a zdrowe odzywianie
Czy po lekach tyje się dlatego, że mają same w sobie COś co powoduje tycie bez względu na to co się je? Czy tylko dlatego że np wzmagają apetyt i chce się podjadać i się je i je?? Ja teraz ważę 46kg. zdrowo się odżywiam,jem 5 posiłków dziennie, zamiast bialego pieczywa -jem chrupkie.zamiast ziemniakow jem brazowy ryz. jem tylko chude gotowane miesko i ryby. nie smaze, nie jem slodyczy, nie pije slodzonych napoi,nie pije alkoholu, nie podjadam,wybieram tylko te produkty które mają niskie IG, itp itd,trzymam sie rygorystycznie pór posiłków i od kilku miesięcy ładnie mi się utrzymuje waga (bez ćwiczeń!;o) zamierzam już zawsze odżywiać się w ten sposób. Wczoraj po raz pierwszy zostały mi przepisane leki. Rispolept i Zomiran... duzo widziałam opinii na temat tycia po nich... i moje pytanie jest takie- czy jeżeli podczas brania tych leków będę dalej odżywiać się w TEN i tylko w TEN sposób to czy mimo tego mogę utyć tylko dlatego że biorę lek??
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: leki a zdrowe odzywianie
Z tego co wiem, po lekach tyje się z powodu większego apetytu i co za tym idzie objadania się. Pisałem już na forum o badaniach, z których wynikało, że aby zachować swoją wagę na psychotropach, oprócz zdrowej diety, potrzebne są jeszcze ćwiczenia fizyczne, sport.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
A imie bylo jego 45
Rispolept podobno powoduje tylko zwiększony apetyt, z kolei np. Olanzapina jest znana z tego, że tyje się nawet bez zmiany zasad żywieniowych. W takich przypadkach do każdego leku trzeba podchodzić indywidualnie, każdy z nich ma inne właściwości w tym względzie (nie licząc generyków).
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Co do olanzapiny mam inne doświadczenia. Przez długie lata byłem właśnie na olanzapinie i nie miałem żadnych problemów z przybieraniem na wadze. Byłem szczupły, ale brałem niskie dawki tego leku, dopiero na dużych dawkach powyżej 7,5 mg (w okresach kryzysów) zaczynał się duży apetyt i tycie.Bardo pisze:Rispolept podobno powoduje tylko zwiększony apetyt, z kolei np. Olanzapina jest znana z tego, że tyje się nawet bez zmiany zasad żywieniowych. W takich przypadkach do każdego leku trzeba podchodzić indywidualnie, każdy z nich ma inne właściwości w tym względzie (nie licząc generyków).
Ostatnio zmieniony śr wrz 11, 2013 1:46 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Nie u każdego muszą wystąpić dane skutki uboczne, to często kwestia osobnicza. Dopiero statystycznie widać efekty. Poza tym brałeś małe dawki, przeważnie 10 mg uznaje się za średnią, ludzie biorą do 20 mg a nawet zdarza się, że powyżej.
-
- zarejestrowany użytkownik
ona przepisala mi narazie tylko 1mg.. ale poswiecilam duuzo czasu i duzo pracy na osiagniecie takiej wagi jaka posiadam i juz mam obsesje na pukncie przestrzegania odzywiania itp.. dlatego tak sie obawiam czy mimo pilnowania sie jadlospisu - biorąc ta tabletke utyje ;o nie chciala bym do tego dopuscic...
1 mg Rispoleptu to niewielka dawka, myślę że bez zmiany przyzwyczajeń waga nie powinna wzrosnąć.
.
Ostatnio zmieniony śr wrz 10, 2014 12:46 pm przez Agata M, łącznie zmieniany 2 razy.
- amigo
- zaufany użytkownik
NA Rispolepcie przytylem 15 kg,bralem 2 mg.Apetyt byl zwiekszony i sadze ze zwolniony metabolizm,teraz biore Invega 6 mg ,apetytu nie mam zwiekszonego,staram sie nie jesc duzo i nie tyje.
Muszę przyznać, że bardzo zdrowo się odżywiasz, wręcz, powiedziałabym, trzymasz rygor :-) Ja też przed chorobą odżywiałam się zdrowo, ale gdy dostałam leki to wszystko szlag trafił...zaczęłam jeść za często słodycze, jadłam co 2 godziny z tego co pamiętam i waga szła w górę. Nie było jednak tragedii, bo miałam niedowagę kilka kg więc teraz ważę prawidłowo. U jednych jest tak, że tyją a drudzy trzymają wagę, ja na dawce 1 mg rispoleptu nie tyłam, i Tobie życzę tego samego :-)