Czy neuroleptyki mogą zapobiec schizofrenii?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Re: Czy neuroleptyki mogą zapobiec schizofrenii?

Post autor: tańcząca w zbożu »

nazwa uzytkownika pisze:...ale miałam coś jak urojenie
Napiszesz konkretnie jakie?
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Post autor: Agata M »

Podobno risset tez ma właściwości przeciwdepresyjne.Brałam kiedys ketrel ,ale tyłam ,a ty masz wzmożony apetyt na ketrelu?
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Ja raczej nie utyłam, jeśli tak to może jakieś 2-3kg.
Axyven działa raczej przeciwnie, więc może to dlatego jest w porządku pod tym względem.
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

nazwa uzytkownika pisze:Podobno risset tez ma właściwości przeciwdepresyjne.
Chyba tak, bo zerknęłam na internecie na ulotkę.
Jesteś po nim senna?
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Wziąłem solian jeszcze większa deprecha mnie trafiła a miał działać odwrotnie :roll:
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

Flamaster pisze:Czy neuroleptyki podawane dajmy na to w zaburzeniach lękowych czy depresji mogą pełnić pewnego rodzaju zapobiegnięcie schizofrenii, gdy symptomy mogą się pojawić, a w rodzinie taka choroba wystąpiła?
Są takie koncepcje. Bardzo kontrowersyjne ze względu na skutki uboczne leków neuroleptycznych i ze względu też, że raczej trudno przewidzieć przyszłość (choć i w tej dziedzinie czyni się postępy). Ale rozważane. Bardzo ostrożnie przywalić w objawy prodromalne (co przecież nie znaczy że rozwinie się choroba), aby choroba nie rozwinęła się.

Moim zdaniem mogą zapobiec w jakimś tam procencie przypadków (co nie znaczy, że się powinno). Ale jeśli chodzi o lekarzy, to tylko neuroleptyczne konserwy, którym nic sie nei chce oprócz faszerowania nic robić i nawet o myśleć o tym, co robią.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
F20
bywalec

To by było dobre tylko jeśli ktoś ma schizy w genach to prodromy nie skutkują :roll:
F20
bywalec

Zauważyłem że schizy biorą się z emocji i uczuć jeśli by neuroleptykami zgasić możłiwość przeżywania życia to i schizy zgasną. Zero uczuć zero emocji to brak choroby.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

schizofrenik82 pisze:To by było dobre tylko jeśli ktoś ma schizy w genach to prodromy nie skutkują :roll:
Co ja paczę. :shock: Jeśli ktoś ma w genach predyspozycje i pojawiają się objawy prodromalne (zwiastujące rozwój osobowości w kier. czy też zapowiadające schizofrenię jako chorobę) to tym bardziej trzeba zlutować lekami taką osobę.

Ale to był na szczęście jeno pomysł omawiany na wykładach akademickich i sponsorowany prawdopodobnie przez firmy farmaceutyczne oraz samego dra Mengele lub jego potomaków. :wink:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

przegłosowany pisze:Jeśli ktoś ma w genach predyspozycje i pojawiają się objawy prodromalne
Genetycy jeszcze tych "schizo-genów" nie odkryli a ty już wiesz. :D

Co do "lutowania lekami" i pomysłów firm farmaceutycznych, przykład kar za promowanie antypsychotyków w zaburzeniach innych niż psychotyczne m.in. właśnie na depresje i lęki: http://en.wikipedia.org/wiki/Risperidone#Lawsuits - najbardziej "cenione" przez schizofreników i maniaków Rispolept/Risperdal oraz Invega. :wink:

Tylko sulpiryd/amisulpiryd jest przepisywany na depresje (kiedy antydepresanty nie pomagają), ponieważ w minimalnych dawkach nie blokuje dopaminy, w przeciwieństwie do innych neuroleptyków.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
F20
bywalec

przegłosowany pisze:
schizofrenik82 pisze:To by było dobre tylko jeśli ktoś ma schizy w genach to prodromy nie skutkują :roll:
Co ja paczę. :shock: Jeśli ktoś ma w genach predyspozycje i pojawiają się objawy prodromalne (zwiastujące rozwój osobowości w kier. czy też zapowiadające schizofrenię jako chorobę) to tym bardziej trzeba zlutować lekami taką osobę.

Ale to był na szczęście jeno pomysł omawiany na wykładach akademickich i sponsorowany prawdopodobnie przez firmy farmaceutyczne oraz samego dra Mengele lub jego potomaków. :wink:
Klopot w tym ze ktos chcac mocno sponsorowac prodrony albo sila je wytwarzac moglby pojsc o krok za daleko zreszta ofierze prodromatycznych usilowan i naduzyc i tak by nie uwierzono bo dano by jej latke schizifrenika a na koncu z niszczona mozna by ja bylo zutylizowac w psychiatryku i faszerowac dluuugo prochami. Ofiara prodromow miaka by przeje.... mozna by dopuscic sie wowczas kazdego gwaltu najej podswiadomosci i psychice a i tak wszystko poszlo by na schizofrenie :lol: dobry zyciowy dowcip tylko sie smiac a nie popelniac samobojstwo :lol:
F20
bywalec

Tak na powaznie mozna by kogos nauczyc odrozniac fikcje od zeczywistosci zeby zyla przezywala bez tej trutki neuroleptykow np kiedy widzi ze ma jakis pomysl ktorego nie zrealizowala a po latach okazuje sie ze nawet swiatowe koncerny cos takiego ronia to wowczas jakby sie wspierala sama w sobie tym faktem to powinna sobie uswiadamiac ze jest mitomanem z ate ktoremu sie wydaje ze wszystko potrafi i ma genialne pomysly taka mania w chorobie i jak bedzie go to do szalu doprowadzac znaczy do paranoi to bedzie sobie wtedy uswiadamiac ze to fikcja buahahaha. Gorzej jak po latach przeczyta o schizofreni i przypomni sobie tamte stany.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Schizo pisze:Genetycy jeszcze tych "schizo-genów" nie odkryli a ty już wiesz. :D
Nie wiem co się na mnie tak stroszysz. Jedynie roześmiana emota Cię ratuje. Jak byś nie zauważyła, jesteśmy z podobnej/pokrewnej opcji światopoglądowej, jeśli chodzi o leki. Co innego, jeśli chodzi o Kościół i katechetów - tych będę bronił do ostatniej kropli krwi, zwłaszcza tych drugich. :D
F20
bywalec

neuroleptyki działają trzeba je tylko dobrze podlać alkoholem.
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

schizofrenik82 pisze:neuroleptyki działają trzeba je tylko dobrze podlać alkoholem.
... i dodatkowo rozchorować się jeszcze bardziej.
F20
bywalec

Wiem dlatego zucilem neuroleptkyki.
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

przegłosowany pisze:Co innego, jeśli chodzi o Kościół i katechetów - tych będę bronił do ostatniej kropli krwi, zwłaszcza tych drugich. :D
I bardzo słusznie, ponieważ bez takich osobliwości byłoby strasznie nudno. :D
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
F20
bywalec

Przypadkowo odkrylem ze psychozy rodza sie z stanow psychotycznych ktore draznia nerwy. Przykladowo kiedys kiedy widzialem katem oka kogos kto mial na nosie przyciemnizne okulary rozdraznialo mnie to odczuwalem podraznienie nerwow tak jakby mnie ktos celowo i zlosliwie draznil. Kiedy bylem rozszalaly z nerwow to to juz byla psychoza. Widze dwie mozliwosci regularnie zazywac psychotropy i chodzic polprzytomny wtedy te stany slabo dzialaja albo szybko zaleczac alkoholem ktory dziala jak neuroleptyk bo tez dopamina zmiejsza sie w mozgu.
Czuje ze moglbym zrobic furore w psychiatrii i dostac jobla znaczy nobla
Unknown
zaufany użytkownik
Kontakt:

schizofrenik82 pisze:neuroleptyki działają trzeba je tylko dobrze podlać alkoholem...dopamina zmiejsza sie w mozgu.
Przestań się kompromitować...

F20
bywalec

Neuroleptyki poglebiaja problemy ten szlak znam przechodzilem go przez pare lat schizofrenia tez poglebiala problemy polaczenie tych dwoch tworzylo ekspresik do samobojstw. Kiedy tutaj pisze swoje posty i czytam innych forumowiczow odczuwam rozne presje i podraznienia nerwow swoich problemow i chce mi sie jeszcze mocniej wylewzc to z siebie na kartach tego forum. Czasami jestem zezloszczony od tych podraznien i nie potrafie wypluc :-) siebie to co mnie boli albo dostaje jakiejs amnezji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”