Jacek Dukaj - książki science-fiction

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Jacek Dukaj - książki science-fiction

Post autor: Niemamnie »

Jacek Dukaj (ur. 30 lipca 1974 w Tarnowie) – polski pisarz, autor fantastyki. Pisuje głównie literaturę science fiction, choć niektóre z jego utworów zaliczyć można również do fantasy.
http://dukaj.pl/

Zawsze miałem ochotę przeczytać jego książkę "Perfekcyjna niedoskonałość", książka zawiera ciekawy paradoks który chciałbym poznać. Jak mi się spodoba wersja z chomikuj to czekam do 22 września na wypłatę.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Pamal
zaufany użytkownik

Re: Jacek Dukaj - książki science-fiction

Post autor: Pamal »

Czy jest taka gruba jak "Lód"?
Chyba nie dam rady :-(
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

180 stron to nie tak dużo.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Harold Bloom czytał 1000 stron na godzinę.
Największą szybkość (i pamięć fraz) osiągał między trzydziestką a czterdziestką.
Do czytania też trzeba mieć odpowiedni software i hardware (szybkość i pojemność mózgu).
Podobno zwykli czytelnicy czytają z szybkością strona na minutę.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Do szybkiego czytania trzeba mieć bystry wzrok.
A zatem trzeba wybierać. Albo książki albo psucie wzroku na bzdurki w internecie i tv.
Ja wybieram książki i przed monitorem spędzam coraz mniej czasu.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Jubiler7521 pisze:
Jacek Dukaj (ur. 30 lipca 1974 w Tarnowie) – polski pisarz, autor fantastyki. Pisuje głównie literaturę science fiction, choć niektóre z jego utworów zaliczyć można również do fantasy.
http://dukaj.pl/

Zawsze miałem ochotę przeczytać jego książkę "Perfekcyjna niedoskonałość", książka zawiera ciekawy paradoks który chciałbym poznać. Jak mi się spodoba wersja z chomikuj to czekam do 22 września na wypłatę.

Też przeczytam. Ciekawe, czy rozwiązanie akcji mnie nie rozczaruje.
To będzie zależało od tego na ile oryginalne jest i naukowe a na ile niedoskonale zapętlone w jakichś ludzkich pospolitych mało odkrywczych sprawach.
Z tego co tu wyczytałem to pomysł jest w miarę ciekawy:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4304/per ... oskonalosc
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Czytałem jakiś czas temu, książka naprawdę dobra. Wyobraźnia Dukaja jest imponująca, tworzy ciekawy świat oraz własne pojęcia które poznajemy w trakcie czytania (przy okazji dobre ćwiczenie pamięci). O ile taki styl w powieściach innych autorów nieco mnie irytował, to tutaj naprawdę ma sens i poszerza obraz fabuły. Zdecydowanie polecam, choć nie jest to lekka lektura.

W odróżnieniu od "Perfekcyjnej niedoskonałości" jego "Lód" nieco mnie rozczarował.
ODPOWIEDZ

Wróć do „książki”