Rozmowy o rencie
Moderator: moderatorzy
- tadek4-1966
- zaufany użytkownik
Rozmowy o rencie
Jestem na rencie,mam orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy.Jako rencista chciałbym podjąć prace w ochronie,jestem w trakcie załatwiania.Chciałbym się zapytać tych co są na rencie i sobie dorabiają,jak wygląda sprawa z przedłużeniem renty.Czy Zus takich ludzi nie uzdrawia i nie zabiera renty.
Rente dostałem bez problemu,nawet pani orzecznik w Zusie powiedziała mi że moge dostać następne przedłużenie.Ewentualnie orzeczenie co do niezdolności się zmieni z całkowitej na częściową niezdolność do pracy.
W maju będe miał komisje w celu przedłużenia renty.Chciałbym się dowiedzieć jak Zus traktuje takich rencistów którzy pracują,czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie.
Rente dostałem bez problemu,nawet pani orzecznik w Zusie powiedziała mi że moge dostać następne przedłużenie.Ewentualnie orzeczenie co do niezdolności się zmieni z całkowitej na częściową niezdolność do pracy.
W maju będe miał komisje w celu przedłużenia renty.Chciałbym się dowiedzieć jak Zus traktuje takich rencistów którzy pracują,czy macie jakieś doświadczenie w tym temacie.
- Guard
- zaufany użytkownik
- Status: bezrobotny
- Kontakt:
Zus właściwie nie robi problemów, o ile praca nie koliduje z możliwościami rencisty. Istnieje jednak pewne prawdopodobieństwo złożenia doniesienia do ZUS-u przez jakąś "życzliwą" jednostkę, która może Ci zazdrościć pobierania jednocześnie pensji i jeśli ta pensja nie będzie zbyt wysoka - części renty. Wówczas Zus i to nie w osobie tej miłej pani, zweryfikuje Ci kategorię, rentę - i może upierdliwić życie. Ale jeśli jesteś osobą spokojną i nie wadzisz nikomu, możesz śmiało podiąć pracę i życzę Ci powodzenia.
Żonie przedłużają co dwa lata,(miała stałą jedynkę - straciła właśnie przez "życzliwą" sąsiadkę), a ma pracę nakładczą. Ja pracowałem blisko 20 lat z orzeczoną grupą i przez ostatnie 8 lat pobierałem również rentę.
Żonie przedłużają co dwa lata,(miała stałą jedynkę - straciła właśnie przez "życzliwą" sąsiadkę), a ma pracę nakładczą. Ja pracowałem blisko 20 lat z orzeczoną grupą i przez ostatnie 8 lat pobierałem również rentę.
Guard
- tadek4-1966
- zaufany użytkownik
Prace którą chce podjąć jest to praca w ochronie w hurtowni,mały kontakt z ludzmi praktycznie same nocki.Płaca nie jest wysoka ale ja to traktuje bardziej jako rehabilitacje.Obecnie czuje się nawet dobrze.
Jednak izoluje się troche od ludzi,choroba mnie zmieniła.Myśle że na początek to dobry pomysł żeby wyjść z domu.
Jednak izoluje się troche od ludzi,choroba mnie zmieniła.Myśle że na początek to dobry pomysł żeby wyjść z domu.
- tadek4-1966
- zaufany użytkownik
Z tego co wiem to do renty można dorobić do 70% średniej krajowej, wtedy renta nie jest zmniejszona.Dorobić można więcej do 130% średniej krajowej i renta jest o jakiś procent zmniejszona.
Znalazłem prace w ochronie za 950zł brutto. Tylko nie wiem czy Zus nie odbierze mi renty,bo wtedy taka praca w ochronie jest mało opłacalna.
Do ochrony chętnie zatrudniają z orzeczeniem o niepełnosprawności.
Znalazłem prace w ochronie za 950zł brutto. Tylko nie wiem czy Zus nie odbierze mi renty,bo wtedy taka praca w ochronie jest mało opłacalna.
Do ochrony chętnie zatrudniają z orzeczeniem o niepełnosprawności.
- Guard
- zaufany użytkownik
- Status: bezrobotny
- Kontakt:
Zus renty nie odbiera, jedynie pomniejsza jej wymiar o ile zarobki przekraczają pewien próg, jest on zmienny i nie wiem ile wynosi aktualnie. W przypadku bardzo wysokich zarobków, Zus jedynie zawiesza wypłacanie - zresztą w porozumieniu z rento-biorcą. Do końca lutego każdego roku podaje się do Zusu zarobki z poprzedniego roku i z następną rentą otrzymuje się korektę - zazwyczaj parę złotych jeśli renta była zaniżana za bardzo, w stosunku do zmienianego progu - jakiś tam procentów od średniej krajowej - patrz posty wyżej. Jednocześnie mozna ustalić z pracodawcą najkorzystniejszą formę ustalania wysokości płacy - by pracodawca i pracownik byli najbardziej zadowoleni.
Guard
Zgadza się bo za zatrudnione osoby niepłnosprawne pracodawca dostaje dofinansowanie z PFRON nie wiem ile ale chyba coś ok. 400zł. Czyli 950-400 = 550zł - tyle w rzeczywistości kosztuje pracodawcę zatrudnienie niepełnosprawnego. To w sumie nie ważne, to dobre prawo bo praca dla niepełnosprawnych to najlepsze lekarstwo - szcególnie w chorobach psychicznych.tadek4-1966 pisze: Do ochrony chętnie zatrudniają z orzeczeniem o niepełnosprawności.
- tadek4-1966
- zaufany użytkownik
Ręta socjalna, wypłacana przez ZUS nie ma żadnej grupy. Orzeka sie w niej tylko zdolność do pracy. Przy zdolności częściowej , wypłata jest automatycznie wstrzymana (w socjalnej). Grupy, a właściwie stopnie niepełnosprawności, przy ręcie soc. orzeka Powiatowy orzecznik. Celem są ulgi pozarętowe. To znaczy: zniżki na pkp, autobusy, abonament tel., zasiłek pielęgnacyjny. Przy 1 gr. ręty, którą sobie sami wypracowaliście, możecie dorobić , przy socjalnej nie radzę.
-
- zarejestrowany użytkownik
Krzysiek, w każdym mieście oprócz ZUS,jest Powiatowe Centrum do spraw orzekania o niepełnosprawności. Mieści się przeważnie przy przychodni, MOPSIE lub Centrum Pomocy Rodzinie. Idziesz tam, bierzesz formularz do wypełnienia dla twojego lekarza psychiatry. Wypełnia Ci, odnośisz z powrotem i czekasz na termin komisji. Dajesz też zdjęcie, wypełniarz odpowiedni mały papierek i po komisji masz legitymację osoby niepełnosprawnej. Jeśli niepęłnosprawność powstała przed 21 rokiem życia to zasiłek pielęgnacyjny (154 zl. ) dostaniesz przy znacznym, ale również umiarkowanym stopniu. Z orzeczeniem od Powiatowego Orzecznika idziesz do prezydium, do wydziału spraw Społecznych i tam przyznają Ci zasiłek pielęgnacyjny. Ręta-ZUS, zasiłek- miasto.
-
- bywalec
co Ty pierniczysz bozman.. "Ręta socjalna, wypłacana przez ZUS nie ma żadnej grupy. Orzeka sie w niej tylko zdolność do pracy. Przy zdolności częściowej , wypłata jest automatycznie wstrzymana (w socjalnej). Grupy, a właściwie stopnie niepełnosprawności, przy ręcie soc. orzeka Powiatowy orzecznik. Celem są ulgi pozarętowe. To znaczy: zniżki na pkp, autobusy, abonament tel., zasiłek pielęgnacyjny. Przy 1 gr. ręty, którą sobie sami wypracowaliście, możecie dorobić , przy socjalnej nie radzę."Duna85 pisze:Też mam rentę socjalną i całkowitą niezdolność do pracy.Poszłam do ZUSu i spytałam się w informacji czy można do renty dorobić bo jest
bardzo niska,powiedziano mi że owszem można ale tylko 600 zł na
rękę i nie musi być to praca chroniona.Jak ktoś przekroczy tą sumę
to odbierają rentę.
SKORO DUNE 85 SIE PYTALA PANI W OKIENKU W ZUSIE TO MOZNA, A TY NIE RADZISZ.. - WEZ SIE ZASTANOW I NIE STRASZ LUDZI NA DRUGI RAZ..
-
- bywalec
Nie - nawet nie myslalam nikogo obrazac..po prostu rano gdy przegladalam forum natknelam sie na tą nieścisłosc ktora chcialam sp[rostowac..a ze w taki spasob no sorka.. ale rzeczywiscie sie wystraszylam az..a ze to bylo rano kiedy bylam zaspana no i prz pierwszej kawie..itd..no wiecie jak to jest..i gdy sie czyta cos takiego ze ..itd..to mozna czasem gwaltownie zareagowac..bozman nie przejmuj "siem mnom" - jam mam takie wariackie usposobienie po prostu..hihi