kilka gorzkich słów - APEL
Moderator: moderatorzy
- kwazar
- zaufany użytkownik
- Status: student
kilka gorzkich słów - APEL
Witam!
Chciałbym podzielić się kilkoma myślami, dla niektórych z was będzie zupełnie przeciwne myślenie. Dlatego proszę przeczytać całość a dopiero później się wypowiadać.
Boli mnie pewna rzecz – antypsychiatria. Od jakiegoś czasu wśród chorych można zaobserwować rozszerzenie się tego „ruchu”. Z przykrością czytam wasze odpowiedzi („antypsychiatrów”) na apele o pomoc ludzi, którzy spotykają się z problemem schizofrenii po raz pierwszy.
Opowiadanie o medytacja, rozmową z Bogiem w niczym im nie pomaga, a jedynie daje złudną i oszukańczą nadzieję na cudowne wyleczenie. Takimi słowami i „bajeczkami” burzycie naukowy obraz tej choroby. Już w XVIII zaczęto ludzi leczyć, potem przyszedł Freud ze swoją psychoanaliza. Od czasów Frueda widać galopujący rozwój psychiatrii i psychologii. W dzisiejszych czasach kształtują się dwie nowe formy: neuropsychiatria i neuropsychologia. Schizofrenia nie jest chorobą somatyczną, ale nadal pozostaje chorobą biologiczną, choruje pewna część ludzkiego ciała.
Na obronę lekarzy powiem krótko, robią co tylko mogą. Jeszcze 20 lat temu leczono tak, aby nie było objawów pozytywnych, dziś leczy się tak aby można było funkcjonować normalnie. W psychiatrii nie ma żadnej zmowy z koncernami farmaceutycznymi, w Polsce mamy dostęp do najlepszych i najnowocześniejszych leków!.
Moja własna osoba będzie tu doskonałym przykładem. Schizofrenie paranoidalna zdiagnozowano u mnie 5 lat temu, przez ten czas można powiedzieć, że byłem „królikiem doświadczalnym”. Testowałem różne leki (brałem wszystkie neuroleptyki), walczyłem z skutkami ubocznymi, czasem było łatwiej, a czasem trudniej. Aktualnie biorę dość dużo: 600mg Ketrelu, 30mg Parogenu i 400mg Klozapolu. Wiadomo, odczuwam skutki uboczne ale… Żyję normalnie, mam wspaniałą dziewczynę, uczę się, mam wielu znajomych, uprawiam sport i realizuję się życiowo. Oczywiście, nie zawsze jest pięknie i kolorowo…
To samoświadomość i świadomość osób bliskich sprawia, że żyję normalnie. Widzę, że antypsychiatria jest najłatwiejszym rozwiązaniem, dla tych którzy nie rozumieją problemu i dla tych, którzy nie chcą walczyć albo dla tych którzy nie radzą sobie z skutkami ubocznymi. Ok, to wasza droga i decyzja ale nie mydlcie oczu osobom „nowym”.
Zabieracie wtedy ludziom normalne życie!
PS. jest wiele czynników "uzdrawiających", ale pominę je w tym apelu.
Chciałbym podzielić się kilkoma myślami, dla niektórych z was będzie zupełnie przeciwne myślenie. Dlatego proszę przeczytać całość a dopiero później się wypowiadać.
Boli mnie pewna rzecz – antypsychiatria. Od jakiegoś czasu wśród chorych można zaobserwować rozszerzenie się tego „ruchu”. Z przykrością czytam wasze odpowiedzi („antypsychiatrów”) na apele o pomoc ludzi, którzy spotykają się z problemem schizofrenii po raz pierwszy.
Opowiadanie o medytacja, rozmową z Bogiem w niczym im nie pomaga, a jedynie daje złudną i oszukańczą nadzieję na cudowne wyleczenie. Takimi słowami i „bajeczkami” burzycie naukowy obraz tej choroby. Już w XVIII zaczęto ludzi leczyć, potem przyszedł Freud ze swoją psychoanaliza. Od czasów Frueda widać galopujący rozwój psychiatrii i psychologii. W dzisiejszych czasach kształtują się dwie nowe formy: neuropsychiatria i neuropsychologia. Schizofrenia nie jest chorobą somatyczną, ale nadal pozostaje chorobą biologiczną, choruje pewna część ludzkiego ciała.
Na obronę lekarzy powiem krótko, robią co tylko mogą. Jeszcze 20 lat temu leczono tak, aby nie było objawów pozytywnych, dziś leczy się tak aby można było funkcjonować normalnie. W psychiatrii nie ma żadnej zmowy z koncernami farmaceutycznymi, w Polsce mamy dostęp do najlepszych i najnowocześniejszych leków!.
Moja własna osoba będzie tu doskonałym przykładem. Schizofrenie paranoidalna zdiagnozowano u mnie 5 lat temu, przez ten czas można powiedzieć, że byłem „królikiem doświadczalnym”. Testowałem różne leki (brałem wszystkie neuroleptyki), walczyłem z skutkami ubocznymi, czasem było łatwiej, a czasem trudniej. Aktualnie biorę dość dużo: 600mg Ketrelu, 30mg Parogenu i 400mg Klozapolu. Wiadomo, odczuwam skutki uboczne ale… Żyję normalnie, mam wspaniałą dziewczynę, uczę się, mam wielu znajomych, uprawiam sport i realizuję się życiowo. Oczywiście, nie zawsze jest pięknie i kolorowo…
To samoświadomość i świadomość osób bliskich sprawia, że żyję normalnie. Widzę, że antypsychiatria jest najłatwiejszym rozwiązaniem, dla tych którzy nie rozumieją problemu i dla tych, którzy nie chcą walczyć albo dla tych którzy nie radzą sobie z skutkami ubocznymi. Ok, to wasza droga i decyzja ale nie mydlcie oczu osobom „nowym”.
Zabieracie wtedy ludziom normalne życie!
PS. jest wiele czynników "uzdrawiających", ale pominę je w tym apelu.
Ostatnio zmieniony czw cze 06, 2013 6:30 pm przez kwazar, łącznie zmieniany 1 raz.
poszukuję sensu w niedorzecznym Wszechświecie
- stanley151
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46785217
Re: kilka gorzkich słów - APEL
ja sie zgadzam
antypsychiatria to cos takiego, ze "oni są zli, ja jestem dobry" tak to widze, moje osobiste przemyslenie, radze zeby zaczac od siebie, a pozniej "naprawiac swiat"
antypsychiatria to cos takiego, ze "oni są zli, ja jestem dobry" tak to widze, moje osobiste przemyslenie, radze zeby zaczac od siebie, a pozniej "naprawiac swiat"
Ludzie szukają Miłości, a Ona jest na krzyżu...
"Jezu, ufam Tobie"
"Jezu, ufam Tobie"
-
- bywalec
Odezwał się wszystkowiedzący (jak zwykle) Dolphin.
DawidWarsaw = Spisek = Tajna organizacja = Fikcyjne konto/Kolejne wcielenie/Któraś tam tożsamość człowieka "małej wiary"
móię jak jest.
kill me again.
móię jak jest.
kill me again.
dys ys Zparta, bicz!
-
- bywalec
Kill me agein ty też na rencie jesteś? Codziennie w egzotycznych porach.
Nie! codziennie pisze z pracy, jak większość tutaj.
BTW. Nie spamuj i nie zagłuszaj/przekrzykuj/ głosu prawdy.
BTW. Nie spamuj i nie zagłuszaj/przekrzykuj/ głosu prawdy.
dys ys Zparta, bicz!
mnie też denerwuje ta nachalna promocja antypsychiatrii. jestem stosunkowo nowa na tym forum a już spotkałam się z wypowiedziami cudownie ozdrowionych osób, które odstawiły leki zaraz po wyjściu ze szpitala i polecają to samo innym. to wasz wybór i wasze ryzyko, ja ufam lekarzom, którzy mi powiedzieli, że leki mam brać jeszcze co najmniej przez dwa lata.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
Jak konkretnie u Ciebie przejawiała się choroba?kwazar pisze:Schizofrenie paranoidalna zdiagnozowano u mnie 5 lat temu, przez ten czas można powiedzieć, że byłem „królikiem doświadczalnym”.
Nie dajcie się zwieść, "tajemnicze siły forum", prowadzą tu swe brudne gry.
Nie ma żadnej antypsychiatri jest czarny kabaret.
móię jak jest
kill me again
Nie ma żadnej antypsychiatri jest czarny kabaret.
móię jak jest
kill me again
to by tłumaczylo dlaczego, ze pomimo żeś buc rasowy, nikt się nie śmieje nawet z tej nieświadomej-beki(antypsychiatrycznej), twej.Dolphin pisze:pomimo II grupy inwalidzkiej i 3 pobytów w więzieniu psychiatrycznym.
dys ys Zparta, bicz!
Amerei ja leków nie brałem przez pół roku i miałem spokój więc rozumiem tych którzy namawiają do odstawienia leków lub piszą że odstawili i czują się dobrze. Dolphin schizofrenia to nie tylko za dużo problemów i frustracji ale też m.in. omamy słuchowe, wzrokowe które wiele osób ma jak można przeczytać na forum.
- kwazar
- zaufany użytkownik
Wybacz ze to powiem, ale tak brzmia slowa czlowieka przegranego. Przegrana w walce z choroba.Dolphin pisze: - jak inaczej otrzymać grupę inwalidzką i rentę?
kwazar pisze:Wybacz ze to powiem, ale tak brzmia slowa czlowieka przegranego. Przegrana w walce z choroba.Dolphin pisze: - jak inaczej otrzymać grupę inwalidzką i rentę?
Według mnie nie z chorobą, ale z systemem, który jednak okazuje się
nie aż dziurawy, żeby wszystkim rozdawać świadczenia rentowe.
te słowa winny być kierowane do większości psychiatrów.kwazar pisze:Wybacz ze to powiem, ale tak brzmia slowa czlowieka przegranego. Przegrana w walce z choroba.
bycie psychiatrO, to tak naprawdem przegrana w walce z chrobO.
bo pomoze się jednostkom, kiedy reszta idzie na stracenie.
w sumie nie moglbym być psychiatrO, bo śmiałbym się w oczy "petentO", że traktują mię jak osobe godną ich tajemnic i zaufania i powierzaja mi swe historie, które wzbudzały by we mnie co najwyzej zażenowanie.
generę pewnie wszyscy tacy są tylko okłamujO siem, że tacy nie są.
dys ys Zparta, bicz!
A ja w ogóle omijam posty antypsychiatryczne oraz posty, w których obraża się moje uczucia religijne, chociaż powinnam walczyć, protestować itd. ale chora jestem, potrzebuje spokoju i wsparcia.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Dlatego, że wywalczyła jakieś prawa dla takich jak Ty? Boli Cie, że psychiatrzy nie mogą już np. rozpruwać ludzkich mózgów?kwazar pisze:Boli mnie pewna rzecz – antypsychiatria.
Podejrzewasz, że "scjentolodzy" atakują serwer?Od jakiegoś czasu wśród chorych można zaobserwować rozszerzenie się tego „ruchu”.
Masz urojenia (albo naczytałeś się jakichś "Białych" postów sprzed lat), musisz zwiększyć sobie dawki leków - mówię ci to jako "lekarz".Z przykrością czytam wasze odpowiedzi („antypsychiatrów”) na apele o pomoc ludzi, którzy spotykają się z problemem schizofrenii po raz pierwszy.
Jest już takowy???Takimi słowami i „bajeczkami” burzycie naukowy obraz tej choroby.
http://tomaszwitkowski.pl/attachments/F ... ent__w.pdfJuż w XVIII zaczęto ludzi leczyć, potem przyszedł Freud ze swoją psychoanaliza. Od czasów Frueda widać galopujący rozwój psychiatrii i psychologii.
Przedstaw na to w końcu jakieś dowody naukowe. Jak dotąd biomarkera dla tych zaburzeń psychicznych ani genów za nie odp. nie znaleziono, do psychosomatycznych chorób też się ich nie zalicza, a badań na "inną biochemię mózgu" się nie przeprowadza - właśnie tak twierdzą naukowcy i nie obraź się, ale uważam, że są lepiej wykształceni niż Ty.Schizofrenia nie jest chorobą somatyczną, ale nadal pozostaje chorobą biologiczną, choruje pewna część ludzkiego ciała.
Na obronę lekarzy powiem krótko, robią co tylko mogą. Jeszcze 20 lat temu leczono tak, aby nie było objawów pozytywnych, dziś leczy się tak aby można było funkcjonować normalnie.
Najbardziej widać ten entuzjazm chorych w działach dotyczących tych "nowoczesnych" leków...
Naprawdę bardzo mnie to cieszy!W psychiatrii nie ma żadnej zmowy z koncernami farmaceutycznymi, w Polsce mamy dostęp do najlepszych i najnowocześniejszych leków!
Aha... a czym jest aktualnie ta normalność zdaniem psychiatrów z APA? Możesz mi przesłać najnowszą psychiatryczną biblię [DSM-5]?Wiadomo, odczuwam skutki uboczne ale… Żyję normalnie… To samoświadomość i świadomość osób bliskich sprawia, że żyję normalnie.
Tak właśnie jest!Widzę, że psychiatria jest najłatwiejszym rozwiązaniem, dla tych którzy nie rozumieją problemu i dla tych, którzy nie chcą walczyć albo dla tych którzy nie radzą sobie.
Przykre, że niektórzy nie są nawet w stanie tego zrozumieć. Jedyne co potrafią to ślepo podążać za jakimś autorytetem/guru/pseudonaukowymi hipotezami...Ok, to wasza droga i decyzja ale nie mydlcie oczu osobom „nowym”. Zabieracie wtedy ludziom normalne życie!
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
- kwazar
- zaufany użytkownik
Schizo:
jak dotąd negujesz moją wypowiedz, a sam niczego nie wnosisz. Co do naukowych faktów to polecam książki. Przede wszystkim "Schizofrenia" Kępińskiego, co do tego, że zmiany w psychice nie według Ciebie nie mają podłoża biologicznego to książki Oliviera Sacksa.
jak dotąd negujesz moją wypowiedz, a sam niczego nie wnosisz. Co do naukowych faktów to polecam książki. Przede wszystkim "Schizofrenia" Kępińskiego, co do tego, że zmiany w psychice nie według Ciebie nie mają podłoża biologicznego to książki Oliviera Sacksa.
- Roland89
- zaufany użytkownik
jak to dobrze, że coś takiego jak antypsychiatra istnieje, potrzeba tylko większej ilości osób do tego zrzeszenia
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
wszytko jest po to' zeby kazdy wybral to co mu sie najbardziej podoba. I nie ma co krytykowac innych wyborow:)
- kwazar
- zaufany użytkownik
osobistych wyborow nie, ale wpajania komuś słusznosci jednego stanowiska takmamuskaJo pisze:wszytko jest po to' zeby kazdy wybral to co mu sie najbardziej podoba. I nie ma co krytykowac innych wyborow:)
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Może jednak wniesiesz coś nowego o tym podłożu biologicznym (tylko nie pomyl tych faktów z kapeluszem)? Książek o schizie nie musisz mi polecać - stety/niestety jestem w temacie, a Kępińskiego chyba też wszyscy już tutaj znają.kwazar pisze:Schizo: jak dotąd negujesz moją wypowiedz, a sam niczego nie wnosisz. Co do naukowych faktów to polecam książki. Przede wszystkim "Schizofrenia" Kępińskiego, co do tego, że zmiany w psychice nie według Ciebie nie mają podłoża biologicznego to książki Oliviera Sacksa.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra