LUDZIE !!! W CO WIERZYCIE ? ankieta
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Re: LUDZIE !!! W CO WIERZYCIE ? ankieta
Kiedyś trzeba będzie ostatecznie ożyć.
Z szacunkiem cezary123, ale mam nadzieję, że nie, chyba że te następne życie nie będzie takie szare(przynajmniej dla mnie) jak obecne
Pozdrawiam
Pozdrawiam
czym się różni chrześcijaństwo od katolika?
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Nie uznawaniem Watykanu
Ja uznaję, ale na wszelki wypadek zaznaczyłem ogólniejsze "chrześcijaństwo".

Ja uznaję, ale na wszelki wypadek zaznaczyłem ogólniejsze "chrześcijaństwo".
Niedługo ksiądz po kolędzie będzie chodził. Kurka,dziwne to jest, jak się nie wierzy ale było się wychowanym w wierze katolickiej. Czuję dyskomfort i lekkie zażenowanie odpowiadając "nie, dziękuję, nie przyjmuję" ale jednocześnie nie bardzo wiem, o czym miałabym z tym człowiekiem rozmawiać.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
A ja od lat nie przyjmuję księdza i nie wstydzę się tego. Każdy ma prawo wierzyć w to, co mu odpowiada.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
W to, co jest najbardziej prawdopodobne, jak już 

- amigo
- zaufany użytkownik
Przez ostatnie 2 lata bylem Ateista,ale postanowilem wrocic do Boga,czuje sie lepiej jak wyznaje religie Chrzescijanska.
Bardzo mądrze.amigo pisze:Przez ostatnie 2 lata bylem Ateista,ale postanowilem wrocic do Boga,czuje sie lepiej jak wyznaje religie Chrzescijanska.
W gruncie rzeczy ateiści chcieliby pewnie, żeby Dobry Bóg istniał, ale nie mają na to dowodów.
A wierzący, z kolei nie mają dowodów na to, że Dobra Ostatecznego nie ma, więc miejsce na wiarę jak najbardziej jest

Nie ma potwora spaghetti [!] 

Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Ja mam podobnie, będąc katoliczką, czuję się po prostu dobrze i nie zamierzam tego zmieniać, bo religia daje mi wewnętrzną harmonię, spokój i poczucie, że całe to życie ma jakikolwiek sens. Ale jednocześnie szanuję ludzi, którzy mają inne poglądy, są innego wyznania. Zresztą gdybym się urodziła w Indiach, a nie w Polsce, to pewnie wyznawałabym hinduizm.amigo pisze:postanowilem wrocic do Boga,czuje sie lepiej jak wyznaje religie Chrzescijanska.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Według mistycyzmu czlowiek pochodzi od człowiekamoi pisze:Według Biblii człowiek został stworzony przez Boga na jego wzór i podobieństwo. Według teorii ewolucyjnej - człowiek pochodzi bezpośrednio od zwierząt- małp człekokształtnych lub też miał wspólnego z nimi przodka.cezary123 pisze:Jak to Biblia nie pasuje do ewolucji?
Biblia różni się więc zasadniczo od teorii ewolucji w sposobie ukazania antropogenezy.
Pozdrawiam.m.

cezary123 pisze:Nie uznawaniem Watykanu![]()
Nie tylko katolicy uznają Watykan.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- Roland89
- zaufany użytkownik
a po co do jasnego gwintu wstydzić się Jezuska, to tak jakbyś zawstydził się Polski. No do diaska .
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Ja tam wierzę w fakty, w prawdę, w zdrowy rozsądek i w to, co widzę, a co jest sprawdzalne. Wszelkie niezweryfikowane hipotezy omijam, bo wydają mi się naciągane i nudne, rzeczywistość jest wiele ciekawsza i żadne chciejstwo jej nie zastąpi !
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Hmm - jak czytam Zbyszku Twoje posty o Smoleńsku czy polityce to mam nieco wątpiwości co do tych faktów i prawdy... 

Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
moi pisze:A ja od lat nie przyjmuję księdza i nie wstydzę się tego. Każdy ma prawo wierzyć w to, co mu odpowiada.
cezary123 pisze:W to, co jest najbardziej prawdopodobne, jak już
Wiara w Jezusa i we wszystko w co wierzą i wierzyli katolicy na przestrzeni dziejów jest nie lada wyzwaniem

Nie lada wyzwaniem jest też światopogląd, który uważa, że rzeczywistości w ogóle nie stać było do tej pory na kogoś poza człowiekiem. No bo dlaczego, tak naprawdę jeżeli już?
Jeżeli Dobry Pan Bóg byłby w ogóle możliwy to przecież by zaistniał? A tak biedaczek nie może i nawet nie wie o tym, że Go "w ogóle" brakuje?
Za skromna jest podstawa bytu wszelakiego i praw przyrody( jak odkrywa nauka, wiedza o świecie, ewolucji itp.) na powszechną Wszechmoc i Dobro Ostateczne?
Koszmarna ta niewiara.
Ja tam wierzę, że rzeczywistość stać było w ogóle jakoś pierwotnie na Boga. Albo na odwrót: że Panem, pierwszą przyczyną i Stwórcą wszystkiego i nas jest jednak możliwe Transcendentalne Dobro.
Subtelna różnica w "przewidywanej" odpowiedzi a ma wpływ na całożyciową postawę człowieka i jego dożywotni światopogląd.
Jeżeli Dobry Pan Bóg byłby w ogóle możliwy to przecież by zaistniał? A tak biedaczek nie może i nawet nie wie o tym, że Go "w ogóle" brakuje?
Za skromna jest podstawa bytu wszelakiego i praw przyrody( jak odkrywa nauka, wiedza o świecie, ewolucji itp.) na powszechną Wszechmoc i Dobro Ostateczne?
Koszmarna ta niewiara.
Ja tam wierzę, że rzeczywistość stać było w ogóle jakoś pierwotnie na Boga. Albo na odwrót: że Panem, pierwszą przyczyną i Stwórcą wszystkiego i nas jest jednak możliwe Transcendentalne Dobro.
Subtelna różnica w "przewidywanej" odpowiedzi a ma wpływ na całożyciową postawę człowieka i jego dożywotni światopogląd.