czy od muzyki można sie uzaleznić?
Moderator: moderatorzy
- savior
- bywalec
- Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł
czy od muzyki można sie uzaleznić?
Co myslicie o tym? czy jak ktoś non stop jej słucha to znaczy że jest uzalezniony?a moze jest to nieliczne pozytywne uzależnienie?jak wpływa to na pozostałe sfery zycia?
Re: czy od muzyki można sie uzaleznić?
Uwielbiam muzykę i z tego powodu bardzo często jej słucham. Negatywnego jej wpływu na żadną sferę mojego życia nie zauważam. Także nawet jeśli jest ona pewnego rodzaju nałogiem, to w moim przypadku całkiem nieszkodliwym
Oczywiście zdarza się, że ktoś zapuszcza się w audiofilskie rejony, wtedy portfel może na tym nieco ucierpieć...

- savior
- bywalec
Też tak myślę,jednak chciałem sprowokować dyskusję. Jestem amatorskim muzykiem, a wsród muzyków rzadko zdarzaja sie audiofile. Nie zauważę róznicy, jak będę miał kable z miedzi beztlenowej czy ze srebra.Bardo pisze:Uwielbiam muzykę i z tego powodu bardzo często jej słucham. Negatywnego jej wpływu na żadną sferę mojego życia nie zauważam. Także nawet jeśli jest ona pewnego rodzaju nałogiem, to w moim przypadku całkiem nieszkodliwymOczywiście zdarza się, że ktoś zapuszcza się w audiofilskie rejony, wtedy portfel może na tym nieco ucierpieć...
Co do nałogu, czytałem jakis czas temu na necie, że jakiemuś Szwedowi przyznano rentę, bo jest uzależniony od muzyki metalowej

Koleś argumentował przed tamtym odpowiednikiem Zusu, że musi non stop jej słuchać i z racji tego nie moze sie skupic na żadnej pracy!

- tańcząca w zbożu
- zaufany użytkownik
Uzależnieniem nazywamy to, bez czego nie możemy się obyć, zatem od muzyki można się z pewnością uzależnić.
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
- sombremasa
- bywalec
Nie masz nigdy idealnej ciszy,a ona jest muzyką. Nawet to co się dzieje w umyśle jest muzyką.
Kiedy czyjeś wyobrażenie o człowieku może stać zafałszowanym obrazem tego człowieka??
- amigo
- zaufany użytkownik
Jak od wszystkiego mozna sie uzaleznic tak jak i od muzyki,ale np. w porownaniu z narkotykami to jest nie szkodliwe uzaleznienie.
Uzaleznic sie tzn. stracic kontrole nad czyms. Mozna uzaleznic sie od alkoholu, papierosow, Internetu, czatu, seksu, zakupow- jest to brak rownowagi miedzy swiatem realnym, a tym drugim...Uzaleznienie to pulapka, choroba. I zawsze jest potrzebny ktos, kto nam uswiadomi, ze cos jest nie tak...
Muzyka moze byc naszym zainteresowaniem, pieknym hobby, dodatkiem do zycia, przyjemnoscia-miloscia
Muzyka moze byc naszym zainteresowaniem, pieknym hobby, dodatkiem do zycia, przyjemnoscia-miloscia

"Nadzieja przychodzi do czlowieka wraz z drugim czlowiekiem"
- Catastrophique
- bywalec
Miłością, właśnie. Kocham muzykę. Uzależniamy się w pewnym sensie od tego co kochamy, więc tak, jestem uzależniony od muzyki.Muzyka moze byc naszym zainteresowaniem, pieknym hobby, dodatkiem do zycia, przyjemnoscia-miloscia
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

oczywiście, że można się uzależnić i to może też wyglądać tak, że ciągle sie o niej myśli nie trza jej ciągle słuchać.
Bóg Cię kocha!!!
- savior
- bywalec
Muzyka może mieć też działanie terapeutyczne: na youtube jest pełno relaksacyjnej, pobudzającej umysł i likwidujacej stres!
- lea
- zaufany użytkownik
a może też prowadzić do psychozy, gdy teksty odbieramy zbyt dosłownie, odnosząc je do własnej osoby, a czasami wręcz myśląc że te teksty są o nas. Fakt, są to rzadkie przypadki porównując z ogółem społeczeństwa, ale się zdarzają.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony wt sie 04, 2015 8:13 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Jeżeli ktoś nie wyobraża sobie życia bez muzyki to faktycznie jest już uzależnienie. Muzyka jest fajna, ale są inne, większe wartości, niż ona, jak np. rodzina, najbliżsi. Jeżeli ktoś nie umie dla nich zrezygnować z muzyki, to już należy szukać początków uzależnienia. A żadne uzależnienie nie jest dobre.

-
- zaufany użytkownik
Wnioskuje, że jestem uzależniony od muzyki- słucham kiedy tylko mogę. Nieszkodliwe to moje uzależnienie. 

- lea
- zaufany użytkownik
radzę Ci ją opatentowaćPetruccio pisze:Zapomniałem dodać, że powyższa formułka jest tylko moja.

Dodatkowo jeśli ktoś ceni sobie przyjemność i jakość odtwarzanej muzyki to całkiem możliwe, że zapragnie mieć wyższej klasy poszczególne elementy audio i takim sposobem uzależni portfel
oczywiście wszystko na miarę możliwości. Właśnie jestem w trakcie kompletowania mojego wymarzonego systemu, a raczej odkładam gotówkę i bardzo prawdopodobne jest, że gdy nie spodoba mi się jakiś element to trzeba będzie szukać dalej, bo ile opinii tyle gustów.
ps. oczywiście, że można uzależnić się od muzyki, ale kozy z nosa też mogą uzależnić

ps. oczywiście, że można uzależnić się od muzyki, ale kozy z nosa też mogą uzależnić

"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Nie wiem, w jaki sposób... Kozy z nosa hehe
Ale dobrze muzyka.... Może jestem uzależniony bo codziennie w końcu słucham. Ale cisza też jest ważna.
Ale dobrze muzyka.... Może jestem uzależniony bo codziennie w końcu słucham. Ale cisza też jest ważna.
nic
Posiłkując się bracie, posiłkująckaruna pisze:Nie wiem, w jaki sposób... Kozy z nosa hehe

"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)