Nadużycia: jakie są możliwe, jak ich unikać.

dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Nadużycia: jakie są możliwe, jak ich unikać.

Post autor: zbyszek »

Komunikacja wśród nieznajomych stwarza możliwości do nadużyć. Oto przykłady, na które polecam zwrócić uwagę:

1. Na tym forum użytkownicy zwierzają się ze swoich nieraz dość intymnych przeżyć. Nadużyciem jest udawanie współczucia, lub udawane tylko zainteresowanie schizofrenią

2. Na naszych stronach poszukują pomocy osoby uzależnione od narkotyków. Proszę nie pożyczać nikomu nieznajomemu pieniędzy, bo mogą one być wydane na narkotyki.

3. Osobom młodym, lub niedoświadczonym może być proponowany kontakt i pomoc poza forum. Taka pomoc ma duży sens i forum popiera ją jeśli osoba oferująca ją określi dokładniej swój status, dlaczego jest zainteresowana schizofrenią i cel pomocy. Przynajmniej należy podać swój wiek.

Dbajmy wspólnie o dobre zwyczaje, wtedy forum będzie żyło. W tym wątku proszę wpisywać także skargi na możliwe nadużycia, które ktoś chce upublicznić.
Ostatnio zmieniony pt lut 09, 2007 10:03 am przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
zalew
zaufany użytkownik

Post autor: zalew »

1. Na tym forum użytkownicy zwierzają się ze swoich nieraz dość intymnych przeżyć. Nadużyciem jest udawanie współczucia, lub udawane tylko zainteresowanie schizofrenią
OK tylko jak określić czy ktoś jest szczery czy udaje? :?
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Post autor: demeter »

Forum, którego użytkownicy nie piszą o duperelach, ale o osobistych przeżyciach w walce z chorobą psychiczną - specyficzną i chyba niemożliwą do zdiagnozowania przez internet - "napędza" ciekawskich.
Moim zdaniem kłopoty z gośćmi w stylu eko są mniejszym złem niż zakamuflowana życzliwość, pod którą kryje się przesadna ciekawość.
Intencje niektórych "gośći" są czytelne w przeciwieństwie do fałszywych
"przyjaciół"
Natrętne wypytywanie o przeżycia z psychoz rzekomo w celu dowiedzenia się, czy jest się samemu (samej) osobą chorą jest w moim przekonaniu okrutne, bo nie liczące się wrażliwością tych osób i ich bezbronnością psychiczną.
Nie jestem przeciwna tym tematom, ale niech każdy pisze o sobie, bo to jego decyzja. Jeżeli chory ma pomóc w podjęciu decyzji o leczeniu, to niech zainteresowany odpowiada na pytania, a nie odwrotnie.
A wiedzy o schizofrenii w internecie jest tyle, że każdemu wystarczy.
Demeter
Awatar użytkownika
metales
bywalec
Lokalizacja: Ul. Kazimierza Wielkiego, piętro III, jak widac na fotce czubek drzewa szpilkowego
Kontakt:

Post autor: metales »

...
Ostatnio zmieniony sob sty 27, 2007 11:02 pm przez metales, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Post autor: demeter »

selatem pisze:Starasz się tu uchodzić za alfę i omegę, a może tak samej podreptać do specjalisty?

O nic się nie staram, ale chyba niechcący coś w Tobie poruszyłam?!

Czy wszyscy, którzy nie myślą jak Ty muszą się leczyć? Jakiego rodzaju specjalistę mi polecasz?
Czyżby psychiatrę? A jeżeli nawet? Gardzisz psychicznie chorymi?
Demeter
Jan Forowicz
zarejestrowany użytkownik

Do Administratora strony

Post autor: Jan Forowicz »

W tym liście nie poruszę typowego tematu. Zwracam się bowiem do Administratora o eliminację ze słownika forum wyrazu "Fo-rowicz" i "fo-rowicz". Rzecz w tym, że jest to imię własne, nazwisko które od wieków nosi pewna grupa osób w Polsce i na obczyźnie. Ja jestem dziennikarzem. Przedstawię jeszcze kilka innych osób z rodziny. Syn prowadzi małą firmę analiz ryzyka. Krewny to artysta plastyk, b.rektor ASP-Wrocław. Żona prawniczka. Kuzyn pracuje w jednym z ministerstw. Kilku innych Fo-rowiczów uprawia zawód inżyniera. A więc istniejemy w publicznej przestrzeni. Używanie wyrazu fo-rowicz jako rzeczownika pospolitego bardzo nam jednak utrudnia życie, między innymi komplikuje korzystanie z internetu i zaśmieca pocztę.
Miałem wrażenie, że zjawisko używania wyrazu "fo-rowicz" zamiast "forumowicz" powoli zanika. Wiele osób dostrzega wadliwość logiczną budowy tego określenia. Ale na Pana cennej i potrzebnej stronie www, jeszcze jest ten wyraz eksploatowany. Proszę rozważyć możliwość sprawnego wycofania "fo-rowicza" ze słowniczka tej strony i posługiwania się "forumowiczem".

Pozdrawiam

Jan Fo-rowicz
janforowicz@tlen.pl
www.fo-rowicz.pl

------- uwaga admina
czerwone łączniki wpisane przez mnie
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Re: Nadużycia: jakie są możliwe, jak ich unikać.

Panie Janie, oczywiście postaramy się coś z tym zrobić.
Proszę tylko napisać następny post, podpisać się i ...
oj sorry, tak działa ten automat !
Jan Forowicz
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Jan Forowicz »

Bardzo dziękuję za deklarację.

Z uszanowaniem

Jan Forowicz
http://www.forowicz.pl
Mariii
zaufany użytkownik

Post autor: Mariii »

Nie wiem, gdzie mam to napisać...
Zauważyliście już typa, który reklamuje cassino na forum!?
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Post autor: Emocja »

ja widzialam,chyba ktos sobie jaja robi
po prostu trzeba usuwac takie watki
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

mariii pisze:Nie wiem, gdzie mam to napisać...
Zauważyliście już typa, który reklamuje cassino na forum!?
Usuwam je na bieżąco.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Sformułowanie foorowicz jest jak najbardziej poprawne.Niektórzy nazywają się "Koń" czy "Dziekan" ale to nie znaczy żeby przestać używać takich słów.To z pewnością też rodzi im problemy.Teraz zacytuje "Skoro w wyrazach „liceum”, „gimnazjum”, „muzeum” itp. cząstka „um” nie bierze udziału w tworzeniu nowych słów („licealista”, „gimnazjalista”, „muzealnik” itp.), to nazwy pochodne od wyrazu „forum” też tego „um” nie zawierają.Jedyną więc poprawną nazwą uczestnika forum dyskusyjnego jest FOOROWICZ, a często spotykany wyraz „forumowicz” jest błędny. Przymiotnikiem od „forum” jest „forowy” (a nie: „forumowy”).Tak więc panie Janie,jest pan przewraźliwiony na punkcie swego nazwiska :D

http://www.polskieradio.pl/9/305/Artyku ... ,„Forowicz
Ostatnio zmieniony sob sie 20, 2011 3:13 am przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 2 razy.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Ja też tak myślę, jednak na wyraźną prośbę pana Jana Forowicza pozostawiłem automatyczną zamianę FOR-OWICZ -> FOR-UMOWICZ włączoną. To ta automatyka podmieniła to słowo w piątym zdaniu Twojego postu, Irish czyniąc sens wywodu nieprzejrzystym. Czy dobrze czynię ?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Tak Zbyszku to automatyka podmieniła słowo nie tylko w tamtym zdaniu ale także w pierwszym.Czy nie można tego zmienić?Przecież to bez sensu.Miałem w szkole koleżankę o nazwisku Dziekan.Czy ona też powinna w internecie zgłaszać pretensje?Jest mnóstwo takich nazwisk a ja chciałbym pisać zgodnie z zasadami.Także mam do tego prawo :)

the formless."

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Teraz już jakiś czas po wymianie postów z Panem Forowiczem trudno mi się wycofać tym bardziej, że głosy są jeden do jednego. Co sądzą inni użytkownicy ?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Zbyszku nie rozśmieszaj mnie...Czy pan Forowicz(Foorowicz) jest stałym bywalcem tego forum?Nie,nie jest więc dlaczego musimy respektować takie wątpliwe prośby?Może na wielu forach zakłada konta i wysyła takie prośby.To jest chore.W takim razie ja proszę o możliwość używania przekleństw.Oczywiście nia mam zamiaru nikogo obrażać bluzgami ale czasami chce się coś zacytować czy użyć mocnego słowa w odniesieniu do jakiejś sytuacji.Przecież to jest część życia,nie bądźmy hipokrytami.Każdy i tak może zgłosić post jeśli będzie godził w jego imię.Matko...nawet przez ten filtr nie mogę poprawnie napisać nazwiska tego pana...Paranoja...Pan Forumowicz od siedmiu boleści...

the formless."

Awatar użytkownika
nierzeczywisty
zaufany użytkownik

Post autor: nierzeczywisty »

Zbyszku, pytałeś o zdanie innych, więc... Ja jestem takiego samego zdania jak Irish. Dziwię się, że w ogóle doszło do takiej sytuacji i niepotrzebnego "konfliktu racji".
Tylko życie poświęcone innym warte jest przeżycia. -- Albert Eintstein
Awatar użytkownika
małomówiąca
zaufany użytkownik

Post autor: małomówiąca »

Przychylam się do zdania Irisha. Prośba tego użytkownika pozbawiona jest dla mnie uzasadnienia, a Twoja interwencja Zbyszku niepotrzebna.
Fujikoo
zaufany użytkownik

Post autor: Fujikoo »

Ja też uważam, że Irish ma rację. Przecież nikt z nas nie obraża pana Foorowicza. A skoro zwrot "foorowicz" jest poprawny to dlaczego nie mielibyśmy go nie używać?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

W takim razie wyłączyłem automatyczną zamianę forowicz -> forumowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „o tym forum”