Zaufani użytkownicy

dział techniczny, tu proszę kierować pytania i uwagi do administratora i moderatorów

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Zaufani użytkownicy

Post autor: zbyszek »

Wejście do grupy zaufanych użytkowników pozostaje w mojej arbitralnej decyzji. Decydujące jest:

1. czy użytkownik ma osobiste doświadczenie schizofrenii własne, lub najbliższej osoby,

2. a także czy prowadzi rzeczową wymianę zdań i nie bawi się na tym forum tylko emocjami innych.

3. w szczególności ważny jest także brak nieuzasadnionej agresji wobec innych: Nie należy obawiać się wyłączenia z tej grupy z powodu objechania drugiej osoby jeśli to były czyjeś szczere i uzasadnione uczucia, a nie tylko zabawa. Jednak ordynarność lub obelgi wobec innego kwalifikuje do usunięcia z grupy. W sumie chodzi o to, żeby osoby zaufane mogły w swoim gronie rozmawiać o swoich uczuciach nawet bardziej bezpośrednio, lecz bez groźby upokorzenia.

4. Konieczny jest aktualny adres mailowy. Przy zmianie proszę uaktualniać go w swoim profilu. Kto nie chce, żeby inni do niego pisali może zanaczyć to w profilu, lecz raczej nie powinno być sytuacji, w których zaufany użytkownik nie odbiera swojej poczty, system skarży się na nieaktualny adres i wszystko idzie do administratora. Proszę pamiętać - adresy są ukryte i inni użytkownicy nie mają możliwości ich poznania !

5. Potrzeba więcej niż dziesięć postów: Zwykle dopiero po kilkunastu postach staram się ocenić, czy poprzednie warunki są spełnione. Sama ilość postów nie decyduje, lecz ich jakość.

6. Pomagają rzetelne i staranne językowo wypowiedzi, prawidłowy wybór działu i tytułu wątku, etc.

7. Niestety czasami nie nadążam z przeglądaniem wszystkich postów i dlatego zaliczenie kogoś do zaufanych może się opóźnić. To nie jest dowód braku zaufania, a jedynie problem mojego nadmiaru pracy. Liczę na wspomożenie mnie przez moderatorów.

Zaufani użytkownicy tym różnią się od zwykłych, że mają dodatkowo dostęp do działu tzw. wątków osobistych. Ten dział nie jest dostępny ani w ogóle widoczny ani dla innych użytkownikow, ani dla googla lub innych wyszukiwarek. Można prowadzić w nim dyskusje o bardziej prywatnym charakterze, o których reszta świata raczej nie powinna się dowiedzieć. To jest aktualnie jedyne wyróżnienie zaufanych użytkowników.
Ostatnio zmieniony czw kwie 19, 2007 12:12 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Post autor: demeter »

zbyszek pisze:Wejście do grupy zaufanych użytkowników pozostaje w mojej arbitralnej decyzji. Decydujące będzie, czy użytkownikownik prowadzi rzeczową wymianę zdań, czy tylko bawi się na tym forum emocjami innych. Ważne będzie:

1. rzeczywiste zainteresowanie tematem tego forum, a nie tylko zabawa
2. brak nieuzasadnionej agresji do innych:
Nie należy obawiać się wyłączenia z tej grupy z powodu
objechania drugiego jeśli to były jego szczere emocje, a nie tylko zabawa.
Jednak ordynarność wobec innego użytkownika, która nie wynika z
kontekstu kwalifikuje do usunięcia z grupy.
3. aktualny adres mailowy
4. więcej postów
5. rzetelne i staranne językowo wypowiedzi

Obecnie wybrałem kilkudziesięciu użytkowników. Proszę o info jeśli ktoś chciałby do tej grupy dołączyć.

Aktualnie tylko zaufani użytkownicy mają dostęp do działów:
1. leki, terapie
2. wiedza o schizofrenii
3. opieka medyczna i społeczna
4. wątki osobiste

Będę wdzieczny za uwagi i propozycje poprawek.
Nie mam dostępu do wymienionych przez Ciebie działów. Czy to oznacza, że nie spełniam warunków?
Demeter
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Chors pisze:Czytam dziś forum i połowy działów nie mogę czytać bo nie mam uprawnień dostępu
To jest spowodowane chwilowymi trudnościami technicznymi, za co przepraszam. Forum jest w trakcie przebudowy praw dostępu. Czytanie będzie standardowo otwarte z wyjątkiem "wątków osobistych", oraz grupy "nadużywających".
Rabbit pisze:Mam tak samo.
Tak, zgadzam się z Tobą Rabbit. Dobrze, że piszesz o tym publicznie, bo chciałbym ogłosić wprowadzenie nowej grupy użytkowników "nadużywający". Prawa dostępu pozostaną dla użytkowników z tej grupy niezmienione z wyjątkiem dostępu do działu "o tym forum". Oto kryteria, którymi będę się kierował umieszczając użytkownika w tej grupie:

1. brak rzeczywistego zainteresowania schizofrenią, większość postów na tematy nie związane z tą chorobą.
2. nadużywanie emocji innych użytkowników, okazywanie braku szacunku dla innych.
3. kopiowanie dłuższych urywków jako cytat bez odnoszenia się do nich lub bez konieczności
4. nadużycia językowe, jak ubliżanie bez uzasadnienia, ani realnej potrzeby
5. także każdy inny krzykliwy niezuasadniony sposób zwracania na siebie uwagi jak powtarzanie tego samego postu w wielu wątkach.
6. niechlujny wybór działu forum, oraz tematu otwieranego wątku
7. nagabywania innych użytkowników np. do pomocy, kontaku, etc. bez przekonywującego uzasadnienia
8. rejestrowanie pod wieloma nickami
9. nadużywanie działu "dla niezarejestrowanych", który jest wyłącznie wejściem bezpieczeństwa dla osób, które odczuwają lęk przed rejestracją. oczywiście nie są nadużyciem rozsądne odpowiedzi na pytania gości w tym dziale.
Ostatnio zmieniony czw kwie 19, 2007 12:12 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

To be or not to be?

Od kilku dni zmienione są zasady korzystania z forum. Wyodrębnione grupy użytkowników na porządanych i persona non grata. Znalazłam się wśród wybrańców. W pierwszej chwili ucieszyłam się, że zasłużyłam na zaufanie, że mnie przyjęto. Ale to trwało tylko jakiś czas - teraz jestem pełna sprzeczności. Uznaję prawo Zbyszka do decydowania o losach jego forum, nie staję w obronie gości, eko i im podobnych. Zauważyłam jednak, że próbując zabrać głos w jakiejś sprawie zastanawiam się, czy to się spodoba, jak będę odebrana - to nie ma nic wspólnego ze spontanicznościa i zwykłą szczerością.
Jeżeli celem tego forum jest między innymi integracja chorych z otoczeniem, to izolowanie się i zamykanie we własnej grupie nie służy temu. Wrażliwość Zbyszka każe mu pochylać się nad każdym "potrzebującym" pomocy, chronić przed "złymi ludźmi". Ja to widzę troszeczkę inaczej - niektórzy to wykorzystują i bawią się kosztem innych wymyślając schorzenia. Czy jestem tego pewna? Biorąc pod uwagę jednakowe możliwości odbioru (tylko to co piszą), to tak, w wielu wypadkach na 100%.
Nie potrafię się w tym odnaleźć......
Demeter
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Tak , to rzeczywisty problem, muszę bronić użytkowników przed kpinami, bo inaczej forum straci sens, jednak już kilkakrotnie pomyliłem się w swojej ocenie czyichś intencji.
Obecnie każdy nowy użytkownik ma nadal olbrzymie możliwości wypowiedzi. Chronione są tylko bardziej specyficzne działy.
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Teleportacja?? - nie chciałam, żeby ten post był tylko dla "dostępnych"
A tak na uboczu - to skąd Ty wiesz Zbyszku co dla kogo jest dobre?

Czy "po drodze" nie gubisz tych, którym pomoc jest rzeczywiście potrzebna?
A gdzie jest Asim17? Jej ojca też "wyrzuciłeś", a to była dla niego jedyna możliwość dowiedzenia się czegokolwiek o córce!
Czy proponowanie 15-latce wizyty u psychiarty nie jest przedwczesne? Medycyna nie diagnozuje schizifrenii w tak młodym wieku!
A "One" - to jednak liczebnik czy zaimek?
Czy to forum ma służyć wydobywaniu się z choroby, czy pogłębianiu jej?Masz "pod opieką" bardzo młodych ludzi - to ogromna odpowiedzialność.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że odpowiesz.
Ostatnio zmieniony pn sty 08, 2007 11:11 am przez demeter, łącznie zmieniany 1 raz.
Demeter
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Poprosiłem o przyjęcie do zaufanych i udało się :D Mogę już pisać we wszystkich działach i czytać wątki osobiste :D Dziękuję :D
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Chors pisze:Poprosiłem o przyjęcie do zaufanych i udało się :D Mogę już pisać we wszystkich działach i czytać wątki osobiste :D Dziękuję :D
Cieszę się razem z Tobą Chors.
Demeter
Rabbit
zaufany użytkownik

Post autor: Rabbit »

A ja uważam, że nie ma w tej sytuacji dobrego wyjścia. Z jednej strony rozumiem Zbyszka że chcę chronić chorych na schizofrenię przed różnymi rodzaju idiotami którzy wchodzą na to forum tylko żeby kogoś zdenerwować i zwymyślać, bo przecież forum jest anonimowe i nikt nie odpowiada za skutki takiego zachowania. A z drugiej strony to wygląda jakby stworzył granicę między ludźmi zdrowymi i chorymi, chorzy na schizofrenię powinni rozmawiać tylko z innymi chorymi. A pewności co do czyjś intencji nigdy nie będziesz miał.
leonow
bywalec
Kontakt:

Post autor: leonow »

Że tak spytam, jaki jest sens chowania historii osobistych? To był chyba najbardziej poczytny wątek z całego forum. Ludzie mogli przeczytać historie innych ludzi. A przecież jak ktoś nie chce publikować swojej historii, to nie musi jej zamieszczać.

Tym samym nie mam dostępu do fragmentu mojego własnego życiorysu :roll:

Żeby zabezpieczyć się przed trolami wystarczyłoby zrobić zakaz pisania na niektórych kategoriach. A ludzie niech sobie czytają wszystko co inni publikują. Bo po to opisałem moją historię, żeby inni czytali. Inni też chyba nie piszą do szuflady. Moim zdaniem zakaz pisania to wystarczające rozwiązanie problemu spamerów, palantów i innych dowcipasów.

A grupa zaufanych to swoją drogą. Też dobry pomysł. Trzeba jeszcze zrobić przyklejony temat na początku każdej kategorii, żeby ludzie wiedzieli, kiedy mogą pisać.
Zobacz w co inwestuje wujek Leon i napisz komentarz :)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Rabbit pisze:nie ma w tej sytuacji dobrego wyjścia.
Jestem wdzięczny za każdą informację (np. guzikiem M), gdyby były powody do przypuszczeń, że autor postu jest nieszczery i naśladuje chorego, lub "wpuszcza" forowiczów w inny sposób "w kanał". Najlepiej byłoby oczywiście, gdyby inni uczestnicy pisali o swoich wątpliwościach w tym samym wątku. Jeśli zachowają przy tym życzliwość będzie to tylko wzbogaceniem dyskusji, a nie jej rozbiciem.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

leonow pisze:Że tak spytam, jaki jest sens chowania historii osobistych?
Chyba masz rację, niewielki.
Awatar użytkownika
demeter
zaufany użytkownik

Rabbit pisze:A ja uważam, że nie ma w tej sytuacji dobrego wyjścia. Z jednej strony rozumiem Zbyszka że chcę chronić chorych na schizofrenię przed różnymi rodzaju idiotami którzy wchodzą na to forum tylko żeby kogoś zdenerwować i zwymyślać, bo przecież forum jest anonimowe i nikt nie odpowiada za skutki takiego zachowania. A z drugiej strony to wygląda jakby stworzył granicę między ludźmi zdrowymi i chorymi, chorzy na schizofrenię powinni rozmawiać tylko z innymi chorymi. A pewności co do czyjś intencji nigdy nie będziesz miał.
Jesteś króliku? A już się martwiłam, że schowałeś się do jakiejś norki! :wink: :D
Demeter
Rabbit
zaufany użytkownik

Post autor: Rabbit »

demeter pisze:
Jesteś króliku? A już się martwiłam, że schowałeś się do jakiejś norki! :wink: :D
Żyje a i z norki trzeba czasem wyjść :wink: :D
leonow
bywalec
Kontakt:

Już mam widoczne wątki osobiste, ale ciągle nie mogę wejść
Przepraszamy, ale tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą czytać tematy na tym forum
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

leonow pisze:Już mam widoczne wątki osobiste, ale ciągle nie mogę wejść
Przepraszamy, ale tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą czytać tematy na tym forum
Przyłącz się do grupy zaufanych użytkowników tam na górze strony przycisk "grupy", jeśli zostaniesz przyjęty będziesz mógł pisać we wszystkich działach i czytać wątki osobiste.
leonow
bywalec
Kontakt:

Wysłałem zgłoszenie. Mimo wszystko uważam, że ukrywanie historii osobistych jest sprzeczne z sensem ich publikowania.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

Witaj Leonow, Twój wątek jest tu:
http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=1831
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

zaufani użytkownicy

W swoim profilu każdy może zgłosić prośbę dołączenia go do grupy zaufanych użytkowników. Oprócz tego będę regularnie przeglądał forum i dopisywał do tej grupy osoby, które spełniają kryteria.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Re: Zaufani użytkownicy

Post autor: Miś Uszatek »

Cześć Zbyszku

Przeczytałem ten temat i teraz mi się rozjaśniło co do działu leki. Miałem wrażenie że bardzo mało osób tam wchodzi(do tego działu) i czułem że na moje pytania co do zeldoxu są olewane przez innych. Teraz zrozumiałem że to dlatego że są ograniczone prawa dostępu. Z drugiej strony to może nawet i lepiej. Mniej "sępów" będzie tam wchodzić,takich co to chcą bardziej zaszkodzić niż pomóc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „o tym forum”