Czym się różni schizofrenia prosta od rezydualnej?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Re: Czym się różni schizofrenia prosta od rezydualnej?
Międzynarodowa Klasyfikacja Chorób ICD-10 pisze: F20.5 Schizofrenia rezydualna
Przewlekły etap rozwoju zaburzeń schizofrenicznych, odróżniający się wyraźny postępem choroby od etapu wczesnego (złożonego z jednego lub więcej epizodów z objawami psychotycznymi spełniającymi ogólne, opisane wyżej kryteria schizofrenii), do etapu późnego nacechowanego długo trwającymi, choć nie zawsze nieodwracalnymi, objawami "negatywnymi".
Wskazówki diagnostyczne
Wiarygodne rozpoznanie wymaga spełnienia następujących wymagań:
a/ nasilone "negatywne" objawy schizofreniczne, tj.: spowolnienie psychomotoryczne, ograniczenie aktywności, spłycenie afektu, bierność i brak inicjatywy, zubożenie ilości i treści wypowiedzi, słaba komunikacja bezsłowna za pośrednictwem mimiki, kontaktu wzrokowego, modulacji głosu i postawy ciała, słaba dbałość o siebie i ubóstwo zachowań społecznych;
b/ potwierdzenie przebycia co najmniej jednego wyraźnie wyodrębnionego epizodu psychotycznego spełniającego kryteria diagnostyczne schizofrenii;
c/ okres co najmniej 1 roku, w ciągu którego nasilenie i częstość rozwiniętych objawów, jak urojenia czy omamy były minimalne lub przynajmniej poważnie zredukowane, natomiast występowały "negatywne" objawy zespołu schizofrenicznego;
d/ brak otępienia lub innych chorób i zaburzeń organicznych mózgu oraz przewlekłej depresji lub instytucjonalizmu wystarczających do wyjaśnienia powstania objawów negatywnych.
Jeżeli z wywiadu o pacjencie nieosiągalne są odpowiednie informacje i, tym samym, nie można ustalić czy kryteria schizofrenii były kiedykolwiek w przeszłości spełnione, konieczne może się okazać tymczasowe rozpoznanie schizofrenii rezydualnej.
Obejmuje:
- schizofrenia przewlekła nie zróżnicowana
- "Restzustand" (stan resztkowy)
- schizofreniczny stan rezydualny
F20.6 Schizofrenia prosta
Nieczęste zaburzenie, w którym występuje powolny, lecz postępujący rozwój dziwactw zachowania, niezdolności do spełniania wymagań społecznych i całościowy spadek sprawności. Obecność urojeń i omamów trudno udowodnić, a samo zaburzenie wykazuje mniej cech zaburzenia psychotycznego w porównaniu z hebefreniczną, paranoidalną czy katatoniczną postacią schizofrenii.
Charakterystyczne "negatywne" objawy rezydualnej schizofrenii (np. spłycenie afektu, brak woli) rozwijają się bez poprzedzenia jakimikolwiek jawnymi objawami psychotycznymi. Wraz z narastającym zubożeniem społecznym może dojść do włóczęgostwa, a osoba może wtedy zamykać się w sobie, pozostawać bez zajęcia i celu.
Wskazówki diagnostyczne
Schizofrenia prosta jest rozpoznaniem trudnym do wiarygodnego ustalenia, ponieważ zależy od stwierdzenia powoli postępującego rozwoju charakterystycznych, "negatywnych" objawów schizofrenii rezydualnej (p. F20.5, powyżej), bez jakiegokolwiek wywiadu wskazującego na omamy, urojenia i inne przejawy wcześniejszego epizodu psychotycznego, a z istotną zmianą indywidualnego (ang. personal) zachowania przejawiającego się wyraźną utratą zainteresowań, bezczynnością i społecznym wycofywaniem się.
Obejmuje:
- schizophrenia simplex
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
To z czasem jedna schiofrenia przeradza sie w druga czy jak ? Bo podobno paranoidalna moze sie w prosta przerodzic, moze przybierac formy katatonii, skomplikowane to.
![Mr. Green :icon-mrgreen:](./images/smilies/icon/mrgreen.gif)
![Mr. Green :icon-mrgreen:](./images/smilies/icon/mrgreen.gif)
paranoidalna moze w rezydualna.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Z mojego osobistego doświadczenia to rezydualna w paranoidalną.
![Obrazek](https://iv.pl/images/67498555685218901458.png)
ciekawe
Czyli w dwie strony.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
Myślę, że może przerodzić się tak jak opisujecie. Schizofrenia rezydualna to tak zwana postać zejściowa schizofrenii, czyli na skutek leczenia redukowane są pewne objawy, jednak inne zostają i powoduje to postać rezydualną. Napisałem to w strasznym uproszczeniu, więc mam nadzieję że zrozumiecie co mam na myśli:)
-
- zaufany użytkownik
schizofrenie prostą za niedługo maja wycofać i psychiatrzy w szpitalach psychiatrycznych zmieniają każdemu jak najszybciej diagnozy z prostej na rezydualną , żeby nie stracić pacjentów jak prosta przestanie istniec , tym sie różni , żeby pacjent nagle im nie wyzdrowiał