Antypsychiatria to ściema, tak jak i psychiatria...

Moderator: moderatorzy

redaktor
bywalec

Antypsychiatria to ściema, tak jak i psychiatria...

Post autor: redaktor »

Doszedłem ostatnio do wniosku, że antypsychiatria to ściema, tak jak i psychiatria...

Tak mi się wydaje, że farmakoterapia może być nieraz konieczna, a problem tkwi w niskiej świadomości chorych... którzy nie potrafią nawiązać kontaktu z lekarzami, jak i olewczej postawie lekarzy, którzy nie konsultują leczenia z pacjentami ( wiem to po sobie, na risperidonie byłem rozsypany psychicznie i fizycznie ).

Leki czasem są konieczne, np. w wypadku nieprzyjemnych głosów, omamów itp. zjawisk bardzo utrudniających życie danej osobie.

Antypsychiatria nie daje odpowiedzi na pytanie, co zrobić w sytuacji wystąpienia zjawisk np. zagrażających życiu danej osoby ( kiedy głosy namawiają daną osobę do popełnienia samobójstwa, albo ewentualnie do zabicia drugiej osoby ). Neuroleptyki też nie są idealne, wiem to dobrze. Ale znam ludzi, którzy na nich studiują itp. ,a bez nich nie mogliby raczej normalnie żyć.

Tyle.
Awatar użytkownika
Nhysvaneyck
nadużywający
nadużywający

Re: Antypsychiatria to ściema, tak jak i psychiatria...

Post autor: Nhysvaneyck »

! da jes si yes ja tako để kaya 所以
narkotyk666
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: narkotyk666 »

Hospitalizacja psychiatryczna jest dla wielu potrzebna! Ci, którzy leczenia nie wymagają idą w stronę antypsychiatrii! Każdy ma wybór! Każdy robi to co chce! Wolny kraj mamy i wolne media!
Zapraszamy wszystkich na nasz czat!

http://www.pieknyumysl.com

Z nami nie przegrasz! Z nami zawsze wygrasz!
mocno_owocowy
bywalec
Kontakt:

Post autor: mocno_owocowy »

Chyba antypsychiatria mówi m. in. że psychiatria to ściema.
Psychiatria to pseudonauka. Psychiatrzy to przeważnie osoby mające zapędy aby być współczesnymi szamanami i doić całą resztę.
Do spółki z farmaceutami.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Antypsychiatria jest potrzebna do walki o prawa pacjenta. Jednak zgadzam się, że choremu nie ma komplenie nic do zaoferowania.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Amannn
zaufany użytkownik

Post autor: Amannn »

redaktor pisze: sob paź 20, 2012 11:47 am Doszedłem ostatnio do wniosku, że antypsychiatria to ściema, tak jak i psychiatria...

Tak mi się wydaje, że farmakoterapia może być nieraz konieczna, a problem tkwi w niskiej świadomości chorych... którzy nie potrafią nawiązać kontaktu z lekarzami, jak i olewczej postawie lekarzy, którzy nie konsultują leczenia z pacjentami ( wiem to po sobie, na risperidonie byłem rozsypany psychicznie i fizycznie ).

Leki czasem są konieczne, np. w wypadku nieprzyjemnych głosów, omamów itp. zjawisk bardzo utrudniających życie danej osobie.

Antypsychiatria nie daje odpowiedzi na pytanie, co zrobić w sytuacji wystąpienia zjawisk np. zagrażających życiu danej osoby ( kiedy głosy namawiają daną osobę do popełnienia samobójstwa, albo ewentualnie do zabicia drugiej osoby ). Neuroleptyki też nie są idealne, wiem to dobrze. Ale znam ludzi, którzy na nich studiują itp. ,a bez nich nie mogliby raczej normalnie żyć.

Tyle.
Problemem jest ze nikt nie publikuje danych o osobach które nie biorą leków i mają psychozy tego jak one funkcjonują jak się czują jak długo żyją czy na coś chorują. To jest temat tabu. A tylko tak można by się dowiedzieć jaka jest alternatywa do leków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „antypsychiatria”