ZUS - renta i oświadczenie o przychodach
Moderator: moderatorzy
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
ZUS - renta i oświadczenie o przychodach
Czy ZUS każdemu wysyła jakieś pisma, w których należy oświadczyć, jakie się ma przychody? Czy takie coś dostają tylko renciści?
Bo ja trochę jestem zaniepokojona, nie wiem, o co chodzi. ZUS wysłał pisma do instytucji, które zatrudniały mnie na umowę o dzieło, żeby oświadczyły, jakie przychody osiągnęłam w roku 2011. O co w ogóle chodzi? Przecież praca na umowę o dzieło nawet nie wpływa na zawieszenie renty, a ja innych umów nie miałam.
Ja się teraz strasznie martwię i boję, bo nie wiem, czy oni chcą, żebym jakąś karę płaciła, czy o co chodzi.
Bo ja trochę jestem zaniepokojona, nie wiem, o co chodzi. ZUS wysłał pisma do instytucji, które zatrudniały mnie na umowę o dzieło, żeby oświadczyły, jakie przychody osiągnęłam w roku 2011. O co w ogóle chodzi? Przecież praca na umowę o dzieło nawet nie wpływa na zawieszenie renty, a ja innych umów nie miałam.
Ja się teraz strasznie martwię i boję, bo nie wiem, czy oni chcą, żebym jakąś karę płaciła, czy o co chodzi.
-
- zaufany użytkownik
Re: ZUS - renta i oświadczenie o przychodach
Każdemu przychodzi takie coś
a jak pracujesz nawet o umowę o dzieło sprawdzają czy nie przekroczyłaś danej sumy pieniędzy...
a jak pracujesz nawet o umowę o dzieło sprawdzają czy nie przekroczyłaś danej sumy pieniędzy...
"_To_co_dla_mnie_jest_podłogą_dla_innych_jest_sufitem_"
Umów o dzieło z tego co wiem się nie wlicza więc ja bym spał spokojnie.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Umów o dzieło na pewno się nie wlicza, bo pytałam w ZUS-ie i pytałam prawników, bo jeśli by się wliczały, to w grudniu przekroczyłabym limit.
Zrozumiałabym jeszcze gdyby ZUS to pismo wysłał do mnie, a wysłał do mojego pracodawcy (czasopisma, dla którego rozbiłam korekty, tłumaczenia i redakcje na umowy o dzieło) i zadzwoniono do mnie z tego czasopisma, o co w ogóle chodzi, dlaczego oni dostają takie pisma w mojej sprawie. Czy na pewno nic mi nie grozi? Bo ja jestem mocno przerażona.
Zrozumiałabym jeszcze gdyby ZUS to pismo wysłał do mnie, a wysłał do mojego pracodawcy (czasopisma, dla którego rozbiłam korekty, tłumaczenia i redakcje na umowy o dzieło) i zadzwoniono do mnie z tego czasopisma, o co w ogóle chodzi, dlaczego oni dostają takie pisma w mojej sprawie. Czy na pewno nic mi nie grozi? Bo ja jestem mocno przerażona.
Na stronach też piszą, że umów o dzieło się nie wlicza. Więc jeżeli to były takie umowy, a innych dochodów poza rentą nie miałaś więc na prawdę możesz spać spokojnie.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Zajrzałam do tych umów i większość były to umowy o dzieła, a kilka umów faktycznie miałam jako umowy zlecenia, nawet o tym nie wiedziałam, ale nigdy nie przekroczyłam limitu.
A ja napisałam w oświadczeniu dla ZUS-u, że nie pracowałam w 2011 r., a chyba jeśli miałam umowy zlecenia, to powinnam napisać, że pracowałam. Pogubiłam się trochę.
Co ja teraz mam zrobić?
A ja napisałam w oświadczeniu dla ZUS-u, że nie pracowałam w 2011 r., a chyba jeśli miałam umowy zlecenia, to powinnam napisać, że pracowałam. Pogubiłam się trochę.
Co ja teraz mam zrobić?
Wyjaśnić to w ZUSie albo zaczekać aż oni do ciebie napiszą. Sam nie wiem. Więcej Ci nie mogę pomóc choćbym chciał bo takiego problemu nie miałem.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Mnie to wszystko przerasta
Boję się, że oni mi jakąś karę naliczą. Część tych umów mam w domu, a bez nich pewnie niczego i tak w ZUS-ie nie załatwię. Więc pewnie dopiero w czwartek będę mogła to wyjaśnić. Martwię się, ale ja naprawdę myślałam, że wszystkie te umowy były umowami o dzieło.
Boję się, że oni mi jakąś karę naliczą. Część tych umów mam w domu, a bez nich pewnie niczego i tak w ZUS-ie nie załatwię. Więc pewnie dopiero w czwartek będę mogła to wyjaśnić. Martwię się, ale ja naprawdę myślałam, że wszystkie te umowy były umowami o dzieło.
-
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2013 10:39 am przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.
a ile zarobilas???
Teraz jest duzy limit chyba cos kolo 2350 zł....
Teraz jest duzy limit chyba cos kolo 2350 zł....
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Limitu w zeszłym roku nie przekroczyłam... Ale mam nadzieję, że sprawa już została wyjaśniona. Przynajmniej zus już do mnie nie pisze w tej sprawie...
a to chodzilo o zeszly rok?
To mialas szczescie. Bo wtedy limit byl ok. 1000 zl :/
A jaka masz prace???
To mialas szczescie. Bo wtedy limit byl ok. 1000 zl :/
A jaka masz prace???
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
W zeszłym roku pracowałam na zlecenia i umowy o dzieło. A teraz na uniwersytecie.
A dajesz rade finansowo?
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Jak pracowałam na umowy zlecenia i o dzieło, to było ciężko. A teraz daję radę, sama mieszkam i się utrzymuję.
gratuluje
a co robisz na uniwersytecie?
a co robisz na uniwersytecie?
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
prowadzę zajęcia dla studentów, pracuję naukowo.
milcząca czarna mery pisze:prowadzę zajęcia dla studentów, pracuję naukowo.
Ooo... naprawde? To musisz byc bardzo madra...
dziwne ze zus wyslal Ci pismo do pracy na umowe o dzieło. JA pracowalem ponad 3 lata na umowe o dzieło i nigdy takiego przypadku nie miałm. Teraz pracuje na umowe zlecenie i zus wysyła. Ale nie przekraczam limitow