Kącik racjonalisty.

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Kącik racjonalisty.

Post autor: moi »

Ale zasadami moralno-etycznymi już tak :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Post autor: Clamo »

Ciężko powiedzieć, jeszcze nie czytałem :lol:. Czy są tam zasady jak żyć? Czy raczej pokazanie, że wiara i moralność nie musi być ściśle związana?
"Roses are red, violets are blue, I'm schizophrenic, and so am I."
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

W niemal każdej książce znajdziesz zasady, jak żyć :)

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Clamo pisze:To jest właśnie typowe pranie mózgu robione przez religię (w tym wypadku przez katolicyzm)(...)
Niedawno spieraliśmy się o to, czy wypada wierzącemu nie przestrzegać zasad własnej wiary. Wyszło na to, że nie wypada.
Sytuacja jest kuriozalna, gdyż nie sposób stwierdzić, czy ktoś jest faktycznie osobą wierzącą, czy tylko z jakiegoś powodu za taką chce uchodzić.
Jeśli jednak publicznie postępuje na przekór zasadom swojej wiary, to czy wypada o nim pisać per wierzący?
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Thomas Jefferson pisze:Mówienie o niematerialnej egzystencji jest mówieniem o niczym . Jeżeli ktoś twierdzi, że ludzka
dusza, anioły czy Bóg są niematerialne, to tak, jakby mówił, że są niczym, czyli że nie ma Boga, nie
ma duszy, ani nie ma aniołów. Nie potrafię rozumować inaczej [... ] jeśli nie chcę wpaść w
niezgłębioną otchłań snów i fantazmatów
. Wystarczająco cieszą mnie — i wystarczająco zajmują —
byty realnie egzystujące, bym miał jeszcze zamęczać się i zamartwiać czymś, co być może nawet
istnieje, ale na czego istnienie żadnych dowodów nie mam.
Postanowiłem zamieścić tutaj ten cytat, ponieważ na tym forum dosyć powszechne jest myślenie tak naiwne, wręcz wołające o pomstę do nieba, że nie mogłem się oprzeć. O ile wyznania takie jak chrzescijanizm czy buddyzm są (ostatecznie!) do zniesienia, o tyle rozmowy i uskutecznianie praktykt takich jak OOBE czy innych cudów niewidów przyprawia mnie o ból głowy lub wywołuje odruch wymiotny ;).
Przypominam o Fundacji im. Jamesa Randiego, która oferuje milion dolarów
wikipedia pisze: każdemu, kto zdoła pokazać obiektywny dowód jakiegokolwiek paranormalnego zjawiska w warunkach uzgodnionych wcześniej przez obie strony i przy udziale osób niezależnych od Fundacji.
Bo skoro wasi mistrzowie potrafią poruszać się poza ciałem, to powinni być w stanie bez problemu to udowodnić, prawda?
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

OOBE jest nie do udowodnienia do czasu aż nie powstanie urządzenie techniczne do porozumiewania się z obszarami Focusów. Nauka ma na to wytłumaczenie że symulacja odpowiednich rejonów mózgu powoduje doświadczenia poza ciałem.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

A kto mówi o niematerialnym Bogu? To jest po prostu bardzo subtelna energia.

Jakiś Randi jest po prostu komediantem.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

lukasz1990 pisze:OOBE jest nie do udowodnienia do czasu aż nie powstanie urządzenie techniczne do porozumiewania się z obszarami Focusów. Nauka ma na to wytłumaczenie że symulacja odpowiednich rejonów mózgu powoduje doświadczenia poza ciałem.
nie wiem co to są obszary focusów, ale podobnie jak podczas śmierci klinicznej ludzie rzekomo wychodzą poza ciało i niby potrafią opisać co się dzieje np. na sali operacyjnej to tak samo mistrzowie oobe, którzy trzepią mamonę pisząc o tym książki powinni być w stanie opisać to co się dzieje podczas tych doświadczeń "poza ciałem", chyba, że lądują na planecie Melmac, gdzie jeszcze nikt nie dotarł - wtedy jestem w stanie zrozumieć :lol:
Kamil R J pisze: Jakiś Randi jest po prostu komediantem.
rzeczywiście, mówiąc o skuteczności homeopatii czy paranolmanych doświadczeniach naraża się na śmieszność. Ociera się też o absurd tracąc czas na udowadnianie bandzie debili że czarne jest czarne, a białe jest białe :mrgreen:
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Szkoda mi czasu na dyskusję z Tobą. Rozumiem, że Twoim życiowym wyczynem jest podpinanie się pod Randiego i czerpanie przyjemności z uczucia rzekomej wyższośći nad debilami? :)

the formless."

Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Kamil R J pisze: Rozumiem, że Twoim życiowym wyczynem jest podpinanie się pod Randiego i czerpanie przyjemności z uczucia rzekomej wyższośći nad debilami? :)
w otoczeniu debili raczej bym cierpiał, niż czerpał z tego przyjemność :)

Randi jednym prostym ruchem ośmieszył wszystkie wróżki, homeopatów i ludzi, którzy wmawiają innym, że rozmawiają ze zmarłymi - szkoda, że tego nie dostrzegasz i bez popracia argumentami nazywasz go komediantem.
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Mam po prostu zupełnie inny pogląd. To, że masa wróżek robi ludzi w hu*** nie znaczy, że pewne rzeczy nie istnieją. Nie zamierzam jednak tracić czasu na jałowe rozmowy bo z pewnością masz zamknięty umysł.

Ludzie, którzy rzeczywiście mają pewne zdolności nie są zainteresowani spieniężaniem ich bo są wynikiem rozwoju duchowego. Dla ludzi, którzy wszystko przeliczają na pieniądze jest to nie do pojęcia.
Tak jak nie są zaintesowani aby brać udział w durnych eksperymentach.
Żaden człowiek nie ma nieograniczonych możliwości na zasadzie przewidywania wszystkiego.
Ludzie Ci mają do pewnych spraw ograniczony dostęp. Nie widzą i nie słyszą pewnych rzeczy na zawołanie.
Tu właśnie wychodzi durnota i zaślepienie takich osób, które żądają dowodów.

Jak jesteś taki bystry to spytaj policji polskiej dlaczego korzysta z usług Jackowskiego.
Spytaj dlaczego wysyłają mu kwity z podziękowaniami za rozwiązane sprawy.
Ostatnio zmieniony pt sie 17, 2012 6:00 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 3 razy.

the formless."

Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Rzeczywiście udowadnianie, że istnieje naprzyrodzone jest jałowe i nie ma z tego żadnego pożytku :mrgreen:

PS: Przez 18 lat miałem otwarty umysł i zgadnij gdzie mnie to zaprowadziło...
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nie miałeś otwartego umysłu - po prostu ślepo wszystkiemu wierzyłeś. A to różnica.

Wiara z racjonalizmem się nie wyklucza. Człowiek jednak musi robić pewne założenia i otworzyć się na poglądy innych osób. Otworzyć wcale nie znaczy przyjąć. Jednak jeśli "rozmowa" dwóch osób ma wyglądać tak, że jedna strona podpiera się cudzą wiedzą z jednego obozu a druga cudzą z drugiego o przeciwnym poglądzie to jest to najzwyklejszy w świecie D.E.B.I.L.I.Z.M. Co za pier** cenzura.

the formless."

Awatar użytkownika
Clamo
moderator
moderator

Ja bym raczej powiedział, że miałem otwarty umysł. Do tego wcale nie wierzyłem we wszystko, już nie rób ze mnie aż takiego de**ila Np. jako młody katolik wierzyłem w opętania ale w oobe już nie, były okresy, że nie wykluczałem jednak zjawisk paranormalnych i trochę się nimi interesowałem. I takie różne, szkoda mi czasu na zagłębianie się w to.

Masz rację w tym, że dyskusja na te tematy raczej będzie jałowa, ani Ty mnie ani ja Ciebie nie przekonam do niczego. Jednak ja lubię mieć blokadę na wszystkie zjawiska parnormalne i się nimi nie zajmować. Myślę, że taka postawa pasuje do ateisty :).

I nie jest prawdą, że jestem tak zupełnie zamknięty na wszystko. Ostatnio przesłuchałem 3 kazania księdza Pawlukiewicza, o którym się dowiedziałem od was (chociaż nie wypowiadałem się jeszcze w tamtym wątku). Przyjmowałem jego naukę i chętnie go słuchałem bo mówił przeważnie mądrze. Chociaż niekiedy miałem zgrzyty, a kwestie wiary w Boga i konieczności kochania go kuriozalnie olewałem :mrgreen:
-Oscar Levant
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Gdybyś miał blokadę to po prostu przyjąłbyś pewną postawę, zamiast pisać w dosyć specyficzny sposób w pewnych wątkach. W ogóle nie zawracałbyś sobie głowy tymi sprawami. A skoro nie potrafisz rozmawiać na niektóre tematy to znaczy, że bronisz swoich poglądów co do których nie jesteś pewien. Szukasz ludzi podobnie myślących, nie otwierajac się na rozmowę.

Nie uważam Cię za debila. To, że ktoś jest zamknięty w swoich poglądach nie oznacza braku inteligencji.
Jednak moim zdaniem to musi być męczące.

Wydaje mi się, że tego typu zainteresowania nie były głównym powodem Twojej choroby.

the formless."

cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Przypomina mi się jak Stanisław Lem ponoć uniemożliwił siłą woli, jakiemuś parapsychicznemu pogięcie łyżeczek.
Uri Geller oskarżył go o to po tym jak wystąpili razem na żywo w telewizji i magik, ani trochę nie mógł zgiąć widelca z powodu obecności naszego filozofa.
Pewnie antydemon Lema uniemożliwiał zadziałanie demona Gellera.
Mimo to Uri Geller dorobił się milionowego majątku na swoich pokazach, wyskubując po dolarze od każdego żądnego sensacji a naiwnego obywatela.
James Randi też pojechał na tym łatwym temacie i pomysł na biznes wypalił. Naiwnym niewiele trzeba, aby płacili za niezrozumiałe a efektowne sztuczki.Zwłaszcza, kiedy wierzą, że to rzeczywiście COŚ więcej niż przyroda.

http://gospodarka.gazeta.pl/IT/1,88732,4129101.html

http://www.kmksoftware.k1.pl/pliki/lem_05.html

Clamo pisze:Ostatnio przesłuchałem 3 kazania księdza Pawlukiewicza, o którym się dowiedziałem od was (chociaż nie wypowiadałem się jeszcze w tamtym wątku). Przyjmowałem jego naukę i chętnie go słuchałem bo mówił przeważnie mądrze. Chociaż niekiedy miałem zgrzyty, a kwestie wiary w Boga i konieczności kochania go kuriozalnie olewałem
Ksiądz Pawlukiewicz musi być inteligentny. Był kapelanem Kaplicy Sejmowej, duszpasterzem młodzieży akademickiej itd.
Naobżerał się i z polskimi politykami i z hordą młodzieży i nie wiadomo kim jeszcze. Ma duże doświadczenie i spryt.
Fajny gość -twardy, inteligentny, mądry i chyba jednak wierzy w Boga.
Bóg to nie ludzkie sztuczki "parapsychicznych". To realna odwieczna Tajemnica :)
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

O Cezary się wynurzył, chyba pora na mnie :lol:

the formless."

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Liczba ludności ziemi rośnie, przy odrobinie szczęścia przydarzy się jakaś parapsychiczna mutacja.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Po co mutacja? Natura jest tak skonstruowana, że kiedy człowiek staje się niewolnikiem rzeczy i techniki sam się wykończy. Taka mądra regulacja. Tak się dzieje kiedy ludzie odchodzą od szeroko pojmowanych wartości duchowych. Przychodzi masa krytyczna i zabiera ludzi, całe cywilizacje.

Tylko czekać na Hitlera naszych czasów albo jakiś armagedon.

the formless."

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Duchowość to chłam i tylko prowadzi do wojen.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”