Rispolept Consta

risperidon

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Re: Rispolept Consta

Post autor: schizo11 »

Podobno consta jest skuteczniejszy od zwykłego rispoleptu właśnie ze względu na stałe stężenie leku we krwi.
Ja sam rispolept raczej niemile wspominam (tycie, obniżenie libido) ale wyciągnął mnie z psychozy.
janka17
zarejestrowany użytkownik

Post autor: janka17 »

Witam! Jestem tu "nowa" i poruszam się trochę po omacku, ale przejrzałam forum i nie widzę interesującego mnie wątku. Otóż chodzi mi o osobę z mojej najbliższej rodziny, chorej od kilku lat na schizofrenię. Jest z nią o tyle utrudniony kontakt,bo jest głuchoniema, nie możemy znaleźć lekarza, który się z nią "dogada", więc wszystko co lekarz wie, to tylko wiedza przekazana przez rodzinę. Była hospitalizowana, przechodziła różne etapy leczenia, przez co pewnie każdy chory przechodził. I tu zaczyna się nasz problem. Ostatnio zapisano jej zastrzyki co 14 dni rispolept consta 37,5 mg. Otrzymała dwa i przy zapisywaniu kolejnych, lekarz zwiększył dawkę do 50 mg (słuszna waga chorego). Po trzecim (zwiększonej dawce) urojenia, zwidy itp jak były tak są, no i oczywiście kontakt z ludźmi czy jakieś wyjście z domu też na nie. Czy jest możliwe że zastrzyk nie działa? Lekarz prowadzący rozkłada ręce, więc dzwoniłam do innych lekarzy, ci z kolei mówią "proszę się kontaktować ze swoim lekarzem, albo przyjść na wizytę z chorą", chora nie ma zamiaru iść gdziekolwiek. Wiem, że powinien być szpital, ale skierowania nikt nie wyda bez pacjenta; na wizytę domową psychiatra nie pójdzie, bo cyt."nie chodzę na wizyty domowe od tego jest lekarz rodzinny"; lekarz rodzinny "nie jestem psychiatrą i nie wydam skierowania, szczególnie takiej osobie, z która się nie dogadam". Mieszkamy w małym mieście i koło się zamyka, z tej bezradności płakać się już chce, nie wiem już co robić, chyba czekać, aż coś się wydarzy, albo chorej, albo komuś z rodziny. Czy ten lek zacznie działać, czy po prostu jest możliwe, że na nią on w ogóle nie zadziała?
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Czasem jest możliwe, że dany lek nie działa. Czasem trzeba poczekać dłużej na działanie.

Zbyt trudny przypadek, żebym mógł cokolwiek doradzić. Po prostu chodźcie z nią do lekarza i róbcie co on uważa ewentualnie zmieńcie lekarza na innego.

Dziwię się w jaki sposób w ogóle postawiono rozpoznanie schizofrenii? Czy z tą osobą da się porozumieć poprzez zwykłe pisanie na kartce papieru?
Skąd wiecie, że ma zwidy?
janka17

Post autor: janka17 »

Ten lekarz, do którego chodzimy, to jest już inny, bo poprzedni zapisywał tylko haloperidol, który zaczął dawać objawy parkinsonowskie i twierdził że tak już może być. Nowy lekarz chwycił się za głowę jak usłyszał o haloperidolu i przepisał rispolept w tabletkach, chora przestała brać te tabletki, to w ruch poszły zastrzyki. Sama zaczęłam chodzić do tego lekarza, bo siostra stwierdziła, że wszyscy, łącznie z lekarzem chcą jej zrobić krzywdę, no i wizyta kończy się wykazaniem współczucia, że jest nam tak ciężko, wypisaniem recepty na kolejny zastrzyk i skasowaniem za wizytę 120 zł. Zeby już nie płacić za każdą, trochę bezowocną wizytę, to czasami dzwonię do tego lekarza i pytam co mamy robić, bo nie widzimy poprawy, to doszło do tego, że lekarz nie odbiera ode mnie telefonu. Czasami sobie myślę, że sama już wariuję :-). Co do zwidów, czy innych urojeń, to my się z nią doskonale porozumiewamy. Podsłuchy i kamery wg niej są podłączone w całym domu,zresztą dużo by tu pisać
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Jeżeli siostra ma ubezpieczenie możecie iść przecież w ramach NFZ a nie do prywatnego, który kasuje 120 zł, no chyba, że macie kasę.

Zwykle wypróbowuje się przez jakiś czas 2, 3 leki, jeżeli to nie pomaga to lekarz może zadecydować o przepisaniu klozapiny, która jest skuteczniejsza ale może dawać b. poważne skutki uboczne. Ostatecznie są jeszcze elektrowstrząsy ale to w naprawdę najcięższych przypadkach.

Współczuję ale nie mogę w żaden sposób pomóc jak tylko dać nadzieję, że będzie lepiej.

Ja bym takiego lekarza sobie darował. Kiedyś chodziłem prywatnie do doktorki, która brała 50 zł albo jak widziała, że ciężka sytuacja materialna to odmawiała brania pieniędzy za wizytę. Zawsze zapewniała, że możemy śmiało dzwonić gdyby coś się działo.

Są lekarze od leczenia i lekarze od zarabiania kasy - taka smutna prawda.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

Kiedy nie układa się Wam z lekarzem pozostaje tylko zmiana lekarza,ja tak zrobiłem i teraz jestem zadowolony,było to najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
amin
Status: niepracujący
Gadu-Gadu: 13675125
Kontakt:

Post autor: amin »

Przez 6 i pół roku lekarze ordynowali mi chyba wszystkie dostępne na rynku tabletki (czterech różnych lekarzy i cztery różne diagnozy co do typu schizofrenii). Czułem się po nich beznadziejnie. Nie dość że nie pomagały łagodzić objawów choroby, to na dodatek powodowały niepożądane skutki uboczne w postaci senności, zmęczenia, ociężałości umysłowej oraz nieprzyjemnych odczuć fizycznych takich jak drżączka, skurcze. Od pół roku stosuje Rispolept Consta i mimo iż niezbyt mi pomaga na moją zepsutą psychologię tudzież sprawność intelektualną, to przynajmniej nie występują u mnie żadne efekty uboczne. Po prostu żadnej zmiany w percepcji rzeczywistości nie zauważam. Poza tym czuję się w miare dobrze wyjąłwszy stany depresji związane bezpośrednio z moją sytuacją życiową. W sumie oceniam Rispolept Consta jako wygodny i nieszkodliwy a być może (mam taką nadzieję) pożyteczny dla zdrowia.
Pozdrawiam
If you do not know what to do, do Nothing
"Are we doing the right things? Are we doing things right?"-United NationsThese words was qualified under test conditions that included the user of the supplied fonts between system components.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

W szpitalu dali mi zastrzyk z rispoleptem. Kilka dni czulam sie na nim super, zero objawow choroby, zadnych skutkow ubocznych. No ale to szczescie nie trwalo dlugo. Po tygodniu wrocily mi objawy choroby i znowu czuje sie beznadziejnie. jak myslicie, czy w tej stuacji trzeba bedzie zmienic leki, zwiekszyc dawke zastrzyku czy brac ten zastrzyk z rispo co tydzien?
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Ale to się bierze raz na tydzień czy dwa.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Wlasnie nie wiem czy mozna brac co tydzien czy trzeba co 2.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Może zapytaj swojego lekarza? Mam nadzieję, że przy zastrzykach nie uda Ci się zmieniać dawek.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

bierze się go co 2 tygodnie i nie da się poprosić lekarza o co tydzień. Dawki to 37,5 i 50 mg
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Ja dostałem na początek 25 mg w tyłek.
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

Post autor: lea »

Rispolept consta można też dostawać w ramię, co jest moim zdanie, praktyczniejsze.

Pozdrawiam
pustamiska pomóż klikając
walka zaczyna się w głowie
leonidas
zaufany użytkownik

Ja wolę zastrzyk w pośladek, lepiej rozchodzi się ten lek, nie chodzi tu o lepsze jego działanie, ale jak się dostaję w ramię może gulka wyskoczyć i poza tym boli mnie ramię jakieś czas, a tyłek w ogóle;p
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

A ja miałam tu i tu robione i preferuję jednak ramię, co kto woli ;-)

A gula może wyskoczyć tylko wtedy, gdy jest źle zrobiony zastrzyk, a więc zależy to od umiejętności osoby robiącej zastrzyk

Pozdrawiam
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

leonidas pisze:Ja wolę zastrzyk w pośladek, lepiej rozchodzi się ten lek, nie chodzi tu o lepsze jego działanie, ale jak się dostaję w ramię może gulka wyskoczyć i poza tym boli mnie ramię jakieś czas, a tyłek w ogóle;p
Jaka dawkę bierzesz leonidas ?? narzekasz na coś biorąc ten lek ?
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
leonidas
zaufany użytkownik

50 mg ale będę chciał zmniejszyć do 37.5 mam akatyzję ale to od haloperiodlu raczej
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

raczej tak, ja od haloperidolu też miałam akatyzję

Pzdr
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

leonidas pisze:50 mg ale będę chciał zmniejszyć do 37.5 mam akatyzję ale to od haloperiodlu raczej
Ja też będę chciał zmniejszyć z 37,5 mg na 25mg - oby tylko lekarz się zgodził.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „rispolept”