wyraz twarzy

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

Basia
zaufany użytkownik

wyraz twarzy

Post autor: Basia »

Witam
Dzisiaj oglądałam program na Discovery World, gdzie została podana informacja, że osoby chore na schizofrenię mają problem z odczytaniem wyrazu twarzy drugiej osoby, to znaczy, nie potrafią nazwać wyrazu twarzy, np. czy osoba z którą rozmawiają się złości, jest zadowolna, senna, pogodna. Mówic szczerze pierwy raz się z tym spotkałam. Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii, czy macie problem z odgadnięciem nastroju drugiej osoby?

Pozdrawiam
Basia
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Re: wyraz twarzy

Post autor: Petruccio »

To chyba jest cechą charakterystyczną zespołu Aspergera. Więc chyba może - ale nie musi - występować w schizofrenii.
Obrazek
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Post autor: Emocja »

moj maz ma schizofrenie paranoidalna i mysle,ze jego twarz sie nie zmienia,nawet gdy sie smieje wyglada tak samo jakby sie nie smial,ma takie oczy przeszywajace,nie boje sie tego jego wyrazu twarzy,nauczylam sie go takiego
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
królik
zarejestrowany użytkownik

Post autor: królik »

Nazwijmy rzecz po imieniu - deficyt percepcji mimicznej, który jest ściśle powiązany z pojęciem teorii umysłu.

Katarzyna Spychalska, Katarzyna Kucharska-Pietura, Krzysztof Kielan
"Neurobiologia społecznego poznania w schizofrenii"
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Jak z całą moją psychiką, są momenty, gdy jest bardzo dobrze.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

To prawda.Moja terapeutka,która mnie prowadziła i miała duże doświadczenie ze schizofrenią,mówi,że widac po twarzy a głownie po ustach zacisnietych,że to schizofrenia.
byczydzien
zarejestrowany użytkownik

Post autor: byczydzien »

mam kolege podejrzanego o schizofrenie /zespol paranoidalny
zachowuje sie nawet, nawet [jest troche za ''sztywny'' w towarzystwie i ma fazy jak baba w okresie -drazliwosc, niepokoj, podejrzliwosc, marudzi w kolko, czasami na dluzszy czas milknie w towarzystwie]

zlapalem go kilka razy na tym, ze podczas rozmowy w grupie osob z pewnym lękiem stwierdzil, ze jakas osoba nie chce jego towarzystwa. stwierdzil to po wyrazie twarzy. wlaczylo mi sie czerwone swiatelko, bo jeszcze czegos takiego nie slyszalem. zrobil to kilka razy w roznych sytuacjach i kompletnie nieadekwatnie do sytuacji wynikajacej z kontekstu rizmowy, mimiki twarzy itd.

gosc jest nastawiony przeciwko lekom, psychiatrom i reszcie tych motywow podchodzaca pod ''antypsychiatrie''

co z nim zrobic?
gg
cztery31cztery065
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Nic nie zrobisz.Po co chcesz pomagać komuś na siłe?Jego życie,to czy bierze leki itp.
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

Czasami pomagając można zaszkodzić.
Awatar użytkownika
fart
zaufany użytkownik

Post autor: fart »

Bez przesady nie przypisujmy wszystkim schizofrenii
neuroleptyki profilaktyczne
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Tzw. maskowata twarz jest normalnym objawem czestym przy stosowaniu neuroleptykow. Mnie tez to kiedys dotyczylo i bardzo denerwowalo. Jednak juz jest po problemie.
Awatar użytkownika
Kid17
zaufany użytkownik

Post autor: Kid17 »

A ja kiedys czytalam w czasopismie psychologicznym ze osoby chore na schizofrenie-nie ziewaja kiedy czytaja albo mysla o ziewaniu??? Ktos potrafi polaczyc schizofrenie z ziewaniem???:))))
Only those who will risk going too far can possibly find out how far one can go.
farnkensztajn
zbanowany
zbanowany

Post autor: farnkensztajn »

mię wszystko nudzi, więc ziewanie je odruchem bezwarunkowym.
Hardcore Will Never Die
Obrazek
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Kid17 pisze:A ja kiedys czytalam w czasopismie psychologicznym ze osoby chore na schizofrenie-nie ziewaja kiedy czytaja albo mysla o ziewaniu???
To jakieś bzdurnie brzmiące uogólnienie. Czego jeszcze schizofrenicy nie robią lub robią? Patrząc nie myślą o czymś innym niż o tym, na co patrzą? Śpią na lewym boku? Wstają zawsze smutni albo na odwrót, w lepszym nastroju, a potem im się kwasi? Kiedy przechodzą przez jezdnię patrzą za siebie, przed siebie, w prawo, ale nigdy w lewo? :)
farnkensztajn
zbanowany
zbanowany

Post autor: farnkensztajn »

Wspaniale pisze:
Kid17 pisze:A ja kiedys czytalam w czasopismie psychologicznym ze osoby chore na schizofrenie-nie ziewaja kiedy czytaja albo mysla o ziewaniu???
To jakieś bzdurnie brzmiące uogólnienie. Czego jeszcze schizofrenicy nie robią lub robią? Patrząc nie myślą o czymś innym niż o tym, na co patrzą? Śpią na lewym boku? Wstają zawsze smutni albo na odwrót, w lepszym nastroju, a potem im się kwasi? Kiedy przechodzą przez jezdnię patrzą za siebie, przed siebie, w prawo, ale nigdy w lewo? :)
Hardcore Will Never Die
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”