Ze słowem "nie" sprawa jest skomplikowana, zależy z czym "nie" się łączy, "nie jestem", "nie mam" jest akceptowane, "nie myśl o niedźwiedziu" już nie, jest słowo "jak" które samo w sobie raz jest rozpoznawane raz nie, w zależności czy pytamy czy porównujemy. Porównania IT rozpoznaje. Rolą IT, które jest zintegrowane z ego, jest oddzielenie ludzi wrogo nastawionych od przyjaciół. Kiedy język był pierwotny wszystkie zwroty i wyrażenia były rozpoznawane przez IT, w miarę rozwoju języka, pojawiania się wieloznaczności, zaczęły się kłopoty, "wpędzanie w choroby". I tak rzeczowniki "stare" są akceptowane jak robota, ale już praca może być różnoraka, robota kojarzy się z potem, z pracą fizyczną. IT nie rozpoznaje rzeczowników w liczbie mnogiej, mogę mówić: karabiny, niewybuchy, czołgi, bombowce i nikogo to nie przerazi

IT nie rozpoznaje zdrobnień rzeczowników i zgrubień.
IT nie rozpoznaje czasowników w czasie przeszłym, bezokoliczników i strony biernej, trybu rozkazującego,
słowa "a" "i" "e" "u" zastosowane w zdaniu zmieniają jego sens w IT na przeciwny. Ale np tytuł "Strzelby i Konie" rozpoznaje. Wyrażenia w cudzysłowie też są nierozpoznawalne.
Kiedy mamy słabe ego, IT niemal do każdego wysyła sygnał o naszych wrogich zamiarach, choćbym nie wiem jak się starał, w koło sami wrogowie.
To co widzimy u innych u nas maleje np: Tak ładnie malują. Słowa typu mój, twój, on, my, liczby zapisane cyframi nie są rozpoznawane. Skróty choćby: zł.
Nie są rozpoznawane:
trzeba mieć, trzeba być, trzeba się, a więc "pobożne życzenia" którymi brukują piekło, podobnie rzecz się ma z "żeby" "musi" "chcę". Takie konstrukcje są szczególnie niebezpieczne.
Oto kilka przykładów NLP:
Jestem robotny, Robię głodówkę, Mam dobre oko, mam dobry flak, Nie mam ropy, Jestem najzdrowszy.
No cóż, trochę to prymitywne.
Inne słowa nieakceptowane: to, te, tu, ci, cię, nikt, z, w, się, co, raz, będzie, są, typu: w każdym, u ciebie, żeby + bezokolicznik, nasz, nas, aż tak, cały, coś, nawet, go, lęk, przecież, czuję, sam, też, dawniej.
Przedrostki
z-, w-, wy-, po-, za-, roz-
Muszą być same słowa i konstrukcje gramatyczne zrozumiałe dla IT lub parzysta ilość niezrozumiałych. Wtedy NLP zadziała.
Sprawa jest skomplikowana jak sam język, nie wiem czy się nie mylę co do niektórych wyrazów. Robiłem eksperymenty medyczne z odstawianiem leków, notatki mam trochę chaotyczne. Ważne aby IT zaczęło wysyłać sygnały o przyjaźni. Jestem przyjacielem. A to możliwe jest tylko, jeśli poczujemy w sobie "zew ojcostwa".
Ciekawa sprawa, ostatnią noc nie przespałem, ale nie jestem śpiący. Leki biorę.
Pozdrawiam