rekolekcje ignacjańskie

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Pamal
zaufany użytkownik

rekolekcje ignacjańskie

Post autor: Pamal »

Czy schizofrenik może wziąć udział w rekolekcjach ignacjańskich?
Mam książeczkę z takimi ćwiczeniami i bardzo mi się podobają ćwiczenia na uważność i skupianie uwagi, no i chciałam wreszcie nawiązać relację z Bogiem, bo moja wiara i spowiedzi wydają mi się jałowe.
______X
bywalec

Re: rekolekcje ignacjańskie

Post autor: ______X »

.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 5:24 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

siligarf pisze:Zagrożeniem dla Ciebie byłaby forma medytacji wschodniej.
A dlaczego to miałoby być zagrożeniem? Wielokrotnie wskazywano w różnych opracowaniach naukowych na dobroczynne aspekty medytacji. Udowodniono to badaniami naukowymi. Myślę, że nigdy nie próbowałeś praktyki medytacyjnej i stąd Twoje uprzedzenia.

Pozdrawiam.m.
______X
bywalec

.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 5:24 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
______X
bywalec

.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 5:23 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
______X
bywalec

.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 5:23 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Znane są praktyki benedyktynów z Tyńca, którzy uczyli się medytacji od mnichów tybetańskich:
Benedyktyni z Tyńca będą się uczyć od tybetańskich mnichów. Czego? Między innymi medytacji i medycyny tybetańskiej. – To będzie wymiana doświadczeń. Liczymy na to, że nie będzie to jednorazowe spotkanie – mówi o. Bernard Sawicki, tyniecki opat.
http://www.bibula.com/?p=6411

Wydaje mi się, że mieszanie praktyk może być szkodliwe. Jeśli jednak ktoś chce się zająć praktyką buddyjska na poważnie, nie widzę przeciwwskazań, dla których nie miałby tego robić.

Pozdrawiam.m.
______X
bywalec

.,
______X
bywalec

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

siligarf pisze:Są to jakieś pogańskie rytuały przeprowadzone pewnie w ramach tzw. "dialogu interreligijnego", które nie powinny mieć miejsca.
Na szczęście to tylko Twoja opinia. Są ludzie, katolicy, którzy są zdolni do dialogu.
siligarf pisze:Buddyzm zakłada pracę z energiami, czyli mówiąc po katolicku - demonami.
Skąd to przekonanie, że energie to demony? Podczas seksu też wyzwala się energia- czy pochodzi ona od demonów? Za dużo Cejrowskiego ;)
Poza tym, tylko niektóre szkoły buddyjskie mają w swoich praktykach pracę z energiami. I zapewniam Cię, że nie chodzi tu o demony. Jest np. praktyka, która nazywa się "Kochające oczy". Oparta jest na poczuciu miłości. Nie ma nic wspólnego z "demonami", jak to nazywasz.

Pozdrawiam.m.

PS:
ks. Aleksander Posacki
Napisał wiele krzywdzących i wyssanych z palca rzeczy na temat buddyzmu. Nie tylko w tym artykule. Miałam gdzieś w archiwach jego artykuł na temat szkodliwości bajek braci Grimm i baśni Andersena - szczyt demagogii i intelektualnego bełkotu. Znane są też jego poglądy na temat szatańskich wpływów w Harrym Potterze. A już posądzenia, że dzieci praktykują z powodu książek J. K. Rowling czarną magię, zakrawają na paranoję.Zgroza ;)
______X
bywalec

.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 5:23 pm przez ______X, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

siligarf pisze: Przeciwnie nie jest to tylko moja opinia, choćby ze względu na jednego księdza.
Mówisz o księdzu Posackim? Wybacz, ale to, co on pisze na temat buddyzmu i literatury jest poniżej krytyki. Głownie ze względu na liczne błędy rzeczowe i merytoryczne jakie popełnia, pisząc o tych tematach.

Pozdrawiam.m.

PS: Temat można wydzielić, skoro uważasz, że odbiega od głównego wątku.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

W katolicyźmie też jest praca z energiami - Duchem Świętym. Wiem bo widziałem paranormalnego księdza gadającego w darze języków.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

moi pisze:
siligarf pisze:Zagrożeniem dla Ciebie byłaby forma medytacji wschodniej.
A dlaczego to miałoby być zagrożeniem? Wielokrotnie wskazywano w różnych opracowaniach naukowych na dobroczynne aspekty medytacji. Udowodniono to badaniami naukowymi. Myślę, że nigdy nie próbowałeś praktyki medytacyjnej i stąd Twoje uprzedzenia.

Pozdrawiam.m.
Moi jak zawsze woli wtrącić swoje trzy grosze niż ugryźć się w język. Oj to ludzkie ego :D Siligarf nigdzie nie napisał stricte o medytacji buddyjskiej ale o wschodniej. A gdybyś chciała rzeczywiście porozmawiać spytałabyś się co ma konkretnie na myśli. Sama pisałaś, że praca z umysłem (joga, medytacja) jaką proponuje wiele praktyk wschodu jest bezelowa. Np. w hinduizmie. Bo to utrwalanie umysłu. Coraz bardziej się przekonuje Moi, że lubisz się po prostu ścierać z rozmówcą. Nie możesz się powstrzymać aby nie wygłosić swoich objekcji na temat poglądów z którymi się nie zgadzasz :) Po prostu sprowokowałaś Siligarfa znając jego opinie. I po co to?

A jeśli Ci benedyktyni rzeczywiści pracowali z mandalami to jak najbardziej to jest szkodliwe. To jedynie praca umysłu. Kiedy medytujący układa w swojej wyobraźni skomplikowane mandale a potem kawałek po kawałku je rozbiera. To nie ma nic wspólnego z duchowością.

Zamiast się kłócić Moi i Siligarf powiniście poszukaś punktów wspólnych w waszych poglądach. W końcu jak sama pisałaś Moi praca z umysłem w kontekście duchowości jest szkodliwa. Być może wasze poglądy na temat medytacji aż tak bardzo się nie różnią. No ale rozumiem, że lepiej się spierać...
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Praca z mandalami, to praca z nietrwałością, ulotnością tego, co nam się przydarza. A więc bardzo pożyteczna rzecz, z punktu widzenia praktyki buddyjskiej.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mandala_%28symbol%29

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

No cóż, dla mnie to bzdura. To jedynie doskonalenie umysłu i praca na iluzji. Sztuka dla sztuki. Droga do nikąd. Medytacja ma polegać na kontemplowaniu czegoś duchowego, wiecznego, niezmiennego. A nie wyimaginowanych obrazków. Kierowaniu się ponad trzecie oko. No ale można sądzić że praca na mandalach to rozwój duchowy...

the formless."

Pamal
zaufany użytkownik

Nie wiem po co to swary, niech każdy medytuje jak chce, miałam nawet kiedyś książkę "Medytacja w chrześcijaństwie i buddyzmie", napisaną przez jezuitę, niestety nie mogę się wypowiedzieć, bo chyba oddałam ją na jarmark dominikański.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Nikt się nie kłóci. To tylko wymiana myśli. Nadinterpretujesz Małgosiu :)

the formless."

Pamal
zaufany użytkownik

Nie lubię konfliktów :(
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

A kto je lubi? Zauważ, że nie wypowiadałem się na temat pewnej techniki a nie osoby. Mam prawo uważać, że coś jest mało wartościowe. Coś a nie ktoś :)

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”