"W Ciemności" Agnieszka Holland

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: "W Ciemności" Agnieszka Holland

Post autor: Kamil Kończak »

Link do fragmentu z amerykańskiego mini serialu "Holocaust".Pokazane jest jak żołnierze polscy rozstrzeliwują Żydów...Ten serial z tego co mówi pani Holland zrobił najwięcej dla świadomości Amerykanów o Holokauście...

Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
is
zaufany użytkownik

Post autor: is »

Według mnie w filmie "W ciemności" jest trochę za mało emocji. Niemal cały ładunek emocjonalny skupia się na głównym bohaterze filmu, gubiąc gdzieś po drodze strach i przerażenie Żydów czy choćby ich niepewność każdego kolejnego dnia życia w kanałach. Heroizm Leopolda Sochy jest mocno odczuwalny, ale uczucia, które towarzyszyły Żydom, według mnie, nie przebijają się przez ekran i nie oddają prawdziwego dramatu tych postaci, które na dodatek były trochę za mało wyraziste. Z drugiej strony myślę, że twórcom udało się "wciągnąć" widzów w ten podziemny świat, który został przedstawiony bardzo sugestywnie. We mnie przynajmniej momentami pojawiały się odczucia klaustrofobii, która w rzeczywistości jest mi obca.
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

Dokładnie tak, jak piszesz Izo.

"Róża" bije nowy film Holland pod każdym względem. Polecam, ale i ostrzegam, bo to mocno brutalny film.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
is
zaufany użytkownik

Post autor: is »

przeglosowany pisze: "Róża" bije nowy film Holland pod każdym względem. Polecam, ale i ostrzegam, bo to mocno brutalny film.
Po takiej rekomendacji, nie omieszkam obejrzeć. :)
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Post autor: tańcząca w zbożu »

Ja jeszcze nie widziałam, ale zamierzam obejrzeć.
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Nie dostał oskara... tak myślałem. Szkoda troche...
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

Nadzieje na otrzymanie Oskara można było opierać tylko na tym, że film porusza 'modne' kwestie żydowskie.
Np. wśród Żydów wręcz mówi się o powstaniu nowej religii żydowskiej - Religii Holocaustu.
A film Holland przegrał z irańskim konkurentem, który był bardziej trendy (Raczek powiedział wprost: ten obraz jest aktualny i ma zapobiec wojnie :?: Więc są to decyzje polityczne.
Kilka lat temu główną nagrodę Hollywood otrzymał film o globalnym ociepleniu - na którego istnienie nie ma rzetelnych dowodów (tytułu nie pamiętam).
Te i inne sprawy są bowiem mocno pompowane, lansowane przez Nową Lewicę
stąd tacy, a nie inni wygrani.
PS. Podobnie rzecz się miała z Noblem Literackim dla Zbigniewa Herberta.
Otóż środowisko A. Michnika przeprowadziło szeroką akcję przeciwko tej kandydaturze
(przeciwwskazaniem dla nagrodzenia Herberta miał być jego 'zwierzęcy antykomunizm' oraz rzekoma i bliżej niesprecyzowana choroba psychiczna) ostatecznie uhonorowana została (protegowana lewicowego salonu) miałka Wisława Szymborska.
Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2012 5:58 pm przez Arom, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

Ralf pisze:Szkoda troche...
Szkoda trochę?! :shock: Gdyby "Rozstanie" nie dostało tego oskara, to ja nie wiedziałbym na czym świat stoi.
Patriotyzm patriotyzmem, ale w grę wchodziły czynniki obiektywne.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Arom pisze: PS. Podobnie rzecz się miała z Noblem Literackim dla Zbigniewa Herberta.
Otóż środowisko A. Michnika przeprowadziło szeroką akcję przeciwko tej kandydaturze
(przeciwwskazaniem dla nagrodzenia Herberta miał być jego 'zwierzęcy antykomunizm' oraz rzekoma i bliżej niesprecyzowana choroba psychiczna) ostatecznie uhonorowana została (protegowana lewicowego salonu) miałka Wisława Szymborska.
Prosiłabym o dowody w postaci artykułów. W przeciwnym wypadku będzie to tylko czcze gadanie kolejnego przeciwnika GW.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”