Bieżące kłopoty techniczne
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Bieżące kłopoty techniczne
W tym wątku będę odnotowywał bieżące kłopoty techniczne tego forum, z jakimi borykam się jako administrator, np. zaznaczał przerwy w pracy. Gdy ktoś ma uwagi do działania forum lub chce zgłosić usterkę proszę otwierać w tym celu swój osobny wątek w tym dziale, a dla podkreślenia wagi można przesłać mi jego odnośnik przez PM. Proszę nie wpisywać tych własnych zgłoszeń w tym wątku.
-------------------------------------------------
Witam, niestety miałem trochę kłopotów z serwerem i bazą danych. Google skanuje nasze forum co kilka minut i spowalnia całe łącze. Drobna poprawka w kodzie okazała się mieć także inne skutki: W pośpiechu skopiowałem bazę danych bez jej wcześniejszego wyłączenia. To mogło spowodować jej niekonsystencję i prowadziło do błędów w wysłaniu postów.
Byłem zmuszony wczytać bazę danych z wczoraj, która jak przypuszczam jest konsystentna. Powoduje to niestety, że zniknęły dzisiejsze wpisy. Mam co prawda ich kopię, lecz porozdzielanie tego ręcznie to kawał roboty, której nie zdążę wykonać. Proszę o informację, jeśli komuś zniknęło coś ważnego, wtedy będę odnajdywał te posty indywidualnie.
Takie błędy to wynik mojego stresu. W poniedziałek wyjeżdżam na dwa tygodnie i do tego czasu muszę usunąc wszystkie usterki, a one się spiętrzyły. Nie wiem co będzie, gdy w czasie mojej nieobecności pojawi się jakiś błąd. W mieszkaniu jest co prawda mój brat, jednak on może tylko zrestartować serwer. Gdyby pojawiła się jakieś problemy proszę o mail. Niestety moga one dotyczyć serwera maili więc na wszelki wypadek proszę o CC na mój drugi adres: < zlisiecki żadnamałpa poczta.onet.pl >
Serdecznie przepraszam za te problemy.
zbyszek
-------------------------------------------------
Witam, niestety miałem trochę kłopotów z serwerem i bazą danych. Google skanuje nasze forum co kilka minut i spowalnia całe łącze. Drobna poprawka w kodzie okazała się mieć także inne skutki: W pośpiechu skopiowałem bazę danych bez jej wcześniejszego wyłączenia. To mogło spowodować jej niekonsystencję i prowadziło do błędów w wysłaniu postów.
Byłem zmuszony wczytać bazę danych z wczoraj, która jak przypuszczam jest konsystentna. Powoduje to niestety, że zniknęły dzisiejsze wpisy. Mam co prawda ich kopię, lecz porozdzielanie tego ręcznie to kawał roboty, której nie zdążę wykonać. Proszę o informację, jeśli komuś zniknęło coś ważnego, wtedy będę odnajdywał te posty indywidualnie.
Takie błędy to wynik mojego stresu. W poniedziałek wyjeżdżam na dwa tygodnie i do tego czasu muszę usunąc wszystkie usterki, a one się spiętrzyły. Nie wiem co będzie, gdy w czasie mojej nieobecności pojawi się jakiś błąd. W mieszkaniu jest co prawda mój brat, jednak on może tylko zrestartować serwer. Gdyby pojawiła się jakieś problemy proszę o mail. Niestety moga one dotyczyć serwera maili więc na wszelki wypadek proszę o CC na mój drugi adres: < zlisiecki żadnamałpa poczta.onet.pl >
Serdecznie przepraszam za te problemy.
zbyszek
Ostatnio zmieniony pt lut 09, 2007 9:57 am przez zbyszek, łącznie zmieniany 2 razy.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
bieżące kłopoty z forum
po aktualizacji oprogramowanie nie działa szukanie postów, staram się to usunąć, za utrudnienia przepraszam
Ostatnio zmieniony pt wrz 08, 2006 8:31 am przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
sorry za kłopoty z wysyłaniem maili i pm, przyczyna leży w przeciążeniu, ten sam serwer maili obsługuje moją skrzynkę mailową i musi codziennie odrzucać setki maili spamu, lub prób nadużyć. oczywiście staram się wyłączać nadawców, którzy nadużywają, lecz to walka z hydrą - zawsze jej odrasta głowa.
Cytat:
The requested URL /privmsg.php was not found on this server.
ten błąd natomiast to najprawdopodobniej jakieś niedozwolone słowo w tekście pm.
Cytat:
The requested URL /privmsg.php was not found on this server.
ten błąd natomiast to najprawdopodobniej jakieś niedozwolone słowo w tekście pm.
Witam
W jednym z tematów nie mogę nadać "pm", w innych tak jest OK a w tym jednym wyskakuje mi coś takiego:
Not Found
The requested URL /posting.php was not found on this server.
orion.evot.org Server at schizofrenia.evot.org Port 80
Będę wdzięczny jak się dowiem w czym problem?
W jednym z tematów nie mogę nadać "pm", w innych tak jest OK a w tym jednym wyskakuje mi coś takiego:
Not Found
The requested URL /posting.php was not found on this server.
orion.evot.org Server at schizofrenia.evot.org Port 80
Będę wdzięczny jak się dowiem w czym problem?
Kocham życie - ale czy życie kocha mnie???
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Drodzy użytkownicy,
tpsa obiecała, że jutro zgłoszą się technicy, którzy sprawdzą szybkość łącza.
dziś szybkość naszego łącza spadła kilkakrotnie, pingi do najlibliższego hosta tpsa wynoszą czasami ponad dwie sekundy, tj, najmniejsza jednostka informacji
w sieci idzie w tą i z powrotem 2 sekundy !
panienka z serwisu nie wiedziała nic o większych awariach, lecz na USENET-cie
np. w pl.internet.polip ludzie piszą, że "Polpak sie zatyka..."
Kogo to wina ? Oczywiście winny jest monopol jaki praktycznie ma na usługi internetowe TPSA.
tpsa obiecała, że jutro zgłoszą się technicy, którzy sprawdzą szybkość łącza.
dziś szybkość naszego łącza spadła kilkakrotnie, pingi do najlibliższego hosta tpsa wynoszą czasami ponad dwie sekundy, tj, najmniejsza jednostka informacji
w sieci idzie w tą i z powrotem 2 sekundy !
panienka z serwisu nie wiedziała nic o większych awariach, lecz na USENET-cie
np. w pl.internet.polip ludzie piszą, że "Polpak sie zatyka..."
Kogo to wina ? Oczywiście winny jest monopol jaki praktycznie ma na usługi internetowe TPSA.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
ależ skąd ! cieszę się z poprawekCieszę się, że sie nie obraziłeś.
No właśnie, znam doskonale takie uczucie. Miałem z jego powodu dość kłopotów. Podam przykład: Z różnych powodów moje studia nie nadążały za moimi ambicjami. W konsekwencji ogarniał mnie wstyd, a wręcz panika, gdy chciałem podejść do mojego profesora. On jednak był dla mnie bardzo życzliwy. I cóż się stało ? Im bardziej on był życzliwy tym bardziej ja od niego uciekałem. Dziś myślę, że był w tym jakiś dziwny element urojenia.mifredo pisze:Bałem sie wejść przez jeden dzień na to forum,
z powodu tej niecnej mojej reprymendy.
Także dziś odczuwam takie dziwaczne wycofania. Racjonalna wiedza, o tym, że nie opierają się na rzeczywistości nie wystarcza. Cóż począć ?
Kiedyś czytałem opowiadanko o chłopcu, któremu podobała się pewna dziewczyna. Jeździła na łyżwach na ślizgawce. Im bardziej mu na niej zależao, tym bardziej od niej uciekał. W końcu nie podszedł do niej w ogóle choć ona na to czekała.
Więc cóż począć ?
Zachowanie i uczucia to nie to samo ! Wolny człowiek może zawsze zachować się w dowolny sposób, a swoje uczucia należy opisywać innym. Mówić i działać to także nie to samo. Dlatego mówić szczerze, a działać jak potrafisz.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
jaki związek mają te maile z forum ?mifredo pisze:Nie chce uruchamiac nowego tematu.
Chodzi o to, że po zalogowaniu sie do tego forum
otrzymuje mnostwo mailli w jezyku angielskim,
przyślij mi jeden proszę, wtedy postaram się coś więcej powiedziećmusze bez przerwy je usuwac, bo mnożą sie niemożebnie.
Niestety nie władam na tyle angielskim, by coś ż tego rozumięć.
zwróć jednak uwagę, żeby to był forward, bo interesują mnie same niewidoczne nagłówki. mój adres znajdziesz na mojej stronie domowej. wpisz proszę jako temat "milfredo"
Skąd wiesz, że forum ma z tym cokolwiek wspólnego ?...Nie wiem dlaczego, ale jest to forum, do ktorego po zalogowaniu sie uczciwie,
przychodzi tyle do mnie bzdur. Jeszcze raz błagam o usunięcie mojego adresu!
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
pozwól, że ci to wytłumaczę. padłeś ofiarą komercji:mifredo pisze:Nie znam sie zupelnie na necie
system maili został napisany do komunikacji kilkudziesięciu uniwersytetów w sytuacji, gdy nacisku komercyjnego nikt nie mógł uwzględnić. dodatkowo należy stwierdzić, że system operacyjny firmy Microsoft nie nadaje się do powszechnego użytku, bo stwarza zbyt duże zagrożenie. przeciętny czas zarażenia się wynosi dla niego 8 min !
Niestety dział sprzedaży Microsoft jest tak dobry, że przeciętny użytkownik ma odwrotne wrażenie, jakoby MS-Windows odpowiadał stanowi techniki.
To wszystko prowadzi do sytuacji, w której spamerzy włamują się gdzie tylko zechcą i spam stanowi obecnie ponad 70 % całego ruchu mailowego na świecie !
Informatycy wściekają się, lecz są bezsilni wobec tak wielkich pieniędzy.
Niestety nie wystarczy, że ty sam zrezygnujesz z systemu Windows, bo wysłasz maile do kolegi używającego Windows, a to oznacza, że pełna lista adresów maili przychodzących do niego wpadnie kiedyś w ręcze spamerów, co gorsza oni wykorzystają nawet komputer twojego kolegi do rozsyłania spamu, a on nawet tego nie zauważy.
Jest także nieistotne, że nikt nigdy nie odniósł żadnego sukcesu handlowego przy pomocy spamu, raczej popsuł swojej firmie opinię. istotne jest tylko, że zawsze znajdą się tacy, którym tak się wydaje i oni zapłacą na zaśmiecanie całej sieci.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Pani Milio,
proszę się nie martwić rozwiążemy ten problem.
Strona logowania do forum umożliwia podanie "zapomiałem hasła". Wtedy system sam generuje dla Pani nowe hasło i wysyła na adres, który podała Pani rejestrując się pierwszy raz.
Proszę zwrócić uwagę, że mogła Pani podać inną pisownię Pani nazwy użytkownika.
Żeby to sprawdzić warto przejrzeć listę użytkowników dostępną u góry.
Jeśli to wszystko nie pomoże proszę przysłać mi mailem propozycję Pani nowego hasła. Mój adres mailowy znajdzie Pani w podstronie mojej strony domowej http://zbyszek.evot.org , lub naciskając guzik "email" pod tym postem.
Proszę pisać do mnie na ten adres, gdyby potrzebowała Pani dalszej pomocy.
pozdrawiam serdecznie
proszę się nie martwić rozwiążemy ten problem.
Strona logowania do forum umożliwia podanie "zapomiałem hasła". Wtedy system sam generuje dla Pani nowe hasło i wysyła na adres, który podała Pani rejestrując się pierwszy raz.
Proszę zwrócić uwagę, że mogła Pani podać inną pisownię Pani nazwy użytkownika.
Żeby to sprawdzić warto przejrzeć listę użytkowników dostępną u góry.
Jeśli to wszystko nie pomoże proszę przysłać mi mailem propozycję Pani nowego hasła. Mój adres mailowy znajdzie Pani w podstronie mojej strony domowej http://zbyszek.evot.org , lub naciskając guzik "email" pod tym postem.
Proszę pisać do mnie na ten adres, gdyby potrzebowała Pani dalszej pomocy.
pozdrawiam serdecznie
Dzis mialam problem z zalozeniem nowego tematu,po nacisnieciu "wyslij"pojawial sie komunikat,ze strona wygasla.
Nie jestem pewna ,czy to usterka forum,pierwszy raz chcialm zalozyc nowy temat ale wydaje mi sie,ze wszystko zrobilam poprawnie.Bylam zalogowana.
edit;
Przypomnialam sobie,ze jednak zkladalam nowe tematy...
To byly jednak problemy techniczne forum.
Nie jestem pewna ,czy to usterka forum,pierwszy raz chcialm zalozyc nowy temat ale wydaje mi sie,ze wszystko zrobilam poprawnie.Bylam zalogowana.
edit;
Przypomnialam sobie,ze jednak zkladalam nowe tematy...
To byly jednak problemy techniczne forum.
- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Witaj ikik, forum odrzuca nowe tematy i posty ze szczególnymi słowami jak "p-o-r-n-o" bez kresek itp. Przyślij proszę na priva pełny tekst, który pojawił się w oknie po odrzuceniu nowego tematu/postu. Przyślij także treść swojego postu wysłanego na forum. Jeśli nie, podaj przynajmniej dokładną datę i godzinę, kiedy post został wysłany. Wtedy będę mógł to wszystko dokładniej sprawdzić.
z goory przepraszam za utrudnienia
z
z goory przepraszam za utrudnienia
z