Zbyszku, ten temat jest do usunięcia.

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Re: Zbyszku, ten temat jest do usunięcia.

Post autor: dan »

moi pisze:... jego praktycznie nie miał kto poddać superwizji.
Masz na myśli, że nie miał obowiązku poddać się jej? Bo ogółem, superwizję może przeprowadzić każdy, kto jest do tego uprawniony - posiada certyfikat superwizora. Wciąż nie ma niestety przepisów wykonawczych, dzięki którym można by to wyegzekwować od psychoterapeutów.
Jak działa superwizja w psychoterapii:
http://www.pocieszka.pl/index.php?page= ... item=artyk
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Mam na myśli to, że Samson był w pierwszej lidze terapeutów. Mało kto dorównywał mu doświadczeniem, warsztatem i osiągnięciami.

Wydaje mi się, że wpis do Polskie Towarzystwo Psychologiczne na swoich członków nakłada obowiązek poddawania się superwizjom. A ich certyfikat się dziś liczy.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Ok Dan.Sprawa alkoholu w takim razie powinna działać jako argument przemawiający raczej na korzyść Samsona w kontekście Twojego wywodu.Powinna oddalać zarzut pedofilii.A Ty Moi jak zawsze same okrągłe zdania :D Od paru postów piszesz wciąż to samo.No powinien poddać się superwizji.Działał na granicy ale uwalili go za rzekomą pedofilię.Z Twoich słów przebija stwierdzenie,że w sumie dobrze się stało,że został zlinczowany,nawet jeśli był niewinny zarzutowi pedofilii.Bo przyczyniło się to do poprawy standardów w psychoterapii.Jeśli się mylę-popraw mnie.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

moi pisze:Mało kto dorównywał mu doświadczeniem, warsztatem i osiągnięciami.
To fakt. Mimo wszystko powinien był jednak mieć jakąś superwizję, nawet osób o mniejszym doświadczeniu. Chodzi o informację zwrotną, to bardzo ważne w tej pracy. Szkoda, że ustawa o zawodzie psychologia i psychoterapeuty wisi w próżni.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

moi pisze:Mam na myśli to, że Samson był w pierwszej lidze terapeutów. Mało kto dorównywał mu doświadczeniem, warsztatem i osiągnięciami.

Pozdrawiam.m.
Samson wg Ciebie popełnij rażące naruszenia(pomijam zarzut pedofilii) i złamał etykę zawodową a Ty twierdzisz,że tylko parę osób w kraju mogło to stwierdzić...Przecież wg tej sprawy nie chodziło o niuanse.
Ostatnio zmieniony sob lut 04, 2012 9:16 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.

the formless."

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Z Twoich słów przebija stwierdzenie,że w sumie dobrze się stało,że został zlinczowany,nawet jeśli był niewinny zarzutowi pedofilii.Bo przyczyniło się to do poprawy standardów w psychoterapii.Jeśli się mylę-popraw mnie.
Nie, źle się stało, że został zlinczowany przez opinię publiczną - moim zdaniem niesłusznie. Źle się też stało, że nikt Samsonowi nie podał ręki, gdy tonął. Ale przekroczył pewną granicę, poza którą terapeucie nie wolno się posunąć. Na tym polegał jego błąd.
SięSzłoSkrajemDrogi pisze: Samson wg Ciebie popełnij rażące naruszenia(pomijam zarzut pedofilii) i złamał etykę zawodową a Ty twierdzisz,że tylko parę osób w kraju mogło to stwierdzić...Przecież wg tej sprawy nie chodziło o niuanse.
Tak, przecież trudno wymagać, żeby poddawali go superwizji ludzie, którzy uczyli się od niego. Ale, tak jak pisze Dan, ktoś to jednak powinien wtedy zrobić. Nawet osoba o mniejszym od Samsona doświadczeniu.
Zadziwia mnie jednak to, że wszyscy wiedzieli o jego problemach z alkoholem i nikt mu nie pomógł.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Sprawa przypomina trochę tą z Rutkowskim i śp.Madzią.Skuteczność a etyka...oczywiście w odpowiednich proporcjach bo Rutkowski jest prostakiem.Jeśli Samson nie był pedofilem a jego metoda była rzeczywiście skuteczna?Może miał problemy alkoholowe ale to nie przekreśla jeszcze człowieka.Rzekoma pedofilia przekreśliła,zrujnowała karierę i doprowadziła do śmierci.A może był już w pewnym stopniu ruiną człowieka ale przez alkohol właśnie a potem było mu już wszystko jedno.Wy powiedźcie jak jest a ja tylko przytaknę...

the formless."

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

moi pisze:Zadziwia mnie jednak to, że wszyscy wiedzieli o jego problemach z alkoholem i nikt mu nie pomógł.
Bardzo trudno jest pomóc psychoterapeucie, kiedy on sam ma problemy. Niestety, w tym przypadku wiedza i doświadczenie potrafią być niesamowicie skutecznymi sabotażystami. Taki alkoholik super wersja 3.0 hard - stawia profesjonalny opór. To na prawdę bardzo podstępny nałóg, który niejednego wykończył.
SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Wy powiedźcie jak jest a ja tylko przytaknę...
Tylko, że ja na prawdę nie mam pewności, jak mogło być. Na bazie doświadczeń moich znajomych psychoterapeutów wiem, że pacjenci potrafią być okrutni i bardzo niewdzięczni (zwłaszcza, kiedy tak na prawdę nie chcieli pomocy - chcieli się tylko w spokoju zapaść w siebie). Z drugiej strony wiem też, że w środowisku psychoterapeutów, jak w każdym zdarza się patologia.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ok,ja też nie mam pewności bo nikt jej nie ma.Mówię,że po prostu nie wierzę w to,że był pedofilem.

the formless."

ocean
zaufany użytkownik

Post autor: ocean »

...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 6:22 pm przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

cezary123 pisze:.... uważam ich [homoseksualistów] życie za dosyć upośledzone w porównaniu do prawdziwej miłości kobiety i mężczyzny...
Podobnie jak oni uważają Twoje życie i postawę w nim za upośledzone w tym punkcie fałszywą doktryną. Czy zauważasz ten fakt ?

Rzeczywiście nie jest to, co przedstawiłeś postawą miłości, lecz raczej głębokiej niechęci wobec nich, więc może miałby trochę racji ktoś wskazujący na fałszywą, bo sprzeczną doktrynę.

W gruncie rzeczy nie są protesty gejów żadnym propagowaniem homoseksualizmu. Tak mogą to widzieć tylko osoby zaślepione złą doktryną, która zamiast uczyć miłości wzbudza fałszywe lęki. Nikt nie namawia przecież nikogo ani tym bardziej nie zmusza do odczuwania tak jak odczuwają to geje. Rzeczywistym powodem tych protestów jest nic innego jak potrzeba uznania i szacunku oraz obrona przed poniżaniem.

Chyba rzeczywiście katolikom brak miłości. Nie mogą jej odczuwać z powodów doktrynalnych. Spójrz proszę jak ja to odczuwam:

Wyobrażenie, że miałbym pocałować mężczyznę w usta napawa mnie odrazą. Mógłbym co prawda rozprzestrzeniać to na innych mówiąc, że inne osoby muszą to tak samo odczuwać. W międzyczasie jednak przeżyłem kilkadziesiąt lat, trochę przeczytałem, obejrzałem filmów, rozmawiałem z różnymi ludźmi i wiem, że są osoby, które odczuwają to inaczej, nie tak jak ja. Ta wiedza pozwala mi wyobrazić sobie drżenie serca, które jakiś mężczyzna odczuwa na widok drugiego, jego chęć dotyku, szukanie bliskości i wspólnego przeżycia intymności. W moim systemie wartości te uczucia są najbardziej ludzkie i godne. Nie oznacza to, że ja je posiadam, lecz muszę bronić je przed ludzką zawiścią, namawianiem do niechęci, przed brakiem rozumienia. I oczywiście brakiem miłości, co zarzucam katolikom.
______X
bywalec

Post autor: ______X »

.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 7:11 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Co nie zmienia faktu, że są osoby homoseksualne, które mają jednego stałego partnera przez całe życie. Tak jak np. Maria Dąbrowska i Anna Kowalska.

Pozdrawiam.m.
______X
bywalec

.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 7:11 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

To znany, wieloletni homoseksualny związek, opisany przez obie panie w swoich dziennikach. No, ale jak się nie zna literatury polskiej...

http://www.culture.pl/baza-literatura-p ... -1914-1965

Pozdrawiam.m.
______X
bywalec

.,
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Takich relacji w literaturze polskiej jest więcej. Wystarczy poczytać dzienniki Gombrowicza, Iwaszkiewicza... Ale masz rację - najbardziej liczą się relacje z pierwszej ręki. Znam paru homoseksualistów i lesbijek i raczej marzą oni o spotkaniu "wielkiej miłości", niż o przygodnych związkach.

Pozdrawiam.m.

PS: Nie ma czegoś takiego, jak doktor filologii polskiej.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Na marginesie, artykuł red. Warzechy nt. politpoprawności: http://wpolityce.pl/dzienniki/dziennik- ... m-dowcipna
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Z cytowanego artykułu:
Bo przecież nie dlatego Anna Grodzka zyskała mandat, że jest świetnym fachowcem w jakiejkolwiek dziedzinie, a jedynie dlatego, że karierę medialną zrobiła opowieść o operacji zmiany płci, jakiej się poddał(a).
Anna Grodzka ukończyła studia z zakresu psychologii klinicznej, a przez wiele lat zajmowała się produkcją filmów i seriali dla TVP. Mówienie, że nie jest specjalistą w żadnej dziedzinie jest dyskredytowaniem jej dotychczasowych osiągnięć życiowych.

Znana jest także z działalności społecznikowskiej i to w moim odczuciu zadecydowało o przyznaniu jej mandatu poselskiego.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

zbyszek pisze:
Rzeczywiście nie jest to, co przedstawiłeś postawą miłości, lecz raczej głębokiej niechęci wobec nich, więc może miałby trochę racji ktoś wskazujący na fałszywą, bo sprzeczną doktrynę.
Nie odczuwam niechęci do osób o orientacji homoseksualnej. To jest po prostu obcy , niezrozumiały dla mnie świat. Teoretycznie powinniśmy rzeczywiście bronić praw ludzi o orientacji homoseksualnej do życia zgodnego z ich orientacją ale to nie jest przejaw miłości tylko tolerancji. Z punktu widzenia Rozumu osoby takie tracą dużo w swoim życiu ale nie z własnej winy.
Podobnie widzi to religia - jako chybienie doskonałości.
Miłość chrześcijańska pragnie doskonałości dla każdej istoty.
Przede wszystkim moja religia nie jest ściśle katolicka, jestem w Kościele Katolickim formalnie i z wyboru całe życie , ale odczuwam przynależność do całego chrześcijaństwa od jego korzeni aż do najbardziej rozwiniętych współczesnych przejawów. Kościół Katolicki ciągle się rozwija , ludzie którzy pamiętają kościół przedsoborowy też często nie potrafią się pogodzić z ciągłymi zmianami jakie w nim zachodzą.
We współczesnym katolicyzmie jest miejsce na osoby o orientacji homoseksualnej i na otaczanie ich chrześcijańską miłością , ale też nacisk na dążenie do doskonałości , którą homoseksualizm jeszcze nie jest.

Swoją drogą dla wierzącego sens i cel życia staje się zrozumiały tylko w odniesieniu do Boga i wieczności.
A tam jak wiadomo powszechnie NIE BĘDZIE SEXU :)
Więc problemy wojny homo z hetero w życiu pozadoczesnym stracą rację bytu już na zawsze :lol:
Ostatnio zmieniony ndz lut 05, 2012 6:31 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”