Dobry egoizm
Moderator: moderatorzy
Dobry egoizm
.,.,
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2012 11:48 pm przez ______X, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Dobry egoizm
Polecała nam tę książkę profesor z Zakładu Bioenergetyki na uczelni. Kobieta mocno osadzona jest w genetyce i raczej poważana w środowisku, więc myślę, że wie co mówi. Osobiście jeszcze jej nie czytałem - czeka na swoją kolej, jak wieleeeeee innych .siligarf pisze:"Samolubny gen" Richarda Dawkinsa. ... Może ktoś z Was zna tę lekturę?
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Czytałem kilka lat temu, miałem wtedy małego hopla na punkcie Dawkinsa. Dzięki tej książce lepiej zrozumiesz czym jest ewolucja a czym nie jest. Nasłuchałem się wielu godzin jego wykładów i wywiadów - świetnie wyjaśnia zagadnienia doboru naturalnego. Niestety o wszystkim doszczętnie zapomniałem, dlatego więcej na ten temat nie napiszę.
Czytałem " Rozplatanie tęczy" Richarda Dawkinsa . Tę książkę mogę spokojnie polecić .
"Samolubny gen" przejrzałem , mam zamiar dokładnie przestudiować.
Natomiast nie radzę sięgać po jego książkę "Bóg urojony". Niewiele w tym nauki.
Dawkins się zestarzał i nie ma już takiego potencjału intelektualnego jak kiedyś. Najlepsze dzieła jednak
ludzie tworzą przed starczym otępieniem
"Samolubny gen" przejrzałem , mam zamiar dokładnie przestudiować.
Natomiast nie radzę sięgać po jego książkę "Bóg urojony". Niewiele w tym nauki.
Dawkins się zestarzał i nie ma już takiego potencjału intelektualnego jak kiedyś. Najlepsze dzieła jednak
ludzie tworzą przed starczym otępieniem
Bo też "Bóg urojony" nie jest książką porównywalną tematyką z wymienionymi. "Samolubny gen" posiada świetne omówienia zasad rządzących ewolucją, natomiast "Bóg urojony" to bardziej beletrystyczne uzasadnienie niewiary w Boga.