Adopcja po pobycie na oddziale psychiatrycznym

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
asthar
zaufany użytkownik
Kontakt:

Adopcja po pobycie na oddziale psychiatrycznym

Post autor: asthar »

jak wygląda możliwość adoptowania dziecka w przypadku np. schizofreników? Słyszałam, że jeśli którekolwiek z rodziców kiedykolwiek było pacjentem oddziału/szpitala psychiatrycznego, adopcja jest wykluczona.
Pytam bo sama jestem adoptowana i rozważam możliwość adoptowania dziecka w przyszłości. Mam także koleżankę, mężatkę, która również o tym myśli, ale jako licealistka była hospitalizowana z powodu zaburzeń odżywiania. Czy jej też odbiorą prawo do adoptowania dziecka?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Adopcja po pobycie na oddziale psychiatrycznym

Post autor: moi »

Myślę, że o to powinnaś się zapytać w jakimś ośrodku adopcyjnym.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Przed urodzeniem Stasia dowiadywaliśmy się w tej sprawie w domu dziecka. Nie odmówiono nam, lecz uzależniono adopcję od opinii lekarza.
Awatar użytkownika
asthar
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: asthar »

Obawiam się, że salydus może miec rację.
Oficjalnie odmowa adopcji osobom ktore kiedys byly w szpitalu psych (czyt.: sa na polce z karteczka WARIAT, NIE ZBLIZAJ SIE), nie mozna nic takiego powiedziec, bo byla to jawna dyskryminacja, ale spojrzcie ile panstwo polskie robi problemow z zalozeniem chocby rodzinnego domu dziecka, o prawdziwym domu nie wpominajac. To okrutne, przeciez domy dziecka to przezytek, ktory powinien raz na zawsze zniknac ze slownikow cywilizowanych panstw, tak samo jak zaklad psychiatryczny.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Raczej nie mogą takie osoby adoptować dziecka. Znam sprawę małżeństwa, które chciało zostać rodziną zastępczą dla pewnej dziewczyny, ona bardzo chciała u nich mieszkać, jednak sąd odrzucił wniosek z powodu tego, że kobieta przyjmowała leki przeciwdepresyjne.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
ODPOWIEDZ

Wróć do „ciąża, macierzyństwo”