Abilify - refundacja wróciła!

aripiprazol

Moderator: moderatorzy

mfg
zarejestrowany użytkownik

Abilify - refundacja wróciła!

Post autor: mfg »

Witam wszystkich!

_________________________________________________________________________________________
Edit: W dniu 29 grudnia 2011 r. Minister Zdrowia ogłosił powrót Abilify na listy refundacyjne.
Link do informacji prasowej:
http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q10 ... &ma=019035
_________________________________________________________________________________________

Wczoraj ukazało się Obwieszczenie Ministra Zdrowia zawierające w załączniku nową listę leków refundowanych obowiązującą od 1 stycznia 2012r.
Na liście tej nie znajduje się Abilify, które dotychczas było refundowane!

W informacji odnośnie tego obwieszczenia znajduje się następujący akapit:
"Leki stosowane w nowotworach oraz schorzeniach psychotycznych, które były dotąd bezpłatne - dalej będą bezpłatne, a te dostępne za odpłatnością ryczałtową - nadal będą dostępne za opłatą ryczałtową. "

Ministerstwo zatem kłamie, albo jest to pomyłka (w co wątpię).
Podaję linki do ww Obwieszczenia oraz do jego załączników:
http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m11 ... &ma=019011

Link do informacji, jakoby nie było zmian w refundacji leków przeciwpsychotycznych:
http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=q10 ... &ma=019012

Piszcie protesty na wszystkich portalach, gdzie się da. Podaję także maila do Ministerstwa Zdrowia:
kancelaria@mz.gov.pl
kancelaria-mz@mz.gov.pl

Pozdrawiam
mfg
Ostatnio zmieniony czw gru 29, 2011 3:34 pm przez mfg, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Re: Koniec refundacji Abilify - piszcie, gdzie się da!

Post autor: seebek »

Mnie osobiście to nie dotyczy, ale są osoby które dobrze się czują na Abilify, jeśli to prawda, to rzeczywiście jest to przykra wiadomość dla części chorych.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

Kurde, ja biorę abilify odkąd były refundowane- i czuję się na nich rewelacyjnie. Jedno opakowanie kosztuje bez refundacji 410 zł (15 mg 28 tabletek). Nie widzę dla siebie innego leku :roll:
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
mfg

Jeżyk pisze:Kurde, ja biorę abilify odkąd były refundowane- i czuję się na nich rewelacyjnie. Jedno opakowanie kosztuje bez refundacji 410 zł (15 mg 28 tabletek). Nie widzę dla siebie innego leku :roll:
No to dokładnie jak ja! Wypróbowałem całą masę neuroleptyków zarówno starej, jak i nowej generacji i tylko to mi naprawdę pomogło.
I jeszcze bezczelnie rzecznik ministerstwa zdrowia kłamie, że wycofali leki przestarzałe, gdyż chcą unowocześniać opiekę zdrowotną. Od kiedy abilify jest przestarzałe??
Awatar użytkownika
SemiFenix

Post autor: SemiFenix »

Od roku biorę Abilify, zacząłem studia, poszedłem do pracy, schudłem i nie chciał bym tego zaprzepaścić.
Ale ministerstwo najwyraźniej woli żebym się "posypał" i wrócił na garnuszek ZUSu, bo będzie "taniej i lepiej" dla mnie. Cała pensja pójdzie na 1 lek czy może na życie, poważnie zastanawiam się nad wyjazdem z RP.
myszak
zaufany użytkownik

Post autor: myszak »

Czy to jest potwierdzona informacja? Bo w oświadczeniu jest napisane że ceny leków psychotropowych maja sie nie zmienić i faktycznie jest to sprzeczne z tym co jest w tej tabeli.
Zamiast biadolić może lepiej byłoby to sprawdzić i wystosować jakieś pismo/protest do ministerstwa. W dzisiajszych czasach ludzie częściej podnosza takie oddolne inicjatywy przez mozliwość komunikacji za pośrednictwem internetu i nie zawsze bez skutku..
Awatar użytkownika
seebek
zaufany użytkownik

Post autor: seebek »

Resort zdrowia ma jeszcze zmienić listę leków refundowanych pewnie pod naporem oburzenia jakie wywołały media i część polityków.
"Zycie ludzkie jest jak paczka kredek ... Raz kolorowe, a raz czarne, raz ostre, a raz tepe, raz dlugie, a raz krótkie, raz proste, a raz połamane...
Ale to niewazne. Najwazniejsze jest to, jaki obraz nimi namalujesz..."
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Najwyraźniej rząd bada jak daleko może się posunąć. Z jednej strony może faktycznie nie być już pieniędzy na refundacje, ale z drugiej koncerny farmaceutyczne zyski mieć muszą, więc po cenach "nierefundowanych" leków nie sprzedadzą. Jednym słowem złodzieje dogadują się na jakich warunkach będą dalej oszwabiać autochtonów.
Awatar użytkownika
zbigniew
zaufany użytkownik

Post autor: zbigniew »

Nagle się załamałem, tyle czasu przyzwyczajałem się do tego leku i tak dobrze go toleruję i teraz co koniec? Rozumie że nie ma pieniędzy, ale czy mądrze jest skazywać wszystkich tych ludzi na bezrobocie? Cały czas łudzę się że to tylko przejściowe problemy, ponieważ choć pracuję nie stać mnie na kupno dwóch opakowań leku (biorę 30mg) Zgroza i co teraz, może jakaś pikieta gdzieś w Polsce, chętnie się przyłącze. Coś trzeba robić, jeśli nic nie będzie robione to wszystko przejdzie do porządku dziennego.
Chcesz zmieniać świat, zmień najpierw siebie.
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

ludzie ściągnijcie sobie liste leków refundowanych zał nr 2 jest jak byk abilify 15 mg tylko że za opłatą ryczałtową ale to suma która nie powinna przekroczyć 10 zł tak mi sie wydaje
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
Kefas
zaufany użytkownik

Post autor: Kefas »

Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
mfg

bigos221, to co wkleiłeś, to wyraźnie jest napisane: "Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 16 listopada 2011 r. ". I owszem - do końca tego roku abilify jest refundowane. Natomiast 23 grudnia ukazało się Obwieszczenie, z nowymi listami, które mają obowiązywać od 1-go stycznia 2012 r. I tam nie ma abilify!
Wklejam bezpośrednie linki do najnowszych list w formacie .pdf oraz .xls:
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 111223.pdf
http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_strukt ... 122011.xls

Dzisiaj o 12 jest planowana konferencja Arłukowicza odnośnie m. in. refundacji. Może coś się zmieni, bo jak widzę coraz więcej osób protestuje przeciwko wycofaniu Abilify na wielu portalach i forach...
Ostatnio zmieniony czw gru 29, 2011 11:13 am przez mfg, łącznie zmieniany 1 raz.
myszak
zaufany użytkownik

Czy my możemy coś więcej zrobić? Bo nie chce pluć sobie potem w brodę, że siedziałam z założonymi rękami jak jeszcze była szansa żeby uratować cokolwiek...
silny Niemiec z USA
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: silny Niemiec z USA »

PO wspaniale leczy na spółę z NFZ I ZUS! Bardzo zdrowy kraj! Kraina dobrobytu istna!
Geld ist nicht gut! Ich habe eine schinke mit saltz! USA is dead! Eminem is dead!

www.pijany-muminek.pl
mfg

Właśnie oglądam konferencję. Przed chwilą minister powiedział, że po negocjacjach lek na schizofrenię wraca na listy refundacyjne. Nie wymienił nazwy, ale myślę, że raczej na pewno chodzi o Abilify. Wkrótce możemy się zapewne spodziewać kolejnej listy, prawdobodobnie zawierającej już abilify !!!
myszak
zaufany użytkownik

Też to widzę, mam nadzieje, że chodzi o Abilify.
silny Niemiec z USA
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: silny Niemiec z USA »

PISZCIE PRAWDĘ! WOLNE MEDIA!
Geld ist nicht gut! Ich habe eine schinke mit saltz! USA is dead! Eminem is dead!

www.pijany-muminek.pl
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Popieprzyło ich z tym brakiem refundacji abilify. Nawet większość antydepresantów jest refundowana.
gówno w proszku na kijoszku
myszak
zaufany użytkownik

Abilify też będzie.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Dobry, sprawdzony myk z tym oburzeniem i zmianą decyzji. Najpierw wzbudzić emocje tłumów a potem przyjść w glorii chwały zbawiciela, oburzając się na "koncerny", itd., itp. Albo nikt już tego nie dostrzega, albo większości już wszystko jedno.
Ostatnio zmieniony czw gru 29, 2011 5:34 pm przez eN, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „abilify”