Z tym można polemizować. Tradycyjnie, to święto jest dniem zadumy i głębokiej refleksji, a przynajmniej takim powinno być. Wydrążona dynia z świeczką jest wygłupianiem się i po prostu nie pasuje do tego dnia i psuje jego nastrój. W każdy inny dzień, czemu nie? Także ja nie pozwoliłbym swoim dzieciom na takie zabawy 1 listopada. No ale nie mam dzieci więc nie mam problemu. Zresztą nawet jakbym miał, to pewnie też bym nie miał(problemu), bo co to za problem odpowiednio wychować dziecko w poszanowaniu tradycji? http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/2011/11/0 ... go-w-dyni/Tak, moje córki, a jakże, ustawiły swoje halloweenowe dynie na balkonie, bardzo z nich dumne, i nie widzę w tym żadnego dla nich niebezpieczeństwa. Dopóki wiedzą, że o zmarłych dziadkach trzeba pamiętać, odwiedzać ich groby, przyozdabiać je i modlić się na nich, a nie, jak Amerykanie, traktować zmarłego jak starą kanapę, którą trzeba po prostu usunąć z domu i pozbyć się kłopotu − to żadna moda i zabawa im nie zaszkodzi. A gdyby miały kiedyś tę świadomość zatracić (choć to raczej po moim trupie), to i rytuały Wszystkich Świętych stałyby się dla nich pustym, szeleszczącym zeschłymi liśćmi gestem. Nie skupiajmy się przesadnie na symbolach. One odnoszą się do rzeczy ważnych, ale ani je czynią, ani unieważniają.
Co jest złego w dyni?
Moderator: moderatorzy
Co jest złego w dyni?
Pan Ziemkiewicz kończy swój esej tak:
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
- stanley151
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46785217
Re: Co jest złego w dyni?
dla ciebie moze to nie jest problem wychowac dziecko w tradycji
ehh szeroki problem rozpocząłeś.
Dzisiaj jest tyle trendów, tyle wpływów świata, ze ludzie zatracaja tradycje dla nich.Powiedzmy religia w szkole:ktos mowi "moje dziecko nie bedzie chodzic bo cos tam" , chrzest:"moje dziecko nie bedzie chodzic bo cos tam" i tradycja traci wartosc, nastepnia ta osoba przekona do siebie innych i w rezultacie w Polsce bedzie 5% ochrzczonych, koscioly pozamykane, seminaria puste i nastapi to sie chyba nazywa "laicyzacja" ale nie jestem pewien.
Mozna to zobaczyc dzisiaj po poparciu dla Palikota, dostal 10%, tylko ludzie sobie nie zdaja sprawy z tego ze glosujac na niego, on im odbierze duzo wiecej niz da, ale to juz pozostawiam do przemyslenia
ehh szeroki problem rozpocząłeś.
Dzisiaj jest tyle trendów, tyle wpływów świata, ze ludzie zatracaja tradycje dla nich.Powiedzmy religia w szkole:ktos mowi "moje dziecko nie bedzie chodzic bo cos tam" , chrzest:"moje dziecko nie bedzie chodzic bo cos tam" i tradycja traci wartosc, nastepnia ta osoba przekona do siebie innych i w rezultacie w Polsce bedzie 5% ochrzczonych, koscioly pozamykane, seminaria puste i nastapi to sie chyba nazywa "laicyzacja" ale nie jestem pewien.
Mozna to zobaczyc dzisiaj po poparciu dla Palikota, dostal 10%, tylko ludzie sobie nie zdaja sprawy z tego ze glosujac na niego, on im odbierze duzo wiecej niz da, ale to juz pozostawiam do przemyslenia
Ludzie szukają Miłości, a Ona jest na krzyżu...
"Jezu, ufam Tobie"
"Jezu, ufam Tobie"
Ależ szkoła to jest ostatnie miejsce gdzie bym posłał dziecko, jeszcze by go nauczyli jakiś głupot Do szewca, który jest dobrym człowiekiem, ani nie pije ani nie klnie, żeby się dziecko nauczyło robić buty, może bym posłał, ale do szkoły.stanley-krk pisze:.Powiedzmy religia w szkole ...
- stanley151
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 46785217
zdrowe podejscie boris
ale pamietaj ze zyjemy w krajach gdzie jest obowiazek uczenia sie, nie znam prawwa, ale pewnie za nie poslanie dziecka do szkoly grozilyby ci jakies konsekwencje, takze wychowywanie dziecka nie jest takie rozowe...
ale pamietaj ze zyjemy w krajach gdzie jest obowiazek uczenia sie, nie znam prawwa, ale pewnie za nie poslanie dziecka do szkoly grozilyby ci jakies konsekwencje, takze wychowywanie dziecka nie jest takie rozowe...
Ludzie szukają Miłości, a Ona jest na krzyżu...
"Jezu, ufam Tobie"
"Jezu, ufam Tobie"
W ogóle życie w urojonym świecie socjalistów odbierającym ludziom wolność w imię bezpieczeństwa nie jest różowe. Mówi się o socjalizmie z ludzką twarzą, to pojęcie równie bezsensowne jak faszyzm z ludzką twarzą Życie w takim świecie zawsze kończy się upadkiem ważnych wartości społecznych: świeczka na grobie zostaje zastąpiona świeczką w dyni ...
- what_a_feeling
- bywalec
Jesli jestes wierzacy to powinienes sie cieszyc, ze ta osoba w grobie jest moze w niebie...
.
Ostatnio zmieniony sob lut 08, 2014 7:09 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Ten tort z dyni to też jest na pszennym podkładzie... a dynia jest w nim w formie kremu...
Wracając do tematu Halloween... to ja za bardzo tej nowej tradycji nie lubię...
Wracając do tematu Halloween... to ja za bardzo tej nowej tradycji nie lubię...
-
- zbanowany
- Kontakt:
Nie dajmy się zamerykanizować! Zresztą jak kto sobie tam chce . . .
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221