Co to jest psychoza ?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Co to jest psychoza ?

Post autor: zbyszek »

Co to jest psychoza ? Co różni ją od neurozy ? Jak długo może trwać ? Jak ją rozpoznać ?
mamuska
zaufany użytkownik

Re: Co to jest psychoza ?

Post autor: mamuska »

Psychoza (gr. psyche – dusza i osis – szaleństwo) – zaburzenie psychiczne definiowane w psychiatrii jako stan umysłu, w którym doznaje się silnych zakłóceń w percepcji (postrzeganiu) rzeczywistości. Osoby, które doznają stanu psychozy doświadczają zaburzeń świadomości, spostrzegania, a ich sposób myślenia ulega zwykle całkowitej dezorganizacji. Osoba znajdująca się w stanie psychozy ma przekonanie o realności swoich przeżyć i wydaje się jej, że funkcjonuje normalnie. Istotą psychozy jest brak krytycyzmu wobec własnych, nieprawidłowych spostrzeżeń i osądów, przy czym należy tu rozróżnić psychozy z prawidłowo zachowaną świadomością, od psychoz z towarzyszącymi zaburzeniami świadomości.

Psychoza jest ogólnym terminem opisującym całą grupę ludzkich zachowań, które mogą mieć różne przyczyny i dlatego nie jest traktowana jako osobna jednostka chorobowa. W mowie potocznej termin ten jest często nadużywany do określania wszelkich "nienormalnych" zachowań.

Terminu tego po raz pierwszy użył Ernst Von Feuchtersleben w 1845. Słowo to jest używane w psychiatrii głównie dla rozróżnienia stanu dezorganizacji pracy umysłu wynikającego z choroby psychicznej od podobnego w zewnętrznych przejawach stanu wynikającego z fizycznego uszkodzenia układu nerwowego.

W aktualnej Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-10 zaburzenia psychotyczne (takie, w których występuje psychoza) klasyfikowane są głównie w pozycjach F 2x i F 3x, przy czym zaburzenia z objawami psychotycznymi występują również w innych jednostkach, jak F 05 (majaczenie), czy F 06.3 (organiczne zaburzenia psychotyczne).

http://pl.wikipedia.org/wiki/Psychoza
Awatar użytkownika
Wiktor
zaufany użytkownik

Re: Co to jest psychoza ?

Post autor: Wiktor »

Tak sobie myślę, że zbuntowałeś mi się Zbyszku. Stworzyłem cię w prawdzie po to, byś zadawał pytania, ale te pytania miały służyć poszukiwaniu mnie, Twojego stwórcy. A ty tymczasem wciąż błądzisz, najpierw zbłądziłeś i uznałeś, że jesteś mną a teraz pytasz tak, by zaprzeczyć mojemu istnieniu.

To mógłby być opis psychozy i echa tego pobrzmiewają w różnych utworach literackich, ale jest on fałszywy.

Tak byłem Bogiem, ale wtedy Ty Zbyszku ani ktokolwiek na świecie mnie nie obchodził. W dupie miałem, czy ktoś oddaje mi cześć, czy we mnie nie wierzy. Byłem zajęty tylko sobą, bo byłem wszystkim. Mogłem wszystko i dlatego nie warto było robić nic. Cecha Boga to wielka samotność.

Pozdrawiam!

Wiktor, Bóg, który zwyciężył - samego siebie.
...zwierzę morskie, które żyje na lądzie i chciałoby fruwać
ODPOWIEDZ

Wróć do „definicje pojęć, często zadawane pytania”