Ciekawe uwagi na temat polskiej edukacji

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Re: Ciekawe uwagi na temat polskiej edukacji

Post autor: zbyszek »

Kotlet pisze:... rolą szkoły jest nie tylko edukacja ale także wychowanie....
Zgoda, ale musi to być wychowanie według powszechnie zaakceptowanych wzorców. A nawet to nie wystarczy. Sam miałem w szkole wychowanie komunistyczne. Dla mnie to była jedna parodia, ale dla wielu działało jak indoktrynacja. Nic dziwnego, że rozsądni rodzice nie chcą szkoły z żadną doktryną światopoglądową.
Ja także myślę, że szkoła powinna wychowywać do tego, żeby nie kłamać, nie czynić innym krzywdy, kultywować wrażliwość, etc. Ministerstwo nie odważa się sformułować takiego programu, bo nie wyobraża go sobie inaczej jak tylko w obrębie jakiejś doktryny. To jest błąd.
Awatar użytkownika
zlomiasz
zaufany użytkownik

Post autor: zlomiasz »

To nie tyle błąd, co naturalna konsekwencja podejmowania tematu edukacji przez instytucję biurokratyczno-opresyjną. Jaki pan taki kram i nic innego innego jak człowiek-maszyna zaprogramowany na zaliczanie testów z tej oświatowej maszynerii wyniknąć nie może.

Kilka postów wyżej poruszono kwestię szkół waldorfskich. Ich twórca, Rudolf Steiner, kto wie czy nie najgłębiej wtajemniczona osobistość swej epoki, już 100 lat temu po katastrofie I WŚ głośno apelował o podział organizmu społecznego na 3 autonomiczne części: polityczno-prawodawczą, gospodarczą oraz duchowo-edukacyjną - co m.in. miało zapobiec podobnym tragediom w przyszlosci. Niestety o ile polityka i gospodarka funkcjonują w miarę niezależnie, to kształcenie niemal całkowicie idzie na smyczy rządowych decydentów, coraz krótszej zresztą. Skutki widać od dawna.
Awatar użytkownika
Akatosh
zaufany użytkownik

Post autor: Akatosh »

Nie chodzi mi w żadnym wypadku o indoktrynację religijną czy ideologiczną, ale o propagowanie bardziej uniwersalnych zasad, wzorców postępowania jak np. uczciwość, pracowitość.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Wiesz Kotlet, ja myślę, że oni nie tyle nie chca, co nie potrafią ! Nie potrafią sformułować takich zasad dla samych siebie, a co dopiero dla innych, jako program.
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”