Szkoła ze schizofrenią

Moderator: moderatorzy

chorychory
bywalec

Szkoła ze schizofrenią

Post autor: chorychory »

Chodzę do II kl liceum. Powinnam teraz od października zaczynać studia ale z powodów zdrowotnych dwa razy powtarzałam klasę. Czasami brak mi sił do nauki, do spotykania się z nauczycielami, bo mam lekcje indywidualne. Jak Wy przetrwaliście szkołę z schizofrenią?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Szkoła ze schizofrenią

Post autor: moi »

Z powodu choroby miałam dwie dziekanki na studiach, ale w końcu udało mi się je skończyć. Mam nadzieję, że Tobie także uda się pomyślnie uporządkować sprawy związane z wykształceniem.

Pozdrawiam.m.
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

Miałem do 30 IX urlop zdrowotny i teraz pewnie wystąpię o nowy ( jeszcze nie wiem, czy wrócę na drugie studia ).
Myślę, że dasz sobie radę.
chorychory
bywalec

A jakie macie oceny? Dobre czy złe?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Przed chorobą uczyłam się średnio. Po powrocie ze szpitala miałam problemy z pamięcią i bardzo dużo się uczyłam. To spowodowało, że miałam lepsze oceny na studiach. Ukończyłam je z wyróżnieniem.
Moim zdaniem choroba może pomóc w osiąganiu pewnych celów: uczy samoobserwacji i samokontroli.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Ja jak zachorowałam to trafiłam do szpitala (z przerwami) na 5 miesięcy, i nie zaliczyłam 3 klasy technikum, później ją powtarzałam i też jej nie zaliczyłąm - przeniosłam się do liceum dla dorosłych (zaocznie) i tam podeszłam do matury i zdałam bardzo dobrze. Później zaczęłam studia (germanistykę) ale ich nie skończyłam, teraz jestem już na 2 roku politologii i radzę sobie rewelacyjnie - wszystko się uspokoiło - biorę ten sam lek od 3 lat (od ostatniego pobytu w spzitalu) i od 2 miesięcy nowy lek i jakoś funkcjonuję :) Robię jeszcze zaocznie 2 inne kierunki i daję radę ;) Głowa do góry dasz radę ;)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
redaktor
bywalec

Post autor: redaktor »

To musisz mieć niezłą samodyscyplinę i zero abulii... Podziwiam.
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

ja jestem na drugim roku, a w wieku jestem już takim, że wszelkie atrakcje związane ze studiowaniem powinnam mieć dawno za sobą.
pierwszy rok był makabryczny, jeździłam na zjazdy podczas przepustek ze szpitala.
dziś wróciłam z pierwszego zjazdu na drugim roku i masakra jeszcze większa, nie dość że całe wykłady przesypiałam(efekt nowych leków) to śpiąc nie przerywałam notowania, wychodziły z tego szlaczki które chyba tylko w aptece da się rozszyfrować.
No i nie ominęły mnie atrakcje, typu" wykładowca cały czas patrzy tylko na mnie, mówi tylko do mnie i to rzeczy bardzo przykre" sama nie wiem czy to mi się śniło, czy to były urojenia.
Uważam, że to moje studiowanie to jak lot na księżyc, nie mam zupełnie na to siły. Robię to tylko i wyłącznie dlatego żeby nie zawieść matki.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

.
Ostatnio zmieniony ndz sty 06, 2013 8:09 pm przez Zagubiona we mgle, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
what_a_feeling
bywalec

Post autor: what_a_feeling »

Chodzę do II kl liceum.
Dlaczego nie starałaś się o nauczanie indywidualne? Ja miałem nauczanie przez całą 3 klasę liceum ale z powodu depresji i dostałem je bez problemu.

Niby jest mniej godzin, ale nie masz żadnych stresów i więcej się nauczysz niż na normalnych lekcjach.
chorychory
bywalec

mam nauczanie indywidualne o III kl. gimnazjum
halftoilet
bywalec

Post autor: halftoilet »

Ja dopiero zamierzam coś zacząć bo wkurza mnie już bycie na dnie i wiem że motywacja ekonomiczna nie ma sobie równych. Będzie dobrze bo musi a do tej pory udało mi się zdawać wszystko w czasie.
masspass
bywalec

Post autor: masspass »

Ja przez chorobę miałem 3 dziekanki, byłem w sumie na 3 kierunkach studiów z czego przez 6 lat robiłem 3 letniego licencjata, no nie było łatwo, ale się udało.
chorychory
bywalec

raido pisze:
Chodzę do II kl liceum.
Dlaczego nie starałaś się o nauczanie indywidualne? Ja miałem nauczanie przez całą 3 klasę liceum ale z powodu depresji i dostałem je bez problemu.

Niby jest mniej godzin, ale nie masz żadnych stresów i więcej się nauczysz niż na normalnych lekcjach.

mam pytanie a jakie oceny miałeś mimo indywidualnego?
Awatar użytkownika
what_a_feeling
bywalec

Post autor: what_a_feeling »

Już nie pamiętam, bo to 2 lata temu było, ale zawsze dostaje się lepsze oceny, bo nauczyciel na bieżąco sprawdza wiedzę i czasem daje, fory a nawet może dać lepszą ocenę na świadectwie.

Na indywidualnym dużo łatwiej było mi z matematyką - dostawałem 4, a po zakończeniu nauczania dostawałem ledwo 2, bo nic nie mogłem pojąć z takich lekcji :wink:
chorychory
bywalec

Jestem zła na siebie. Mimo to, że mam nauczanie indywidualne wstępnie moja średnia na I semestr wyniesie 3.5 :(
oiselle
zaufany użytkownik

Post autor: oiselle »

Ja przez około dwa lata uczęszczałam do szkoły przyszpitalnej. Był to oddział dzienny młodzieżowy oraz oddział stacjonarny młodzieżowy w krakowskiej klinice.
Maturę zdałam planowo, ale nie zapisywałam się na żadne studia. Nie byłam w stanie się uczyć. Potem kilkakrotnie zaczynałam różne kierunki, ale nigdy nie udało mi się czegoś skończyć.
Taki marazm...
No more death
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”