Olzapine i trilafon a alkohol

zyprexa, zolafren, zalasta, zolaxa, velotab, zypadhera

Moderator: moderatorzy

candydolls
zaufany użytkownik

Olzapine i trilafon a alkohol

Post autor: candydolls »

Witam

W innym dziale opisywałam chorobę mojego chłopaka.. Jest już 2 miesiące po szpitalu bierze dawkę 20mg olzapine na noc i 8mg trilafonu rano i wieczorem. Zastanawiam się co z alkoholem a mianowicie zawsze pilnowałam aby nie spożywał alkoholu ale ostatnio zdarzyło mu się jednego Redds'a nie wiem czy przesadzam ale czy przy braniu tych leków alkohol jest całkowicie wykluczony?
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Olzapine i trilafon a alkohol

Post autor: eN »

Na pewno w trakcie przyjmowania olanzapiny nie powinno się spożywać alkoholu. Taka uwaga jest też w ulotce leku.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

W trakcie leczenia nie powinno się pić - zarówno w przypadku trilafonu jak i olanzapiny.
w mym przypadku motywacja do leczenia wzrasta z chwilą przestrzegania abstynencji. Kiedy dość ochoczo sobie popijałem (stwierdzone podejrzenie alkoholizmu) zażywałem leki bez wiary w poprawę stanu zdrowia.
Myślę, że choćby dla podtrzymania wiary, że może być lepiej warto nie pić.
Awatar użytkownika
wini
zaufany użytkownik

Post autor: wini »

Oj tam... bez przesady, czasem można się napić np. 1 piwa czy też 2 ale w tym dniu nie brać leków.
Zbliża się jesień a to dla mnie ciężka pora roku, nie lubię jesieni i zawsze o tej porze roku gorzej się czuję, na wiosnę też mam podobnie ... kurde :(
Wy też tak macie ?
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Są piwa tzw. bezalkoholowe (około 0,5-1%), takie raczej nie powinny szkodzić. Oczywiście należy zachować umiar.
ODPOWIEDZ

Wróć do „olanzapina”