Czy słowo wariat obraża ?
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Czy słowo wariat obraża ?
Witam, chętnie usłyszę Państwa wypowiedzi na ten temat. Sprawa z pewnością nie jest trywialna i warto się nią zająć. Moje własne zdanie ujrzą Państwo dopiero po kilku wypowiedziach innych, bo nie chciałbym nikogo sugerować.
Ostatnio zmieniony sob lis 15, 2003 2:14 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 7 razy.
Mnie obraża
Bardzo ciekawy temat. Mnie osobiście słowo "wariat ' obraża.Pomimo mojej choroby nie czuje się wariatem.Wogóle takie słowa nie powinny być używane. Choroba psychiczna jest chorobą -jak inne.Jest to,wedlug mnie choroba umysłu a nie wariacji.Pomimo że spotyka się różne nasilenia choroby włącznie z agresją."Wariat" to sterototyp.Jak również nie ma schizofreników, są chorzy na schizofrenię.Przepraszam jeżeli coś napisałam nie tak,poprostu słowo "wariat' bardzo mnie bulwersuje.Pozdrawiam
czyję się chory tak jak psychiatrę nie uważam za hienę a siekierę za mechaniczny środek psychoaktywny
poza tym ostatnio szczególnie wyraźnie widać jak psychiatrzy "troszczą się" o społeczeństwo i rodzinę - jest to zupełnie zrozumiałe trudno aby "pacjęt" często nafaszerowany neuroleptykami lub np. po elektrowstrząsach chciał wyraźić swoją wdzięczność lekarzowi w postaci koperty itp. - a przecież lekarz też człowiek i musi z czegoś żyć!
mnie słowo "chory" obraża!
"wariat" - niekoniecznie, w zależności od okoliczności
poza tym ostatnio szczególnie wyraźnie widać jak psychiatrzy "troszczą się" o społeczeństwo i rodzinę - jest to zupełnie zrozumiałe trudno aby "pacjęt" często nafaszerowany neuroleptykami lub np. po elektrowstrząsach chciał wyraźić swoją wdzięczność lekarzowi w postaci koperty itp. - a przecież lekarz też człowiek i musi z czegoś żyć!
mnie słowo "chory" obraża!
"wariat" - niekoniecznie, w zależności od okoliczności
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
czy słowo wariat obraża
Gdy ktoś zajedzie ci drogę z piskiem opon wykrzykniesz - "wariat". W tym przypadku nie chodzi jednak o kwestię zdrowia, lecz o przekleństwo. Nasz język jest jednak ubogi i tego nie rozróżnia. Żeby słowo "wariat" przestało nas obrażać powinniśmy zaproponować coś innego kierowcom, ale jak to zrobić ? Nie liczę na to, że to forum zapoczątkuje ruch odnowy i naprawy pewnych aspektów języka, ale pospekulować można.
Ostatnio zmieniony czw cze 17, 2004 3:31 pm przez zbyszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Słowo wariat jest żenujące gdyż świadczy o niewiedzy. Ludzie tak zwani zdrowi czasem używają w żartach powiedzenia 'ty wariacie' tylko że to nie żart tylko prawda bo zarówno tzw wariaci jak i tzw chorzy stoją obok siebie na równym poziomie. Nikt nie ma prawa osądzać kto odbiega od normy a kto nie bo normy ustala zawsze człowiek w dodatku często mało kompetentny. Racjonalna wiedza psychiatrii jest niepełna i pełna nigdy nie będzie bo oparta jest tylko na intelekcie a przecież człowiek to nie sam intelekt. Poza tym istnieje jeszcze intuicja , przeczucie i prawda która jest co prawda wyrażalna ale dla większości ludzi niezrozumiała.
-
- zbanowany
- Kontakt:
Ja tam już nic do bani nie biorę, bo znowu psychoza uderzy...
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
Re: Czy słowo wariat obraża ?
Zwracam uwagę zawsze kiedy w mediach chcąc obrazić przeciwnika odmieniaja przez różne przypadki słowo schizofrenia.
Od piekła I nieba oddziela nad tylko życie-najkrótsza rzecz na świecie. .
- amigo
- zaufany użytkownik
Ja raczej nie biore do glowy jak ktos mowi wariat, nie przejmuje sie tym.Na swiecie jest pelno wariatow
Walczę z tym. Ze stereotypami a te utrwalają się przez język.
Od piekła I nieba oddziela nad tylko życie-najkrótsza rzecz na świecie. .
dla mnie wariat nie jest jakoś negatywnym słowem. Wariat-szalony używa się też do osób które zrobią coś niekonwencjonalnego. Odbiegającego od stereotypu, nie kojarzącego się z chorobą.