A jak dziala wenlafaksyna?
Moderator: moderatorzy
A jak dziala wenlafaksyna?
czytalam rozne fora na temat tego leku i rzadko zdarzal sie ktos komu ten lek pomogl. Jak bylo z wami? Czy ten lek podniosl wam nastroj dobrze, przywrocil silne uczucia?
Re: A jak dziala wenlafaksyna?
Nie bierz wenli. Podnosi poziom dopaminy, choć podobno w niewielkim stopniu. Gdzieś tu na forum był link z artykułem, że niektórzy mieli psychozy po wenli. Potwierdzam na własnym przykładzie.
Strzeż mnie jak źrenicy oka, Ukryj mnie w cieniu swych skrzydeł
Psalm 17,8
Psalm 17,8
ok. A jak wygladaja u was psychozy po antydepresantach? I czy kazde lekkie objawy paranoi i omamow po antydepresantach licza sie jako nawrot?
Wiesz co, lepiej zdaj się na wiedzę lekarza. Nigdy nie wiadomo co się stanie, jak połączysz konkretny antydepresant z konkretnym neuroleptykiem. Mogą być cyrki. A już na pewno na własną rękę nie bierz antydepresantu, który wpływa także na dopaminę.
Na mnie z antydepresantów działa tak tylko wenla. Dostałam pierwszej psychozy biorąc właśnie wenlę. Biorąc już neuroleptyk dorzuciłam sama wenlę i pogorszyło mi się. Teraz nie biorę neuroleptyków, ale antydepresanty. Okazało się, że mam ZA.
Na mnie z antydepresantów działa tak tylko wenla. Dostałam pierwszej psychozy biorąc właśnie wenlę. Biorąc już neuroleptyk dorzuciłam sama wenlę i pogorszyło mi się. Teraz nie biorę neuroleptyków, ale antydepresanty. Okazało się, że mam ZA.
Tego nie wiem, musiałabyś spytać lekarza.I czy kazde lekkie objawy paranoi i omamow po antydepresantach licza sie jako nawrot?
Psalm 17,8
Psalm 17,8
Okazało się, że mam ZA.- co tzn. ZA? 

Zespół Aspergera
Zaburzenie rozwojowe ze spektrum autyzmu.

Psalm 17,8
Psalm 17,8
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Jajco, a nie nawrót.fizia pisze:ok. A jak wygladaja u was psychozy po antydepresantach? I czy kazde lekkie objawy paranoi i omamow po antydepresantach licza sie jako nawrot?

Na Zespół Aspergera zaleca się oczywiście sertralinę (Zoloft, Asertin, Asentrę...a nie wenlafaksynę, skąd ten pomysł w ogóle??), naprawdę bardzo zajebisty antydepresant i jako jedyny antydepresant mający zastosowanie typowo w ZA. Sertralinę musiałem jednak w ostatnim czasie odstawić ze względu na uczulenie i łagodną postać rumienia wielopostaciowego (który mógłby przejść w formy ostrzejsze, a to już nie zabawa tylko odpadanie skóry i śmierć z tytułu nieposiadania tego jakże ważnego organu), które u mnie wywoływał. Ale ja miałem cholernego pecha, to bardzo rzadka reakcja 1;1000000000000000000000 tysięcy ludzi. Szkoda, że musiałem odstawić, bo naprawdę lek był SUPER. Teraz wprowadzam w siebie paroksetynę. Obecnie mam straszne zawroty głowy i tzw. "brain zaps" (porażenia prądem) i intensywny lęk uogólniony i nieokreślony - ale to ostatnie nie wiem czy z tytułu odstawiania sertry czy z powodu wchodzenia na paroksetynę. Ogólnie, czuję się strasznie źle i lepiej mnie nie wkurzać.

Jeśli masz zdiagnozowanego Aspergera, postaraj się o sertralinę, zajebisty antydepresant. Dawka 150 - 200 powinna poszerzyć krąg Twoich zainteresowań, tak naprawdę ciężko usiedzieć, ludzie są fajni i jest miło.

Jedno zastrzeżenie: sertralina jak każdy antydepresant może wzmagać urojenia (ale nad tym na obecnym etapie potrafię zapanować).
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- antygratis
- zaufany użytkownik
A może ZA to wcale nie Zespół Aspergera tylko Zaburzenia Afektywne?!?!?!?!??!??????! Jeśli byłaś u lekarza i nie zapisał Ci sertry, to masz raczej zaburzenia afektywne, a nie Aspergera. Przeczytaj poniższe, ale najlepiej spytaj lekarza, nie wkręcaj sobie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenia_afektywne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Aspergera
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenia_afektywne
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3%C5%82_Aspergera
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- antygratis
- zaufany użytkownik
Raczej spotykam opinie, że ludziom pomógł. Ale nie, raczej nie przywraca silnych uczuć, raczej powoduje luz, dobry humor i zobojętnienie (co wydaje mi się strasznefizia pisze:czytalam rozne fora na temat tego leku i rzadko zdarzal sie ktos komu ten lek pomogl. Jak bylo z wami? Czy ten lek podniosl wam nastroj dobrze, przywrocil silne uczucia?

- antygratis
- zaufany użytkownik
Podnosi ale w minimalnym stopniu (w większym podnosi sertralina w dawkach 150-200, a takie najbardziej selektywne citalopram czy escitalopram nie podnoszą prawie w ogóle). Moim zdaniem, nawroty po antydepresantach należy raczej kojarzyć z redukcją lęku, czasem dodatkową porcją energii i związanym z tym nadmiarem aktywności i angażowaniem się w sprawy, w które (z obawy przed psychozą też) normalnie nie angażowałoby się. Czyli bardziej chodzi o czynnik psychologiczny, a nie neurochemiczny. Tak mnie się wydaje. Na dowód podam moje początkowe doświadczenia z (delikatnym) citalopramem, po którym chwilowo wydawały mi się różne rzeczy.Kleopatra pisze:Nie bierz wenli. Podnosi poziom dopaminy, choć podobno w niewielkim stopniu.

Chyba wiem co mam
Zespół Aspergera
Napisałam skrótem. Diagnozowałam się na to przez kilka miesięcy.
Jeśli chodzi o sertralinę: brałam jeszcze niedawno, najpierw 50, potem 100 mg. Bardzo dobrze działała, póki działała - najpierw 50 mg wystarczało, później znów depresja i 100 mg sobie nie poradziło. Kiedy lekarka usłyszała, że po 100 nie ma różnicy, kazała odstawić. I dała wenlafaksynę, na co jestem zła, bo kiedyś po niej miałam ostre jazdy. Tylko jak miałam dużego doła, nie miałam siły z nią się kłócić...
A, wyobraź sobie, że po citalopramie miałam pierwsze myśli samobójcze. Nic a nic nie działał, jakbym nie brała leku.

Jeśli chodzi o sertralinę: brałam jeszcze niedawno, najpierw 50, potem 100 mg. Bardzo dobrze działała, póki działała - najpierw 50 mg wystarczało, później znów depresja i 100 mg sobie nie poradziło. Kiedy lekarka usłyszała, że po 100 nie ma różnicy, kazała odstawić. I dała wenlafaksynę, na co jestem zła, bo kiedyś po niej miałam ostre jazdy. Tylko jak miałam dużego doła, nie miałam siły z nią się kłócić...
A, wyobraź sobie, że po citalopramie miałam pierwsze myśli samobójcze. Nic a nic nie działał, jakbym nie brała leku.
Psalm 17,8
Psalm 17,8
- antygratis
- zaufany użytkownik
Aha, czyli fizia to Twój drugi nick, tak? Dobrze zrozumiałem?Kleopatra pisze:Chyba wiem co mamZespół Aspergera
Przepraszam? O co chodzi, przegłosowany???
Nie jestem fizia. I mam Zespół Aspergera zdiagnozowany przez psychiatrę i dwóch psychologów, w tym dziecięcego pracującego z autystami. Kilka miesięcy trwała ta diagnoza, mam ją na papierze. Nie rozumiem, o co się rzucasz...
To "chyba wiem co mam" dotyczyło Twojego ZA jako afektywnych. Jeśli o to Ci chodzi (?).
Nie jestem fizia. I mam Zespół Aspergera zdiagnozowany przez psychiatrę i dwóch psychologów, w tym dziecięcego pracującego z autystami. Kilka miesięcy trwała ta diagnoza, mam ją na papierze. Nie rozumiem, o co się rzucasz...
To "chyba wiem co mam" dotyczyło Twojego ZA jako afektywnych. Jeśli o to Ci chodzi (?).
Psalm 17,8
Psalm 17,8
- antygratis
- zaufany użytkownik
O to, że w przypadku fizi wcale skrót ZA nie musi znaczyć, tego samego, co w Twoim przypadku. Może oznaczać np. Zaburzenia Afektywne, a nie Zespół Aspergera. Musiałaby się fizia sama spytać swoich doktorków, co rozumieją pod tym skrótem w jej przypadku.Kleopatra pisze:Przepraszam? O co chodzi, przegłosowany???
Przegłosowany, zupełnie Cię nie rozumiem. Ty uważasz, że ja jestem fizią? Rozdwojenia osobowości nie mam, serio
I wiesz, skoro ja napisałam że mam ZA i nie wyjaśniłam od razu, to skoro później wyjaśniam, to chyba wiem, co przez to chciałam powiedzieć?

Psalm 17,8
Psalm 17,8
Ty naprawdę myślisz, że pytam o coś na forum i sama sobie odpowiadam??? 

Psalm 17,8
Psalm 17,8
- antygratis
- zaufany użytkownik
Nie, raczej nie sądzę.
Ale prześledź proszę ten kawałek:
(i Twoja odpowiedź [na moje pytanie powyżej? - jeśli dobrze rozumiem przebieg tego wątku, to właśnie tak] )
Ale prześledź proszę ten kawałek:
fizia pisze:Okazało się, że mam ZA.- co tzn. ZA?
Kleopatra pisze:Zespół AspergeraZaburzenie rozwojowe ze spektrum autyzmu.
(skierowane oczywiście do Ciebie i fizi, ale głównie w odpowiedzi na wątpliwości fizi, bo to ona się zastanawiała nad znaczeniem skrótu. O Tobie wiem, że wiesz że masz Zespół, bo wyraźnie o tym napisałaś)przeglosowany pisze:A może ZA to wcale nie Zespół Aspergera tylko Zaburzenia Afektywne?!?!?!?!??!??????!
(i Twoja odpowiedź [na moje pytanie powyżej? - jeśli dobrze rozumiem przebieg tego wątku, to właśnie tak] )
(nie napisałaś skrótem tylko pełną nazwą - to tak przy okazji)Kleopatra pisze:Chyba wiem co mamZespół Aspergera
- to przecież ja napisałam! Fizia mnie cytuje i pyta, o co mi chodzi, co to za skrót.Okazało się, że mam ZA.
Psalm 17,8
Psalm 17,8
- antygratis
- zaufany użytkownik
Kurcze to przepraszam. Nieporozumienie, bo fizia nie używa funkcji QUOTE przez co się zupełnie pogubiłem.
Pryz okazji. Klika sie u góry nad okienkiem do wpisania tekstu na prostokąt QUOTE i pomiędzy [ quote ]wstawia się cytowany fragment czyjejś wypowiedzi[ /quote ]
Pryz okazji. Klika sie u góry nad okienkiem do wpisania tekstu na prostokąt QUOTE i pomiędzy [ quote ]wstawia się cytowany fragment czyjejś wypowiedzi[ /quote ]
Ale numer, hihi
Dogadanie się trochę nam zajęło 

Psalm 17,8
Psalm 17,8