Jakie neuroleptyki są "usypiające"

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Jakie neuroleptyki są "usypiające"

Post autor: antygratis »

Jak w temacie. Prosiłbym ładnie abyście podali mi nazwy neuroleptyków o działaniu usypiającym. Wiem, że olanzapina i kwetiapina.
Mam nasilone lęki i depresję ostatnio i 200 mg Ketrelu bywa, że zawodzi, serducho mi wali i muszę się ratować jakimś benzo (estazolamem), aby zasnąć albo w ogóle, po prostu, nie mogę po tym 200 mg zasnąć. Nie chcę zwiększać dawki Ketrelu, bo i po co. Nie mam urojeń. Wróciłbym do olanzapiny, która była niezawodnym usypiaczem, ale ona była chyba słabsza przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie niż Ketrel, a poza tym prawdopodobnie wywoływała u mnie akatyzje (ciężko stwierdzić, bo z olanzapiną miałem do czynienia 2 razy, podczas dwóch "nawrotów", a w tym stanie miałem zawsze równolegle bardzo silne ataki paniki albo jakieś katatoniczne coś).

Są jakieś inne usypiacze niż olanzapina i kwetiapina?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
mamuska
zaufany użytkownik

Re: Jakie neuroleptyki są "usypiające"

Post autor: mamuska »

klozapina:)
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Mnie przez ostatnie kilka lat usypia "Pernazyna"
a dawnymi laty "Tisercin".

Jeśli są w życiu konflikty wewnętrzne lub stresy zewnętrzne to dawka neuroleptyku musi być wyższa, aby zachował on swoje usypiające działanie.
Awatar użytkownika
sarka
zaufany użytkownik

Post autor: sarka »

mnie kiedys usypiala permazyna a teraz na noc mam solian
Awatar użytkownika
asthar
zaufany użytkownik

Post autor: asthar »

a mnie usypia książka albo piwo :)
polecam także muzykę Arcana
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

aniol pisze:klozapina:)
Dziękuję za ten namiar na klozapinę. :)
Mam tylko nadzieję, że to nie ten neuroleptyk po którym serce puchnie a później wybucha, bo zupełnie zwariuję. :?

Pernazyna, spoko, to nie jest nowoczesny neuroleptyk co? Zresztą tak mnie to wali...
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Abilifi solian nowoczesne super leki nie usypiają? Sami śpicie?
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

sarka pisze:mnie kiedys usypiala permazyna a teraz na noc mam solian
solian usypia??
słyszałem, że "aktywizuje", robi z człowieka taką osobę, że chodzi w te i weftą..
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Post autor: lemro »

W całej mojej histori leczenia , jak dotąd najskuteczniejszym lekiem usypiającym okazał się klozapol, ale z wzgledu na jego duże skutki uboczne min. ( bardzo duży ślinotok ) odradzam.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Awatar użytkownika
what_a_feeling
bywalec

Post autor: what_a_feeling »

A dlaczego nie możesz brać antydepresanta z profilem usypiającym? Jest nim Lerivon.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik

Post autor: Kamil Kończak »

hvp2 pisze:Mnie przez ostatnie kilka lat usypia "Pernazyna"
a dawnymi laty "Tisercin".

Jeśli są w życiu konflikty wewnętrzne lub stresy zewnętrzne to dawka neuroleptyku musi być wyższa, aby zachował on swoje usypiające działanie.

Leki to chyba nie mają nic wspólnego z rozwiązywaniek konfliktów wewnętrznych.Raczej to rozwiązywanie można powiedzieć utrudniają.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Reasumując mamy tak:
- olanzapina
- kwetiapina
- klozapina (boję się tego leku ze względu na możliwe zapalenie mięśnia sercowego i tak już mam jazdę z neuroleptykami ze względu na "nagły zgon sercowy")
- lewomepromazyna
- perazyna

Dzięki za rady. :)

A jak jest z tym solianem i abilify?
Usypiają czy nie?

Wróciłem od lekarza. Póki co zostaję jednak przy tej kwetiapinie, bo poza tym, że usypia mnie w kratkę ostatnio, to jednak super na mnie działa przeciwpsychotycznie, znacznie lepiej niż olanzapina. Zostaję, ale muszę sobie wyregulować tryb spania i w ogóle jakoś się ogarnąć, bo ostatnio mam taką amplitudę wahań nastroju, że trudno to wytrzymać.
daylight pisze:A dlaczego nie możesz brać antydepresanta z profilem usypiającym? Jest nim Lerivon.
Pomyślę nad tym. Gdyby Ketrel czy sertralina, którą mam od jutra wtłaczać do organizmu okazały się być niewystarczające (ketrel na sen, a sertra na deprę zamiast citalu, który się w sumie jakoś tam sprawdza, nawet całkiem nieźle, tylko coś mnie ostatnio naszło złego, nie wiem czy ta zamiana ma sens i czy zmiana chemii może spowodować że będzie "lepiej") . Nie podoba mi się tylko to "zwiększenie masy ciała" wśród efektów ubocznych Lerivonu. :?
Doprawdy, irytujące to, że prawie każdy z leków psychotropowych powoduje akurat "zwiększenie", a nie "zmniejszenie" masy ciała. Jakby ludzie z problemami ich jeszcze mało mieli. :?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9

Post autor: moi »

przeglosowany pisze:
A jak jest z tym solianem i abilify?
Usypiają czy nie?
Abilify zdecydowanie aktywizują. Powodują też wybudzanie się w ciągu nocy. Czasami kilkukrotne. Ale w dzień, dzięki ich aktywizującemu działaniu, nie czuje się przez to zmęczenia.

Solian nie usypia, ale wywołuje abulię i depresję. Przynajmniej w moim przypadku tak było. Musiałam przy nim brać lek przeciwdepresyjny, ale pomogło dopiero dostawienie solianu.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

moi pisze:Abilify zdecydowanie aktywizują. Powodują też wybudzanie się w ciągu nocy. Czasami kilkukrotne. Ale w dzień, dzięki ich aktywizującemu działaniu, nie czuje się przez to zmęczenia.
No ja zdecydowanie potrzebuję przymulacza. Raz - żeby zasnąć, a dwa - przymulające neuroleptyki mnie nie przymulają. Ketrel nawet w jakiś dziwny paradoksalny sposób energetyzuje. Depresja mnie przymula, a mam ostatnio takie jazdy depresyjne, że nie mogę się zwlec z wyra, aby umyć zęby. Albo wręcz przeciwnie i latam jak nakręcony. I chyba mi bordera jednak stwierdzono. W sumie chociaż wiem na czym stoję.
moi pisze:Solian nie usypia, ale wywołuje abulię i depresję. Przynajmniej w moim przypadku tak było.
W Twoim, ale nie w Antona! ;D

Ale jeśli jest tak, jak piszesz, to oba leki raczej nie dla mnie.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator

przeglosowany pisze:Ketrel nawet w jakiś dziwny paradoksalny sposób energetyzuje.
Bo to jest lek aktywizujący. Zwiększone zapotrzebowanie na sen to efekt uboczny, nie eliminuje działania aktywizującego w momentach czuwania.
przeglosowany pisze: Depresja mnie przymula, a mam ostatnio takie jazdy depresyjne, że nie mogę się zwlec z wyra, aby umyć zęby. Albo wręcz przeciwnie i latam jak nakręcony. I chyba mi bordera jednak stwierdzono. W sumie chociaż wiem na czym stoję.
W sumie przydałby Ci się jakiś stabilizator nastroju. Ale nigdy takiego nie brałam, więc nie mogę pomóc. Na depresję pomógł mi depralin (nie mylić z deprimem!)

http://www.doz.pl/leki/p7275-Depralin
przeglosowany pisze:
moi pisze:Solian nie usypia, ale wywołuje abulię i depresję. Przynajmniej w moim przypadku tak było.
W Twoim, ale nie w Antona! ;D
Ach, trochę brakuje mi tej solianowej propagandy w wykonaniu Antona ;) Ciekawe, co z nim?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

moi pisze:Na depresję pomógł mi depralin (nie mylić z deprimem!)
Haha, z deprimem! :D A neuroleptyk z persenem forte! :D

Ja brałem, cały czas biorę w sumie coś podobnego do escitalopramu czyli citalopram.
http://pl.lundbeck.com/pl/PDF/Lexapro%2 ... rancja.pdf
Można przeczytać m.in. Wykazano, że ogólne właściwości farmakologiczne, farmakokinetyczne i toksykologiczne
escitalopramu są takie same jak citalopramu.

Escitalopram jest trochę lepszy, ma trochę inne działanie i jest ponad dwa razy mocniejszy, ale z tego też powodu inne są farmakologiczne dawki maksymalne: dla escitalopramu - 20mg, dla citalopramu - 60mg.

W sumie nieźle sprawdzał się, nawet nieźle sprawdza, gdyby jednak nie te jazdy ostatnio. Naprawdę zdarzało mi się paręnaście dni przeleżeć w ostatnim miesiącu nie mając siły nawet na umycie zębów. Ale dzisiaj jakby prawie dobrze, sam już nie wiem co myśleć - zwariować można! Skoro jednak już mam zapisany ten Asertin, to spróbuję, trochę się boję wchodzenia na lek, ale może nie będzie tak źle, a może okaże się nawet czymś lepszym i nie będę płacił za niego 40 parę zł na miesiąc (citalopram nie jest refundowany) tylko 9 zł. Jak będzie gorzej, to wrócę na cital, bo jest w sumie ok, długo się sprawdzał i to bez zarzutu. Ostatnio tylko coś się porobiło.
moi pisze:W sumie przydałby Ci się jakiś stabilizator nastroju.
Jako stabilizator niby może być wykorzystywany ketrel.
moi pisze:Ach, trochę brakuje mi tej solianowej propagandy w wykonaniu Antona ;) Ciekawe, co z nim?
No. hehe. ;)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator

Czyli bierzesz teraz ketrel? A jak sobie radzisz z zwiększonym zapotrzebowaniem na sen? Ja przesypiałam nawet 16 godzin na dobę! Poza tym lek był ok. Tylko początki brania były trudne: omdlenia, kołatanie serca... koszmar. I pomyśleć, że będę musiała przechodzić przez to jeszcze raz, bo zeldox nie jest teraz refundowany, a zypsila- refundowany odpowiednik zeldoxu- jest niedostępna!

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

moi pisze:Czyli bierzesz teraz ketrel? A jak sobie radzisz z zwiększonym zapotrzebowaniem na sen? Ja przesypiałam nawet 16 godzin na dobę! Poza tym lek był ok.
Nie mam w sumie. Dużo śpię jak mi się nasilają stany depresyjne. Tzn. 100% pewności nie mam. Może to od leku? Ale bywało, że spałem po 6-8 godzin i nie czułem zmęczenia czy przymulenia po ketrelu. Trudno jest mi się obudzić, ale to mam normalnie i spisuję na karb stanów depresyjnych.
moi pisze:Tylko początki brania były trudne: omdlenia, kołatanie serca... koszmar.
Dla mnie znacznie większym koszmarem były początki z antydepresantem, a i skutki uboczne SSRI (libido) są dla mnie znacznie bardziej uciążliwe niż po neuroleptykach. Fakt, raz na początku miałem jedno prawie omdlenie w zw. z ketrelem, wielką senność i łatwość w zasypianiu raczej chwaliłem sobie bardzo i brałem/biorę lek na noc (200mg teraz). Serducho i dzisiaj bywa że kołacze niestety (ale od razu po zażyciu) - powoduje to u mnie nerwowość.
moi pisze: I pomyśleć, że będę musiała przechodzić przez to jeszcze raz, bo zeldox nie jest teraz refundowany, a zypsila- refundowany odpowiednik zeldoxu- jest niedostępna!
Naprawdę?! :shock: Powaliło ich. Prawie wszystkie leki na depresję (oprócz escitalopramu i citalopramu właśnie) są refundowane do mniej więcej ceny 6-8 zł (zależy jaki generyk). W takim wypadku, oczywistym mi się wydaje, że na schizofrenię powinny być refundowane!

Może jeszcze zmienią listę leków. Podobno reguły są wciąż negocjowane - przynajmniej tak doniósł mi mój ojciec zainteresowany kwestią pasków do badania poziomu cukru.

Albo może do aptek wraz ze zmianami trafi zypsila.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator

przeglosowany pisze: Albo może do aptek wraz ze zmianami trafi zypsila.
Na to liczę. Na razie jestem w kropce. We wszystkich hurtowniach brak tego leku.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Bądź dobrej myśli. :) Dla firmy farmaceutycznej produkującej ten lek jest to w końcu wielki interes i okazja na zarobienie góry pieniędzy. Oby się tylko pospieszyli i zdążyli przed wyczerpaniem zapasów.

A Zypsila - Ziprasidonum nie sprawdza się jako lek na zasypianie?
http://www.doz.pl/leki/p8005-Zypsila
Wśród skutków ubocznych wymieniają senność :roll:

Wróć do „neuroleptyki”