czy zastrzyki sa lepsze
Moderator: moderatorzy
czy zastrzyki sa lepsze
witam juz nie moge lecze sie na zespol paranoidalny 20 lat do tego mam wiencowke i ogromna nadwage=pomyslalam ze moze leki w formie zastrzykow bylyby lepsze.Prosze o odzew jakie sa dostepne i jak po nich z waga
-
- zbanowany
- Kontakt:
Re: czy zastrzyki sa lepsze
Zależy jak organizm reaguje na lek. Jak sypiasz nieregularnie to zastrzyki dobre są, gdy pielęgniarka pzychodzi je robić do domu!
Geld ist nicht gut! Ich habe eine schinke mit saltz! USA is dead! Eminem is dead!
www.pijany-muminek.pl
www.pijany-muminek.pl
- lea
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony sob sie 29, 2015 9:43 am przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastrzyki moim zdaniem są korzystniejsze - odciążają układ pokarmowy a lek działa przez cały czas równomiernie od chwili podania w przeciwieństwie do działania leku podawanego w tabletkach - skokowo. Takie jest moje zdanie przy leczeniu schizofrenii. Kontakt z lekarzem mam dobry, a lek w zastrzyku zaordynował mi po tym jak dobrze tolerowałem ten sam lek w formie tabletek - przestrzegam bardzo tego rodzaju terapii, więc powyższe wypowiedzi są nietrafne mym zdaniem.
Ogólnie polecam - nie trzeba pamiętać o pigułkach, co niekiedy bywa kłopotliwe, tym bardziej istotne, gdy lekiem w zastrzyku jest ten docelowy.
Zastrzyki wykonuje się w dość długich odstępach czasu a mogą Ci je wykonywać pielęgniarki z najbliższej przychodni - przynajmniej w mym przypadku.
Pozdrawiam
Ogólnie polecam - nie trzeba pamiętać o pigułkach, co niekiedy bywa kłopotliwe, tym bardziej istotne, gdy lekiem w zastrzyku jest ten docelowy.
Zastrzyki wykonuje się w dość długich odstępach czasu a mogą Ci je wykonywać pielęgniarki z najbliższej przychodni - przynajmniej w mym przypadku.
Pozdrawiam
- lea
- zaufany użytkownik
Romek_76, a jaki lek w formie depot przyjmujesz?
dziekuje za odzew a zastrzykow szukam gdyz jak mi sie wydaje odciazaja watrobe a mam nadzieje ze moze uda mi sie na nich schudnac-w necie znalazlam niewiele informacji prosze wiec napiszcie jakie sa teraz dostepne
asdf123 pisze:Romek_76, a jaki lek w formie depot przyjmujesz?
Trilafon
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Z zastrzyków znam tylko fluanxol, trilafon i clopixol i rispolept consta. Niewiem jak pernazyna czy haloperidol.sarka pisze:dziekuje za odzew a zastrzykow szukam gdyz jak mi sie wydaje odciazaja watrobe a mam nadzieje ze moze uda mi sie na nich schudnac-w necie znalazlam niewiele informacji prosze wiec napiszcie jakie sa teraz dostepne
Przyjmowałam Fluanxol w zastrzykach przez 5 lat - raz na 4 tygodnie. Problemów z tyciem nie miałam. Było to dosyć wygodne ale czasami wypadał mi jakiś wyjazd np na wakacje i wtedy musiałam kombinować. Lepiej jest przyjąć zastrzyk kilka dni później niż kilka dni wcześniej bo mogą się pojawić nieciekawe skutki uboczne.
Melisa
-
- zaufany użytkownik
Paradoksalnie na starszych lekach nie ma kłopotów z tyciem. Problem ten występuje przy atypowych. To dziwne bo to właśnie atypowe miały w ogóle nie dawac objawów tycia.
- lea
- zaufany użytkownik
To ok, można go przyjmować po uprzednim braniu tabletek, ale jeżeli chodzi o rispolept consta, to przepisuję się go po pierwsze jeśli ma się nawrót choroby, albo przy nie braniu regularnym leków, a więc w przypadku braku współpracy pacjenta z lekarzem. Szkoda, że tak jest w przypadku consty, gdyż te zastrzyki, jak dla mnie nie mają żadnych skutków ubocznych, a nawet udało mi się na nich schudnąć. Może w Twoim przypadku ze względu na Twój stan zdrowia będzie można jednak przyjmować constę.Romek_76 pisze:asdf123 pisze:Romek_76, a jaki lek w formie depot przyjmujesz?
Trilafon
A ja Tobie radzę, abyś poszła do swojego lekarza i z nim na ten temat po prostu porozmawiała, gdyż faktycznie nie warto męczyć wątroby.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw sty 05, 2012 10:10 pm przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Ja bardzo przytyłam po flunaxolu i clopixolu. A to chyba leki starej generacji?tomsoul pisze:Paradoksalnie na starszych lekach nie ma kłopotów z tyciem.
Pozdrawiam.m.
Dodam tak na marginesie, że mój lekarz mówił, iż pracują obecnie nad wypuszczeniem zolafrenu w zastrzykach. To byłoby również coś b.dobrego.
.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 12:27 am przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
Tak to leki starej generacji. Ogólnie wszystkie leki powodują tycie tyle że te starsze mniej.moi pisze:Ja bardzo przytyłam po flunaxolu i clopixolu. A to chyba leki starej generacji?tomsoul pisze:Paradoksalnie na starszych lekach nie ma kłopotów z tyciem.
Pozdrawiam.m.
@Tańcząca - dzięki za info. Podczas najbliższej wizyty zapytam o ten lek.
- lea
- zaufany użytkownik
Romek, tylko w obwieszczeniu ministra zdrowia obok leku Zypandhera jest napisane Schizofrenia u dorosłych
pacjentów, u których
uzyskano odpowiednia
stabilizacje podczas
leczenia olanzapina w
postaci doustnej, w
przypadku nawrotu
objawów psychotycznych w
wyniku
udokumentowanego,
uporczywego braku
współpracy chorego, więc jeżeli spełniasz to kryterium, to może warto spróbować.
pacjentów, u których
uzyskano odpowiednia
stabilizacje podczas
leczenia olanzapina w
postaci doustnej, w
przypadku nawrotu
objawów psychotycznych w
wyniku
udokumentowanego,
uporczywego braku
współpracy chorego, więc jeżeli spełniasz to kryterium, to może warto spróbować.
wielkie dzieki za informacje,przy nastepnej wizycie bede wiedziala w jakim zakresie moge sie poruszac-leki biore regularnie ale moze da sie sprobowac tej formy.A tak poza tym myslalam o zmianie gdyz zniknely abilify z listy i przy okazji szukam cos co mozna brac przy niewydolnosci krazenia.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Zastrzyki są gorsze bo dłużej się odstawia.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
WIesz, teraz biorę zeldox i nie przytyłam po nim, a nawet schudłam. Chudłam też po abilify, więc nie do końca jest tak z tymi lekami, jak opisujesz.tomsoul pisze:Tak to leki starej generacji. Ogólnie wszystkie leki powodują tycie tyle że te starsze mniej.moi pisze:Ja bardzo przytyłam po flunaxolu i clopixolu. A to chyba leki starej generacji?tomsoul pisze:Paradoksalnie na starszych lekach nie ma kłopotów z tyciem.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.