Wędliny
Moderator: moderatorzy
Wędliny
Podobno należy je jeść jak najrzadziej, nawet te z kurczaków i indyków; z uwagi na konserwanty E 249, E 250 i E 251 - azotyny- które mogą w żołądku z witaminą C ( np. gdy popijemy wędliny sokiem ) utworzyć rakotwórcze nitrozoaminy .
Na ile to jest prawda ??.
Na ile to jest prawda ??.
-
- zbanowany
- Kontakt:
Re: Wędliny
W tych czasch wędkiny sa namaczane w prepartach wędzarniczych (płyny) i dodawanie chemii oraz jak najwięcej kg zrobić z jak najmniejszej ilości mięsa! To jest polski kapitalizm właśnie!
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
Czyli najlepiej kupić np. schab na bazarze i samemu uwędzić ( lub dać rodzinie do uwędzenia )...
- lea
- zaufany użytkownik
Tak, ewentualnie znaleźć sklep, w którym są sprzedawane takie wyroby.redaktor pisze:Czyli najlepiej kupić np. schab na bazarze i samemu uwędzić ( lub dać rodzinie do uwędzenia )...
Pozdrawiam
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
No i trzeba pamiętać, że wędliny bez konserwantów nie wytrzymują długo. Dlatego trzeba poporcjować je i zużywać po trochu, a resztę zamrozić.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
.
Ostatnio zmieniony sob lut 08, 2014 2:35 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
ja nie jem wędlin ani w ogóle nie jem mięsa, bo boję się, że może być stare lub trujące. Ten lęk nie pozwala mi przełknąć ani kęsa. Mięso jem tylko w domu, kiedy wiem, że zostało przygotowane przez mamę lub siostrę, chociaż wędlin nie jem nawet w domu, bo wydaje mi się, że ktoś mógł je w sklepie otruć.
Których dokładnie ( konkretnie, którą knajpę w tym odcinku Magda Gessler przerobiła ) ??.mei pisze:Wędliny ze sklepu nie jem. Jeżeli jem już kanapkę, to z mięsem, które sama upiekłam. Chociaż i tak nie wiem czy mięso kupione w markecie jest dobre. Albo mama podsyła nam wędlinę tzw. swojską, z małego sklepu w moim rodzinnym mieście. Ten sklep zaopatruje się w tę wędlinę z wiejskich gospodarstw. Odechciało się mi kupowania wędlin po obejrzeniu kilku programów Magdy Gessler.
Unikam wędlin bo nie wiem które kupić żeby zjeść te zrobione z mięsa. Dlatego zastąpiłem je serem białym, chociaż zaraz pewnie ktoś mnie uświadomi, że sera w takim serze jest tyle ile mięsa w wędlinie...
.
Ostatnio zmieniony sob lut 08, 2014 2:52 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Dobry jest też program "Wiem, co jem". Emitowany jest chyba na TVN Style. Ale poszczególne odcinki można obejrzeć w necie.
http://vod.onet.pl/wiem-co-jem,6095,serial.html
Pozdrawiam.m.
http://vod.onet.pl/wiem-co-jem,6095,serial.html
Pozdrawiam.m.
A gdybym sobie kupił wędlinę sojową ?. Istnieją takie ??.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Słyszałam, że są jakieś parówki sojowe, ale nigdy nie jadłam, za to często jem paszteciki sojowe w słoiczkach.
-
- zbanowany
- Kontakt:
Najzdrowsza jest wiejska kurka i prosiaczek z chlewika czy obory . . . wędlina własnej roboty zasolona i zapeklowana bez konserwantów! Ciężko o takową w tych czasach już!
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
Jak ma się rodzinę na wsi, to od niej próbować coś wziąć ?.
.
Ostatnio zmieniony śr lut 12, 2014 11:38 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Tak !. Na przykład jajecznica z ekologicznych jaj od wiejskich kurekmei pisze:Jak się z nimi dobrze dogadujesz, to spróbuj. Tak sobie myślę, że jedzenie wytworzone w małym gospodarstwie nie jest tak sztuczne jak w marketach.

- what_a_feeling
- bywalec
Najlepsza jest jajecznica z przepiórczych jaj, ale są niestety drogie, więc tylko bogacze mogliby sobie pozwolić codziennie je jeść.Tak !. Na przykład jajecznica z ekologicznych jaj od wiejskich kurek
Ile można jeść jedną potrawę? (mam na myśli jajecznicę)
Dieta powinna być urozmaicona.
Dieta powinna być urozmaicona.
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
- what_a_feeling
- bywalec
Ja zawsze jem jakieś danie dzień w dzień takie samo przez tydzień albo dwa - póki mi nie obrzydnie.Ile można jeść jedną potrawę?