Co to jest psychoterapia ?
Moderator: moderatorzy
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Co to jest psychoterapia ?
Jakie są rodzaje psychoterapii ? Kto ją robi ? Jak długo ona trwa ? Jak znaleźć dobrego psychoterapeutę ? Czy psychoterapeuta to też lekarz ?
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Re: Co to jest psychoterapia ?
Podobno warto zajrzeć tutaj:zbyszek pisze:Jak znaleźć dobrego psychoterapeutę ?
http://psychiatria.org.pl/aktualnosci,t ... terapeutow
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
To nie są wszyscy psychoterapeuci, ale tylko czlonkowie Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego. Jak mi się wydaje aby zostać psychoterapeutą wcale nie trzeba być psychiatrą ani nawet psychologiem. Z tego co wiem to trochę inna specjalność.
Aby znaleźć psychoterapeutę chyba warto zajrzeć na strony: http://www.ptpp.pl/ http://www.psychoanaliza.org.pl i http://www.ipp.waw.pl/pl/ i pewno jeszcze gdzie indziej i popytać kto ma jakie kursy i kwalifikacje.
Aby znaleźć psychoterapeutę chyba warto zajrzeć na strony: http://www.ptpp.pl/ http://www.psychoanaliza.org.pl i http://www.ipp.waw.pl/pl/ i pewno jeszcze gdzie indziej i popytać kto ma jakie kursy i kwalifikacje.
Warto poszukać psychoterapeuty, który jest absolwentem studiów psychologicznych i/albo medycznych.
Na temat psychoterapii jest nieźle napisany artykuł Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Psychoterapia
Na temat psychoterapii jest nieźle napisany artykuł Wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Psychoterapia
Zapraszam do rozmowy na czacie.
ja mam bardzo dobra psychoterapeutke-psychologa z Wroclawia
rodzaje psychoterapi>poznawcza,psychodynamiczna,behawioralna,systemowa,gestalt
http://www.psychoterapiawarszawa.info/p ... #poznawcza
rodzaje psychoterapi>poznawcza,psychodynamiczna,behawioralna,systemowa,gestalt
http://www.psychoterapiawarszawa.info/p ... #poznawcza
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Zycie nie czeka na nikogo.
Tak naprawdę rodzajów terapii jest mnóstwo, jednak nie wszystkie praktykuje się równie często. Oprócz tych co wymieniłeś są: skoncentrowana na osobie, egzystencjalna, strategiczna, integracyjna i wiele wiele innych:)
Psychoterapia odbywa sie dobrowolnie, nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Przychodza tam chetni i odwazni, zajmuja sie czyms przyjemnym, nie pierze sie btudow na sile.
Sa rozne rodzaje psychoterapii : do wyboru, do koloru.
Dramatoterapia - jak kolko teatralne, arteterapia - czysta przyjemnosc, muzykoterapia, mozna tez tanczyc, spiewac, cwiczyc, sluchac muzyki.
Wszystko co pozwala zapomniec.
Dlugotrwaly proces, moze z czasem pomoze sobie uswiadomic pewne rzeczy i podziala lepiej niz niejeden lek...................
mysle ze warto sprobowac.
Wyzwanie podejmuja najdzielniejsi.
Mozna rozmawiac ze soba nawzajem, terapeuta tylko wskazuje i pokazuje jak wykonac obrane zadanie.
Samo dzialanie nalezy juz do smialka.
Przychodza tam chetni i odwazni, zajmuja sie czyms przyjemnym, nie pierze sie btudow na sile.
Sa rozne rodzaje psychoterapii : do wyboru, do koloru.
Dramatoterapia - jak kolko teatralne, arteterapia - czysta przyjemnosc, muzykoterapia, mozna tez tanczyc, spiewac, cwiczyc, sluchac muzyki.
Wszystko co pozwala zapomniec.
Dlugotrwaly proces, moze z czasem pomoze sobie uswiadomic pewne rzeczy i podziala lepiej niz niejeden lek...................
mysle ze warto sprobowac.
Wyzwanie podejmuja najdzielniejsi.
Mozna rozmawiac ze soba nawzajem, terapeuta tylko wskazuje i pokazuje jak wykonac obrane zadanie.
Samo dzialanie nalezy juz do smialka.

Wiem, bo jestem terapeutka z wyksztalcenia, nie moga znalesc pracy w zawodzie, co robic.................
Po prostu jestem chora i dyskryminowana.
Ostatnio szef mi powiedzial zebym zajela sie soba, robie to naokroglo.
W takim wypadku nigdy nie znajde pracy bez praktyki, praktyka juz jest ale nie ma stazu.
Mam problem......................
Co robic ?
Moze dobry list motywacyjny napisany odrecznie?
Pismo duzo mowi o czlowieku, istnieje jednak inny chaczyk.
Trzeba bylo nie podrabiac podpisow w mlodosci, czasem pismo jest zalezne od humoru.
Moze kazde slowo na inny sposob ?
Po prostu jestem chora i dyskryminowana.
Ostatnio szef mi powiedzial zebym zajela sie soba, robie to naokroglo.
W takim wypadku nigdy nie znajde pracy bez praktyki, praktyka juz jest ale nie ma stazu.
Mam problem......................
Co robic ?
Moze dobry list motywacyjny napisany odrecznie?
Pismo duzo mowi o czlowieku, istnieje jednak inny chaczyk.
Trzeba bylo nie podrabiac podpisow w mlodosci, czasem pismo jest zalezne od humoru.
Moze kazde slowo na inny sposob ?

- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Doby psychoterapeuta musi mieć skończone studia psychologiczne. Oczywiście są wyjątki od reguły, ale rzadko.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Dlatego nie zrobie kariery, trudno.
Trzeba sie albo przekwalifikowac.
Albo obronic magistra i isc na podyplomowe.
Trzeba sie albo przekwalifikowac.
Albo obronic magistra i isc na podyplomowe.

Nikt do końca nie wie co to jest psychoterapia ani nawet jaki jest jej cel. Niektórzy mówią ze wyleczenie pacjenta a inni ze poznanie przez niego samego siebie. Do psychoterapeutów chodzą głównie osoby z depresją lub załamaniem nerwowym. Je też jest czasem w miarę łatwo pocieszyć / zmotywować.
Z tego co pamiętam Jung pisał, że psychoterapeuta to nie tylko też lekarz ale lekarz który powinien spełniać najwyższe wymagania.
Z tego co pamiętam Jung pisał, że psychoterapeuta to nie tylko też lekarz ale lekarz który powinien spełniać najwyższe wymagania.
- Chwast
- zaufany użytkownik
- Status: Mój kotunio filemon
Psychoterapia to sztuka naciagania ludzi na hajs. Prywatnie lub państwowo.
blablabla
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Na studiach zrezygnowałem z terapii i to był chyba błąd.Teraz tą samą terapeutkę będę miał jak pójdę do szkoły i dam temu drugą szansę,ciekawe czy się uda 

Są trzy rodzaje terapii: zegarka, pracy doktorskiej i grubości portfela.
Typ pierwszy jest na NFZ.
Typ pierwszy jest na NFZ.
E ?= m + (*c²)
- Jurian_69
- zaufany użytkownik
- Status: praktyk new code nlp
- Gadu-Gadu: 63586693
- Kontakt:
najczęściej jest to nudne powtrzanie w kółko tego samego, niczego to nie daje. jałowe gadki .
F43.9 

- Catastrophique
- bywalec
Niestety, nie brakuje "psychoterapeutów", którzy tylko "doją" pacjentów utrzymując ich w tym samym stanie nawet przez lata.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

"Ja podlewam czystą wodą ziarno, które będzie kwiatem (...) Myśli wolne i codzienne- wszystko, co się chroni we mnie"- śpiewa Renata Przemyk Nie chcę tu pisać wszystkich skojarzeń dotyczących tego, co uznać można za psychoterapię. Ale może ten tekst okaże się punktem odniesienia do dalszych zastanowień... Coś się eksponuje, a coś się tłumi. Coś się wymusza, a coś przychodzi samo...
Catastrofa znowu pochwalił się swoją ignorancja . Nie ma pojęcia o psychoterapii pisząc ze psychoterapeuci utrzymują kogoś w jakimś stanie.
Psychoterapeuta to nie robotnik który posuwa prace do przodu albo nie.
Psychoterapeuta to jedynie czyjś pomocnik i od niego samego wiele nie zależy, może dojrzeć jakieś prawidłowości , na coś zwrócić uwagę , w końcu porozmawiać o symbolach czy dodać otuchy.
Gdyby psychoterapia była prosta i oparta na narzędziach które prowadzą najpewniej do celu nie byłoby chorych psychicznie.
Nie zmienia to fakty ze przynajmniej w mojej ocenie dobrego psychoterapeuty to w Polsce se świecą szukać.
Psychoterapeuta to nie robotnik który posuwa prace do przodu albo nie.
Psychoterapeuta to jedynie czyjś pomocnik i od niego samego wiele nie zależy, może dojrzeć jakieś prawidłowości , na coś zwrócić uwagę , w końcu porozmawiać o symbolach czy dodać otuchy.
Gdyby psychoterapia była prosta i oparta na narzędziach które prowadzą najpewniej do celu nie byłoby chorych psychicznie.
Nie zmienia to fakty ze przynajmniej w mojej ocenie dobrego psychoterapeuty to w Polsce se świecą szukać.
- Catastrophique
- bywalec
Znowu bzdurzysz, ekspercie (tym razem) od psychoterapii.
Ludzie zgłaszają się do psychologów, psychoterapeutów z konkretnymi problemami, które mają nadzieję rozwiązać. Po to są na przykład takie metody jak CBT (to jest właśnie "narzędzie, które prowadzi"), które mają ludziom pomóc np zwalczyć fobię społeczną. Tymczasem zdarza się (znam takie przypadki osobiście), że taki "specjalista' specjalnie hamuje rozwój społeczny klienta tylko dlatego, żeby ten do niego nie przestał chodzić, żeby psychoterapeuta wydawał się mu cały czas potrzebny. I tak często nawet kilka lat.
Prościej tego nie da się wyjaścić. Są też inne przykłady. Jest tego multum.
Ludzie zgłaszają się do psychologów, psychoterapeutów z konkretnymi problemami, które mają nadzieję rozwiązać. Po to są na przykład takie metody jak CBT (to jest właśnie "narzędzie, które prowadzi"), które mają ludziom pomóc np zwalczyć fobię społeczną. Tymczasem zdarza się (znam takie przypadki osobiście), że taki "specjalista' specjalnie hamuje rozwój społeczny klienta tylko dlatego, żeby ten do niego nie przestał chodzić, żeby psychoterapeuta wydawał się mu cały czas potrzebny. I tak często nawet kilka lat.
Prościej tego nie da się wyjaścić. Są też inne przykłady. Jest tego multum.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Catastrofa nie znasz się na psychoterapii w ogóle. To ze ludzie zgłaszają się do psychoterapeuty z określonymi problemami nie oznacza ze psychoterapeuta potrafi je rozwiązać . Psychoterapeuta jest od tego żeby komuś pomoc w jego rozwoju osobowości . Jak jeden problem znika to często pojawia się inny itd. Podczas psychoterapii ktoś poznaje samego siebie i ten proces potrafi trwać kilka lat . Tobie myli się najwyraźniej rozmowa dwóch facetów przy barze z psychoterapia . To ze ktoś sobie coś ponazywał nie znaczy ze to działa . Jak piszą psycholodzy w psychoterapii często nie narzędzia są najważniejsze lecz sama osoba psychoterapeuty i interakcja w jaka on wchodzi ze swoim pacjentem itd itd itd. Długo by wypisywać . A to czy on używa metody aktywnej imaginacji czy hipnozy to już rzecz ze tak powiem drugorzędna. Jak zwykle wypowiadasz się jak się kompletnie nie znasz.
Ostatnio zmieniony ndz paź 04, 2020 5:14 pm przez Amannn, łącznie zmieniany 1 raz.