Drodzy piszący! Pomóżcie w pracy magisterskiej!

forumowiczów dzieła własne

Moderator: moderatorzy

pistacjanna
zarejestrowany użytkownik

Drodzy piszący! Pomóżcie w pracy magisterskiej!

Post autor: pistacjanna »

Drodzy piszący/poeci/literaci/wizjonerzy!

Nazywam się Ania Prus i od co najmniej 6 lat fascynują mnie teksty stworzone przez schizofreników. Wszystko zaczęło się od "Dziennika" Niżyńskiego. Teraz czytam absolutnie wszystko, co mi w ręce wpadnie na ten temat, w tym od kilku miesięcy Wasze forum. Podziwiając pomysłowość, kreatywność i podejście do języka nie spotykane u nikogo innego, postanowiłam na ten temat napisać pracę magisterską i jakoś wyrazić ten mój zachwyt.
Do mojej pracy potrzebuję tekstów (wcale nie muszą być spójne!) napisanych przez osoby chore na schizofrenię.
Dlatego zwracam się do Was z prośbą o podzielenie się ze mną Waszą twórczością.
Może macie coś, jakiś tekst, którego nie umieściliście na tym forum, a którym gotowi jesteście się podzielić?
Interesuje mnie wszystko - od pojedynczych zdań i luźnych zapisków na serwetkach przez pamiętniki po wielostronicowe elaboraty i powieści. Chętnie obejrzę dokumenty w wordzie, skany, fotografie zapisanych kartek... Interesują mnie tak rękopisy, jak wersje zdigitalizowane Waszej twórczości.

Jestem studentką kulturoznawstwa, a moje podejście jest "z urzędu" antropologiczne, to znaczy, że interesuje mnie Wasze podejście do języka, sposób jego wykorzystania. Nie jestem psychiatrą ani językoznawcą, nie mam zamiaru szufladkować Waszej twórczości czy aktywności językowej.
Chciałabym po prostu opisać jak w nawet pozornie chaotycznej wypowiedzi, można odnaleźć sens i specyficzną (nową!) strukturę.

Jeżeli chcielibyście się dowiedzieć czegoś więcej, albo czymś ze mną podzielić, podaje swój email: pistacje@poczta.fm
Jeżeli macie jakieś wątpliwości, chętnie z Wami podyskutuję na tym forum.

Z góry dzięki!
Ania
piotr 84
bywalec

Re: Drodzy piszący! Pomóżcie w pracy magisterskiej!

Post autor: piotr 84 »

a co myślisz o moich potworkach literackich np ostatni wierszyk o komunii ?
piotr 84
bywalec

pisząc dłuższe teksty popełniam wiele błędów stylistycznych
ocean
zaufany użytkownik

Post autor: ocean »

...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 6:47 pm przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
pistacjanna

Drogi Piotrze84 błędy stylistyczne nie tylko mnie nie rażą, ale wprost interesują. Oczywiście to Twoja decyzja, czy chcesz takie teksty z "błędami" mi pokazać. Twoje wiersze i krótkie tekściki z tego forum przeczytałam już parę razy. Ten o komunii szczególnie - zastanawiałam się czy 371 to przypadkowa liczba??
pistacjanna

Ocean: interesują mnie bardziej teksty pisane w fazie ostrej, bo (tak mi się wydaje) w bardzo specyficzny sposób wyrażają myśli. Są może mniej wygładzone i zrozumiałe, ale za to mają więcej znaczeń, są jakby "gęstsze". A może nie mam racji?
piotr 84
bywalec

nie nie liczyłem ile razy Jezusa przyjołem na pewno mniej
piotr 84
bywalec

zawsze miałem problemy z błędami stylistycznymi używaj moich tekstów dowoli nawet z błędami piszesz że interesują ciebie teksty pisane w fazie ostrej choroby teraz biorę duże dawki leków
piotr 84
bywalec

najbardziej bym chciał żebyś użyła w pracy moją rymowanke list do psychiatrów jest w niechcianych wątkach prosto to było napisać najpierw przeczytałem o tym wszystkim na forum a potem to zrymowałem ale po tym tekście z zaufanego stałem się bywalcem na forum
pistacjanna

piotr 84 pisze:najbardziej bym chciał żebyś użyła w pracy moją rymowanke list do psychiatrów
Jeżeli Ci tak bardzo zależy, mogę wybrać właśnie ten tekst, nie widzę przeszkód.
pistacjanna

Żebyście wiedzieli mniej więcej, co mnie interesuje, zamieszczam Wam tekst spoza tego forum, który uważam za wyjątkowo piękny. Jest to zapis monologu chorego na schizofrenię. Pochodzi z książki Noemi Madejskiej "Malarstwo i schizofrenia" (książka sama w sobie niezbyt wybitna, ale zawiera wiele ciekawych opisów).

- W zapałce jest rozum. Widzi pani, tu jest biała, a tu czerwona. Siarka.
Papieros zgasł. Zapalił go więc ponownie i mówił dalej:
- Ogień gaśnie. A proch jest myślą ognia. Człowiek powstał dlatego, że powstał ogień. Ogień to myśl, a ogień powstał z pioruna, a piorun powstał z kamienia, a kamień śpi.
- A zęby powstały z kamienia, a kamień jest mały, jak mały jest piach.
- A co to człowiek? Człowiek jest czlonkiem powietrza, ziemi, kwiatów, kory i mchu.
- Po niemiecku mówią: Blumen. Blumen to kwiaty, a kwiaty mają różne barwy. Trzeba tylko wiedzieć, jak je nazwać. Różne są rzeczy. Światłość i ciemność – kwiaty stworzone z powietrza – kwiaty czarne jak węgiel.
Zwrócił uwagę na wodę w wazonie:
- A co to woda? Woda jest płynna. Staje się parą i oddala. Oddalenie to ucieczka. Staje się kruszcem w zero stopni – lodem. Żeby stała się kruszcem, potrzebna jest myśl. Myśl to są oczy. Slimaki mają oczy i garną się do mchu.
Zaciagnął się papierosem.
- Światłość potrzebuje dymu, bo światłość powstaje z węgla.
- Powietrze ma poczucie dotyku.
- Czego potrzebuje powietrze? Ma zapasu dość. ma w zapasie dość węgla, gliny, rtęci, złota i srebra. Czy trzeba mu jeszcze sosnowych igieł? Człowiek stoi w powietrzu i staje się lekki.
- Dom to mądrość sama. Mądrość z ziemi, gliny i piachu.
- Ziemia jest trójcą.
Dostrzegł na obrusie deseń z liści.
- Liść nie był drzewem. To tylko w czasie, takie są prawa natury. Ja się nie martwię, czym będę. Mogę być rzeczą. Drzewo też można ściąć. Ale trzeba wykopać myśl ziemi – korzeń.
- A deski też z drzewa ściętego i jak tu na desce stanąć?
- Korzeń korze daje myśl i to jest rozum ziemi. Kora musi mieć pamięć, co robi. Jak nie w księgach napisane, to w korze zapisane.
- Chcą mnie wyleczyć, ale mnie nigdy nie wyleczą. Tak jakby leczyć drzewa. Obrywają jeden liść, drugi liść, trzeci liść – coraz niżej. Bliżej powietrza. Drzewa nikt nie wyleczy.
- Nie chce drzewo wiedzieć, czemu leczone jest. Ale drzewo wie. A drzewo chce wrócić do życia i pić soki ziemi. Co ja zrobię, jak ja stracę pamięć? Mnie też stale wracają pamięć. To jest natura. chcę wrócić do życia. Liść też suchy chce być liściem żywym. Piach strąca liście i kora się napina. Liść albo w powietrzu uschnie, albo na ziemi spróchnieje.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9

Post autor: moi »

Ty, sądząc po przytoczonym opisie, szukasz rzeczy pięknych i wzniosłych, ciekawych, a ludzie w psychozie często nieskładnie bełkoczą. Nie jest to ani wzniosłe, ani piękne.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

moi pisze:Ty, sądząc po przytoczonym opisie, szukasz rzeczy pięknych i wzniosłych, ciekawych, a ludzie w psychozie często nieskładnie bełkoczą. Nie jest to ani wzniosłe, ani piękne.
Ale można to jeszcze zrozumieć. Gorzej, że ludzie często bełkoczą nawet bez psychozy :)
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
pistacjanna

Zgadzam się absolutnie, że ludzie często bełkoczą i bez psychozy :)

Jeżeli chodzi o rzeczy "piękne i wzniosłe", owszem interesują mnie i z przyjemnością je czytam, ale, dla przykładu, analizuję również wiersz Niżyńskiego który wzniosły na pewno nie jest i który wygląda tak:

Chcę rzec, że spać
Chcę rzec, że srać
Ja siaram i ty siarasz
Ja siaraszę ja siaram
Ty siaraszysz ty siaram
Ja siaram a ty w siarkę […]
Sram sram sram sram dobrze
Jestem sram jestem dobry
Jestem dobry że sram dobry […]
Ja nie śpię kiedy ty śpisz.
Chcę dla ciebie najlepszego
Ty ty nie chcesz dla mnie złego.
Chce dobrze ci rzec
Ty nie chcesz nigdy lec. […]

Najbardziej chcę zobaczyć (i pokazać) COŚ INNEGO, niestandardowego!
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9

Post autor: moi »

Niestety, w trakcie psychozy nie byłam w stanie pisać, więc nie mam żadnych tekstów z tego okresu. Nie mogę pomóc w zbieraniu materiałów.

Pozdrawiam.m.
Commodore 64
zbanowany
zbanowany

Post autor: Commodore 64 »

Nie lubię romantycznej poezji! Wolę chamskie wierszyki prostackie z nutką śmiechu . . .
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
piotr 84
bywalec

chce być po to by żyć nie chce gnić ale nie będe się myć odczuwam świat gnije już przeszło dwa tysiące lat drzewa góry obesrane chmury a to dlatego że nie ma jego powiesili go za krzyż za pleców krzyż na krzyż

coś w ten deseń ?
ja tak moge długo jak mam dobrą faze
Commodore 64
zbanowany
zbanowany

Post autor: Commodore 64 »

Ta nasza Panna Ania Prus
Włącza se w czytaniu kłus

Jej czytanie to istny kłus
Gdy jedzie nieuków bus

Wypchany samochód nimi na kółkach
Gadają oni o niczym! Tylko pierdółkach

Dla Ani Prus - czytanie tego forum to jest isnty przecież mus
To jest oczywiste jak w herbacie czy kawie na dnie szklanki fus
Jestem komputerem atari! Moja moc obliczeniowa słaba bom już stary i dyskalkulik! Kasety to było coś! Olewam dyskietki i płyty CD, DVD czy Blu-ray!
<< R A T I C U S >> [[ S I M I A N ]]
Wife bimbo, husband redneck and our son bubba! gg 5473221
Awatar użytkownika
boris
zaufany użytkownik

Post autor: boris »

Polecam zerknąć do "Czarnego obelisku" - napisał Remarque. Nie ma tam zbyt wiele tekstów, ale jest motyw który może się przydać do pracy. Protagonista odwiedza w zakładzie chorą dziewczynę, która wydaje mu się interesująca, jest nią zafascynowany. Ale ... na końcu książki ta dziwczyna zdrowieje i jako taka okazuje się mało ciekawą osobą ...
Trochę teksów schizofreników, całkiem fajnych można znaleść, o ile pamiętam u Kempińskiego.
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
pistacjanna

Atari, bardzo dziękuję za utwór na mój temat :) Rzeczywiście moje czytanie to mus i kłus!

Boris, dzięki za sugestię, chętnie do Remarque'a zajrzę choć w pracy pewnie nie wykorzystam, bo nie interesuje mnie fikcja literacka. A Kępińskiego znam na pamięć :)

Wróć do „wrażliwość, twórczość”