Czy komuś zanikły uczucia po neuroleptykach?
Moderator: moderatorzy
Czy komuś zanikły uczucia po neuroleptykach?
Jak już pisałam - nie odczuwam emocji. To trwa już prawie 3 lata. Od 6 lat biorę neuroleptyki ( na sen, nie mam zdiagnozowanej schizofrenii). Spotkałam się z opiniami, że neuroleptyki powodują brak emocji...czy ktoś z Was tak miał? Jeśli tak to po jakich lekach? Czy mieliście tak, ze kompletnie nic nie czuliście - żadnych uczuć wyższych, żadnego nastroju, ani w ogóle żadnych emocji? BO ja tak mam...bardzo rzadko udaje mi się poczuc trochę przykrości
Re: Czy komuś zanikły uczucia po neuroleptykach?
.
Ostatnio zmieniony ndz sie 03, 2014 1:17 pm przez borski, łącznie zmieniany 1 raz.
OOOOOOOo, a mozesz napisać coś więcej jak to u Ciebie przebiegało i jak obecnie funkcjonujesz? Jaką masz diagnozę?Jak dlugo nie masz uczuc? ile masz lat?
Czyli żadnych zmian, pomimo tylu wizyt u "profesorów"?
nie wiem czy po neuroleptykach,ale raczej dzialam mechanicznie,bo cos trzeba,nalezy..itd
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Zycie nie czeka na nikogo.
-
- zarejestrowany użytkownik
Niestety neuroleptyki zubażają tzwn. trybienie rzeczywistości jest wolniejsze zależy to też od rodzaju neuroleptyku i od jego dawki. Teraz jestem na niedużej dawce ketleru i jest nieźle ale pamiętam jak to było na innych lekach i większych dawkach i co wtedy się ze mną działo. Niestety czasem człowiek jak już było napisane żył w jakby innej rzeczywistość. Pamiętam że będąc wtedy ze znajomymi nie mogłem wejść w rozmowę bo umysł nie nadanżał nie reagowałem tak ekspresyjnie i żywiołowo bądź uczuciowo. Na niedużej dawce jest lepiej osiągnąłem jakąś tam normalność choć chyba nie jest aż tak dobrze jak przed chorobą być może musiał bym całkiem odstawić leki.
.
Ostatnio zmieniony ndz sie 03, 2014 1:18 pm przez borski, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja też miałam zanik uczuc po neuroleptykach. Nawet jak je odstawiłam to uczucia nie wróciły. Dopiero po cudownym wellbutrinie odzyskałam normalne odczuwanie, przyjemność, emocje,uczucia.... A lekarze kur*a wmawiaja ze ten zanik uczuc jest od choroby a to gówno prawda 

Witam,przeżywam piekło .Zanikły mi uczucia i nawet jak biorę cudowny wellbutrin to mi nie wracają.Przeżywam piekło,.Czuję w sobie piołun,czuję się tak jak we śnie, gdy ktos chciałby biec i biec nie może!Mam zamrożone uczucia ,porównując do tego,że jak ktoś ma zamrożónego zeba to ja mam tak zamrożone uczucia.Piekło, piekło, piekło.Moni
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
hej
Mylicie uczucia z emocjami.Z tego co wiem w schizofrenii uczucia nie są zaburzone tylko mogą być emocje.
Mylicie uczucia z emocjami.Z tego co wiem w schizofrenii uczucia nie są zaburzone tylko mogą być emocje.
A uczucia moga zostac zablokowane przez neuroleptyki.
- Roland89
- zaufany użytkownik
Mi lekarz powiedział wprost "neuroleptyki to jak marchewka, są potrzebne do życia".fizia pisze: A lekarze kur*a wmawiaja ze ten zanik uczuc jest od choroby a to gówno prawda
"To nie przez leki nie masz uczuć, wez się za siebie, od siedzenia nic nie przybędzie "
Ale jak do licha mam się wziać za siebie gdy czuje mega zmułe po kazdym połyku tego szitu .
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .