Czy komuś zanikły uczucia po neuroleptykach?

Moderator: moderatorzy

Liliana
zaufany użytkownik

Czy komuś zanikły uczucia po neuroleptykach?

Post autor: Liliana »

Jak już pisałam - nie odczuwam emocji. To trwa już prawie 3 lata. Od 6 lat biorę neuroleptyki ( na sen, nie mam zdiagnozowanej schizofrenii). Spotkałam się z opiniami, że neuroleptyki powodują brak emocji...czy ktoś z Was tak miał? Jeśli tak to po jakich lekach? Czy mieliście tak, ze kompletnie nic nie czuliście - żadnych uczuć wyższych, żadnego nastroju, ani w ogóle żadnych emocji? BO ja tak mam...bardzo rzadko udaje mi się poczuc trochę przykrości
borski
zaufany użytkownik

Re: Czy komuś zanikły uczucia po neuroleptykach?

Post autor: borski »

.
Ostatnio zmieniony ndz sie 03, 2014 1:17 pm przez borski, łącznie zmieniany 1 raz.
Liliana
zaufany użytkownik

Post autor: Liliana »

OOOOOOOo, a mozesz napisać coś więcej jak to u Ciebie przebiegało i jak obecnie funkcjonujesz? Jaką masz diagnozę?Jak dlugo nie masz uczuc? ile masz lat?
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Czyli żadnych zmian, pomimo tylu wizyt u "profesorów"?
Awatar użytkownika
Emocja
zaufany użytkownik

Post autor: Emocja »

nie wiem czy po neuroleptykach,ale raczej dzialam mechanicznie,bo cos trzeba,nalezy..itd
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
KapitanKlos
zarejestrowany użytkownik

Post autor: KapitanKlos »

Niestety neuroleptyki zubażają tzwn. trybienie rzeczywistości jest wolniejsze zależy to też od rodzaju neuroleptyku i od jego dawki. Teraz jestem na niedużej dawce ketleru i jest nieźle ale pamiętam jak to było na innych lekach i większych dawkach i co wtedy się ze mną działo. Niestety czasem człowiek jak już było napisane żył w jakby innej rzeczywistość. Pamiętam że będąc wtedy ze znajomymi nie mogłem wejść w rozmowę bo umysł nie nadanżał nie reagowałem tak ekspresyjnie i żywiołowo bądź uczuciowo. Na niedużej dawce jest lepiej osiągnąłem jakąś tam normalność choć chyba nie jest aż tak dobrze jak przed chorobą być może musiał bym całkiem odstawić leki.
borski
zaufany użytkownik

Post autor: borski »

.
Ostatnio zmieniony ndz sie 03, 2014 1:18 pm przez borski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Ja też miałam zanik uczuc po neuroleptykach. Nawet jak je odstawiłam to uczucia nie wróciły. Dopiero po cudownym wellbutrinie odzyskałam normalne odczuwanie, przyjemność, emocje,uczucia.... A lekarze kur*a wmawiaja ze ten zanik uczuc jest od choroby a to gówno prawda :evil:
Mima
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Mima »

Witam,przeżywam piekło .Zanikły mi uczucia i nawet jak biorę cudowny wellbutrin to mi nie wracają.Przeżywam piekło,.Czuję w sobie piołun,czuję się tak jak we śnie, gdy ktos chciałby biec i biec nie może!Mam zamrożone uczucia ,porównując do tego,że jak ktoś ma zamrożónego zeba to ja mam tak zamrożone uczucia.Piekło, piekło, piekło.Moni
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

hej
Mylicie uczucia z emocjami.Z tego co wiem w schizofrenii uczucia nie są zaburzone tylko mogą być emocje.
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

A uczucia moga zostac zablokowane przez neuroleptyki.
Awatar użytkownika
Roland89
zaufany użytkownik

Post autor: Roland89 »

fizia pisze: A lekarze kur*a wmawiaja ze ten zanik uczuc jest od choroby a to gówno prawda :evil:
Mi lekarz powiedział wprost "neuroleptyki to jak marchewka, są potrzebne do życia".
"To nie przez leki nie masz uczuć, wez się za siebie, od siedzenia nic nie przybędzie "

Ale jak do licha mam się wziać za siebie gdy czuje mega zmułe po kazdym połyku tego szitu .
Kocur Roland - smukły, podąża własnymi ścieżkami, przywiązuje się do miejsca jak i do ludzi, nocny drapieżca, ceni spokój, może ugryźć .
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”