Witam
Moja siostra choruje ciężko na schizifrenie, słyszałam ostatnio o diecie która leczy tą chorobę. Dieta polega na eliminowaniu glutenu i produktów mlecznych. Chciałam zapytać czy ktoś już próbował tej diety?
schizofrenia, a dieta
Moderator: moderatorzy
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Re: schizofrenia, a dieta
Dieta działa tylko w przypadku kiedy rzeczywistą i jedyną przyczyną objawów wytwórczych jest nietolerancja glukenu.Nie jest to dieta uniwersalna na objawy schizofrenii.W nietolerancji glukenu mogą wystąpić objawy wytwórcze.Nie znaczy to jednak,że taka osoba jest rzeczywiście chora na schizofrenię.Po prostu towarzyszy temu charakterystyczny objaw schizofrenii w postaci głosów czy urojeń.Osoba taka została zdiagnozowana jako schizofrenik bo żaden lekarz psychiatra nie wyślę jej przecież na badania dotyczące tolerancji glukenu.Przyczyn objawów wytwórczych może być wiele np.przy zatruciu kiedy nerki nie pracują.Jednak jeśli ktoś jest zdeterminowany i ma ochotę przejść na taką dietę to niczemu nie zawadzi.Produkty mleczne w wieku dorosłym nie są niczym niezastąpionym.Czasami wręcz szkodzą i są przyczyną żylaków przy danej grupie krwi.Nie pamiętam już której.Zamiast wzmacniać osłabiają kościec.Warto zwrócić uwagę na dietę grupy krwi.Każda grupa krwi posiada przecież inne właściwości.Jedne produkty są dla niej bardzo wskazane,inne obojętne a jeszcze inne szkodliwe.Z nieprzestrzegania tego biorą się właśnie różne choroby np.cukrzyca,miażdzyca.Po coś przecież mamy różne grupy krwi.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Re: schizofrenia, a dieta
Miałam cichą nadzieję na skuteczność tej diety,
ale po przeczytaniu twojego postu zwątpiłam. Pomimo tego chciałabym sprobować. Tylko nie chciałabym popełnić jakiegoś błędu w tej diecie. Dziękuję za te informacje